Per M. Ristvedt, Finn Bjørnstad og Sverre Tyrhaug har ulike strategier om fullmektigers startlønn.
Per M. Ristvedt, Finn Bjørnstad og Sverre Tyrhaug har ulike strategier om fullmektigers startlønn.

Dette kan du tjene som advokatfullmektig i Norges største advokatfirmaer

Som fersk jurist er det stor prestisje å jobbe side om side med landets beste advokater, men hvilken sum kan man egentlig forvente på lønnsslippen?

Publisert Sist oppdatert

Mandag skrev Dagens Næringsliv om hvilken startlønn landets fem største advokatfirmaer tilbyr ferske advokatfullmektiger. «De fem store», altså Wikborg Rein, Schjødt, Thommessen, Wiersholm og Bahr, har ulike strategier rundt advokatfullmektigers startlønn, som varierer fra 600.000 til 640.000 kroner.

Wikborg Rein: – Har ikke som mål å være lønnsdrivende

Wikborg Rein letter på sløret om deres lønnsstruktur for advokatfullmektiger. Administrerende partner, Finn Bjørnstad, uttaler til Dagens Næringsliv at de ønsker å tilby konkurransedyktige lønninger, men at de ikke har et mål om å være lønnsdrivende. Ifølge undersøkelsen tilbyr de nyutdannede jurister en startlønn på 600.000 kroner.

Heller ikke advokatfirmaet Schjødt har noen strategi om å være markedsledende på lønn for advokatfullmektiger. Partner og avdelingsleder, Per Ristvedt, uttaler til Dagens Næringsliv at de ikke har noen fast startlønn.

-Det er individuelt. Det er jo også bonussystemer som er forskjellige. Det vil være sluttresultatene for de som leverer godt som er det viktige. Hvis man slår sammen det, tror jeg de fleste av de store firmaene kanskje blir like til slutt, sier han til avisa.

Sverre Tyrhaug: – Ikke bare lønn som er viktig

Ifølge Dagens Næringsliv kan Thommessen lokke med en startlønn på 640.000 kroner. De ønsker ikke å bekrefte tallene, men uttaler at de ønsker å være ledende på lønn.

Managing partner, Sverre Tyrhaug, påpeker at lønn er viktig for arbeidstakeren, men at også bærekraft, mangfold og verdiene vi jobber etter, blir stadig viktigere.

DNs undersøkelser viser at startlønnen til Bahr ligger på omkring 640.000 kroner. Bahr ønsker ikke å bekrefte dette, men informerer om at startlønnen har økt med 20 prosent på de siste to årene.

Heller ikke Wiersholm ønsker å røpe hvilken lønn som kan forventes som advokatfullmektig. DNs undersøkelser viser likevel at selskapet tilbyr en startlønn på 600.000 kroner.

Varierende lønninger i det offentlige

Et knippe stillingsannonser for nyutdannede jurister, der lønn er nevnt, viser at lønningene varierer.

Hos kommuneadvokaten i Oslo ligger startlønnen på mellom 560.000 og 580.000 kroner. Skatteetaten kan tilby en startlønn på mellom 500.000 og 570.000 kroner.

Kriminalomsorgen tilbyr en startlønn på 600.000 kroner, mens Universitet i Bergen kan lokke nyutdannede jurister med en årslønn på mellom 604.000 og 626.000 kroner.

Stort lønnssprik

Tidligere i år viste Advokatforeningens lønnsstatistikk at advokatfullmektiger generelt har en gjennomsnittlig årslønn på 700.459 koner. Summen inkluderer bonuser og provisjoner.

Lønnen avhenger av virksomhetenes størrelse, og i et advokatfirma med mer enn femti advokater, ligger den i snitt på 707.029 kroner.

Til sammenligning ligger en gjennomsnittlig årslønn på 611.832 kroner i et advokatfirma bestående av mellom ti og femti advokater. Fullmektiger i advokatfirmaer med færre enn ti advokater tjener i snitt 568.879 kroner i året.

Startlønnen for medlemmer i Juristforbundet var på 547.300 kroner i 2021, ifølge forbundets årlige lønnsundersøkelse. Videre viser undersøkelsen at nettopp lønn er den vanligste årsaken til at juristene bytter jobb.

Powered by Labrador CMS