Statssekretær Kristoffer Sivertsen (Frp) (t.v.) møtte nylig representanter fra akademia. Fra venstre stipendiat Runar Hilleren Lie, UiO-professor Malcolm Langford, UiO-professor Kristin Bergtora Sandvik, prodekan ved OsloMet Tale Skjølsvik, og UiO-professor Erling Hjelmeng.

Ber om innspill til hvordan nye teknologiske løsninger kan harmonere med ny advokatlov

- Lovgivningen må ikke stå i veien for at markedet skal utvikle seg.

Publisert Sist oppdatert

Fredag i forrige uke fikk Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) besøk av statssekretær Kristoffer Sivertsen fra Justis-og beredskapsdepartementet.

Sivertsen ønsker innspill fra både akademia og advokatfirmaer i forbindelse med arbeidet med ny advokatlov, og især hvordan man skal ta inn over seg teknologiske endringer i jussektoren.

Under besøket ved UiO fikk statssekretæren høre mer om fakultetets satsning på juss og kunstig intelligens.

- Legal tech vil være veldig viktig for det arbeidet som skal gjøres. I den nye loven må vi legge til rette for at det skal være mulig å komme opp med nye fremtidsrettede løsninger, sier Sivertsen til Advokatbladet.

- Må ta sjansen

Han er selv jurist, og har bakgrunn som advokatfullmektig og advokat i LIGL.

- Jeg tror mye av utviklingen vi vil se i advokatbransjen fremover vil være drevet av eksterne aktører som arbeider med egne legale tech-løsninger. I tillegg vil nok en del advokatfirmaer også gjøre seg mer konkurransedyktige ved å satse på legal tech. Vi vet at en del prosjekter er i gang. Bedriftene må tørre å ta sjansen på dette. Da kan ikke lovgivningen stå i veien for at markedet skal utvikle seg, tillegger statssekretæren.

Han er samtidig opptatt av at løsningene som kommer opp må være trygge, og sikre den enkeltes personvern og sikkerhet, og at samfunnet kan ha tillit til løsningene.

- Forhåpentligvis kan legal tech bidra til at flere som har behov for å bruke juridiske tjenester, vil kunne benytte det i fremtiden. Det er nok mange i dag som burde benyttet det, som ikke gjør det. Fra vår side blir det viktigste å levere en lovgivning som står i takt med tiden, og som samtidig er dynamisk, og ikke står i veien for endringer, sier Sivertsen.

- Imponert

CELL (Centre on Experiential Legal Learning) er et ressurssenter ved fakultetet, som ser helhetlig på hvordan fakultetet kan videreutvikle jussutdanningen. Målet er bedre læring, og studenter som er godt rustet for et arbeidsliv der blant annet ny teknologi fører til endringer. Senteret ledes av professor Malcolm Langford, som var blant dem som møtte statssekretæren.

- Det er ikke politikere og byråkratiet som skal bestemme utviklingen av bransjen, det må være basert på behovet i advokatbransjen og akademia. Derfor er det viktig for meg å få innspill fra UiO, og å høre mer om den unike satsningen med faget til Langford. Jeg er litt misunnelig på at jeg ikke fikk ta det faget selv, sier Sivertsen.

Fakultetets prosjekt «Den digitale jurist» inngår i CELL. Faget ser særlig på hvordan erfaringsbaserte læringsformer (studentaktiv undervisning) i større grad kan tas i bruk for å nå målet.

Powered by Labrador CMS