Olav Sandbakken tok yrkesvalget sitt da han gikk på handelsgym på Lillestrøm. – Bak skolen, der alle bilene til lærerne stod, stod det en diger, kremgul Dodge. Da jeg fant ut at eieren var en advokat som underviste i rettslære, bestemte jeg meg for å bli jurist, forteller han.

Han er Norges eldste advokatfullmektig!

I 2018 er det førti år siden Olav Sandbakken (63) var ferdig utdannet jurist. Men først som 62-åring begynte han å jobbe som advokatfullmektig.

– Etter jusstudiene, hvor jeg tok bank- og pengerett som spesialfag, begynte jeg å jobbe med økonomi og administrasjon innenfor bankvesenet, og fikk etter hvert ledende stillinger. Jeg ble involvert i IT-prosjekter, og ble rekruttert av et engelsk IT-firma. De neste tretti årene jobbet jeg med IT i engelske og amerikanske selskaper. De siste seks årene, før jeg begynte som advokatfullmektig, var jeg landssjef i canadiske CGI, forteller Olav Sandbakken.

CGI er et globalt IT-selskap med 68.000 ansatte i førti land. For Sandbakken var livet som administrerende direktør for CGI Norge spennende, men hektisk.

– Jeg var sjef for fem, seks hundre ansatte i Norge, og reiste mellom møter i Canada, Filippinene og India og internt i Norge, og fløy fra Gardermoen omtrent en gang i uken. Det var ekstremt hektisk. Vi jobbet med drift og utvikling av IT, blant annet for store kunder her i Norge. Jeg hadde en veldig spennende jobb, med reiser over hele verden, forteller Sandbakken.

LES OGSÅ: Kundene vil ha grått hår - innen oljeindustrien er grått hår et fortrinn, ikke et handicap

Jobblunsj ble vendepunkt

En av kundene hans var nettopp advokatfirmaet Føyen Torkildsen.

–  For fem år siden satt jeg i en lunsj med en av advokatene der, og sa at «når jeg blir 62, da skal jeg begynne hos dere», forteller Sandbakken.

Som sagt, så gjort.

– Sommeren for halvannet år siden, da jeg nettopp hadde fylt 62, ringte jeg advokaten, og spurte om han husket den lunsjen. Da gikk det fort; etter et par uker var jeg i gang som advokatfullmektig hos Føyen Torkildsen, sier han.

Han har siden jobbet i firmaets IKT- og media-gruppe.

– Fra første stund har jeg følt meg hjemme. Det er to årsaker til det; jeg hadde jo erfaring med kvalitetskontroll av IT-kontrakter gjennom tretti år, og har lang erfaring med forhandlinger. Det andre er miljøet i Føyen Torkildsen – det tror jeg er helt unikt, og det har gitt meg all den tryggheten jeg trenger, sier Sandbakken.

Så vidt Advokatbladet kjenner til, er han Norges eldste advokatfullmektig!

De unge synes det er kult

Å jobbe som advokatfullmektig med unge kolleger gir mye energi, mener han.

– De responderer positivt, og synes valget jeg har tatt er kult, sier han.

Også kundene har utelukkende vært positive, og han har ikke møtt noen form for aldersdiskriminering, selv om enkelte har løftet et øyebryn når advokatfullmektigen de hadde avtalt et møte med, viste seg å være eldre og gråhåret.

– Da må jeg fortelle historien min, og den fungerer som en «ice-breaker».

Rent faglig har jobben heller ikke vært uoverkommelig, forteller Sandbakken.

– Jeg har måttet lese meg opp på offentlige anskaffelser, men det avtalerettslige er det samme fortsatt, uten de helt store endringene. Og IT-kontrakter handler mye om standardavtaler.

Gruet seg til kurs

Men én ting hadde han gruet seg til, og det var det obligatoriske advokatkurset.

– Jeg så for meg tre dager, ganger to, med kjedelige forelesninger. Men så var det helt fantastisk bra, en skikkelig opptur, med flinke forelesere med imponerende kunnskaper. Det vil jeg gjerne få skryte litt av, for det var dramatisk mye bedre enn jeg hadde trodd! Disse kursene kan Advokatforeningen være stolt av, sier Sandbakken.

Han har fortsatt ikke vært i retten, noe han synes er synd.

– Jeg håper jeg rekker å få bevilling før jeg går av med pensjon, så jeg kan være med på mottagelsen for nye advokater, som Advokatforeningen arrangerer hvert år. Det hadde vært kronen på verket, smiler han.

En gul Dodge inspirerte Olav Sandbakken til å bli advokat. Illustrasjonsfoto: BullDoser, Wikimedia Commons
Powered by Labrador CMS