- Vil du, så får du det til, oppfordret senioradvokat Tonje Gormley i Artnzen de Besche nesten 80 unge advokatfullmektiger og advokater som ville høre om erfaringene med å kombinere advokatjobb og familieliv.
Sammen med kollega Karl Eirik Navestad og Marie Vaale Hallbert i Advokatfirmaet Haavind fortalte hun salen hvordan en kan få kabalen til å gå opp.
- Skaff deg hjelp, for eksempel fra nabojenta, slik at du blir mer fleksibel. Pass på å ha god dialog på hjemmebane – vær rause overfor hverandre. Begrens forventningene til deg selv, alt blir ikke gjort. Men som advokat har du spennende arbeidsoppgaver og du former langt på vei din egen hverdag. Vær tydelig overfor arbeidsgiver, still krav, lød rådene fra de tre til en forsamling hvor de fleste ennå ikke hadde kommet til fasen med permisjoner og små barn.
Fallende mestringsfølelse
Stadig flere kvinner rekrutteres til advokatyrket. I 2011 var det 55,4 prosent kvinner som jobbet som advokatfullmektig og 44,6 prosent menn. Men på veien fra advokatfullmektig til å bli partner, faller kvinnene fra. Antallet kvinnelige advokatpartnere utgjorde i 2011 kun 17,1 prosent. - Vi ser at mestringsfølelsen hos kvinner faller etter at de har fått barn, sier Kristine Madsen i Advokatforeningens kvinneutvalg.
Tilpassede løsninger
Hun mener skreddersydde løsninger for den enkelte, mentorordninger eller en partnerskole internt i bedriften kan være tiltak som kan bidra til å holde på unge, dyktige medarbeidere. - Småbarns- og permisjonsfasen faller sammen med karriereutviklingsfasen. Vi som partnere må derfor se den enkelte medarbeider. Kanskje kan det lages et karriereløp der målet er å bli partner, men bruke noe lenger tid? Hun mener bransjen må lære seg å håndtere permisjoner og småbarnsfase ved for eksempel å legge til rette for hjemmekontor og å bistå med å jevne ut og prioritere oppdrag.
- Dessuten bør bransjen profesjonaliseres. For å kunne bli en god partner må den enkelte få utvikle tilleggsferdigheter ut over de juridiske, som forhandlingsteknikk, markedsføring og å jobbe i team.
Madsen mener målsetningen om å få like mange kvinnelige som mannlige partnere, er viktig.
- Forretningsmodellen for advokater har som mål at en skal ende opp som partner. Advokatmodellen bærer rett og slett ikke for mange ikke-produserende arbeidstakere.
Fjern hierakiet
Hvordan skaper en så en arbeidsplass hvor den enkelte motiveres til å yte sitt beste og bli i virksomheten uavhengig av kjønn, livssituasjon og bakgrunn?
- Riv de hierakiske pyramidene. Legg til rette for teamarbeid. Gi de ansatte reelt ansvar og tillit. Da øker også lønnsomheten, sier Roar T. Wægger i Juristforbundet.
Han viser til undersøkelsen som forbundet foretok i 2011, der de spurte juristforbundets medlemmer om opplevelsen av egen arbeidssituasjon og så på bedrifter som har et bevisst forhold til rekruttering og likestilling.
- Undersøkelsen viser at det skjer mye positivt i bransjen, men at vi fortsatt har utfordringer og henger noe etter andre bransjer som konsulent- og databransjen.
For lite bevisste ledere Én slik utfordring er ledelse.
- Juristene svarte at de hadde lite bevisste ledere og at de hadde liten mulighet til å styre egen tid. For eksempel svarte bare tre av ti at de hadde egen leder som et positivt forbilde på å balansere jobb og privatliv, sier Wægger. Flere stilte spørsmålstegn ved om gode jurister nødvendigvis også er gode ledere.
- Kanskje skal noen få bli i fagsporet? I en dansk bedrift fikk de ansatte velge personalleder. Noen fikk ingen stemmer – et tydelig signal om å endre kurs, sier Wægger.
På rett vei, men ikke i mål
Hvor vanskelig synes så yngre advokater det er å balansere jobb og fritid? Er det lange arbeidsuker som er normen? Og i hvilken grad opplever unge advokatfullmektiger og yngre advokater under 40 år at arbeidsgiver tilrettelegger overfor småbarnsforeldre?
- Vår undersøkelse viser at vi er på rett vei, men ikke i mål, sier Jannicke Knudsen i Advokatforeningens utvalg for yngre advokater.
258 kvinner og 263 menn har besvart undersøkelsen. Den avdekker at 82 prosent opplever at jobben deres er forenlig med å ha familie- og fritidsaktiviteter.
- Det store flertallet har svart at de jobber tilnærmet normale arbeidsuker og kun seks prosent at de har arbeidsuker på over 50 timer, sier Knudsen. 58 prosent av de spurte mener arbeidsgiver tilrettelegger overfor småbarnsforeldre. Bare halvparten oppgir imidlertid at de har rett til full lønn i permisjonstiden.
- Dette tallet burde har vært høyere. Her er det en utfordring, sier Knudsen.
Gjenkjennelige funn for medlemmene
De rekordmange frammøtte kjente seg igjen i undersøkelsene som ble presentert. Flere fant det oppmuntrende å høre at en ikke nødvendigvis må skifte jobb etter å ha fått barn.
- Ja, jeg kjente meg igjen. Men jeg tror ikke en virkelig føler på utfordringene før en er der selv, sier Eli-Anne Kjølberg. Tobarnsmoren jobber i forsikringsseskapet AIG, og var én av få deltakere som erfarer hvordan det er å kombinere advokatjobb med barn på ett og tre år. - Den største utfordringen er å prioritere. Ting som trening og sosiale aktiviteter blir nedprioritert. Men som småbarnsmor er jeg blitt mer fleksibel og effektiv. Nå kjører jeg snowracer til barnehagen, retter på dressjakka og går på jobb.
Hun mener småbarnsforeldre bør unngå ”internfella” og velge strategisk hvilke arbeidsoppgaver de påtar seg.
- Mens en uten barn kunne være med på fem krevende prosjekter, makter en kanskje bare to slike prosjekter nå i småbarnsfasen. Likevel kan det være viktig å si fra om at en ønsker å delta i disse prosjektene framfor bare å påta seg interne oppgaver, sier Kjølberg.
Motiverende funn
Janne Sylta Hagen er advoktafullmektig i Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA. Hun synes det er motiverende å høre at det går an å kombinere jobb som advokat med et framtidig familieliv.
- Jeg har venner som begynner å komme i den fasen at de tenker på barn. Mange lurer på om de må bytte jobb. Derfor er det motiverende å høre at det går an å balansere barn og advokatkarriere.
Opptil den enkelte å velge
- Det er viktig å spørre seg hva man vil. Det kan være vanskelig å få både i pose og sekk – å være karrierekvinne og supermamma samtidig kan være en utfordring, men med prioriteringer og nøye planlegging er det meste mulig, sier Inger Zadig, advokatfullmektig i Wikborg Rein.
-Betyr det å ha færre kvinnelige partnere enn menn nødvendigvis at vi ikke er likestilte?
- Nei. Vi ser en positiv trend med større andel kvinnelige partnere enn før, men jeg synes ikke nødvendigvis en 50/50 fordeling må være et mål i seg selv. Her må hver enkelt gjøre sine valg og prioriteringer, sier Zadig.
Janne Sylta Hagen (t.v), Inger Zadig. Janne Sylta Hagen (t.v) synes det er motiverende å høre at det går an å kombinere advokatjobb med familieliv. – Men det er viktig å spørre seg selv hva en vil, sier Inger Zadig.