ADVOKATFULLMEKTIGER

Nicolai Skjerdal mener det vanskeligste å lære bort, er godt skjønn.
Nicolai Skjerdal mener det vanskeligste å lære bort, er godt skjønn.

– Fullmektigen bør tåle arbeidspress, men uten å jobbe seg i hjel

Eier og advokat i advokatfirmaet Fend, Nicolai Skjerdal, mottok talentprisen 2021 for årets prinsipal. Han mener det til tider kan være krevende å være tilgjengelig for advokatfullmektigen, men påpeker viktigheten av god oppfølging.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ser det som viktig å kunne ha tett kontakt med fullmektigen jeg har ansvaret for. Det vil si at de skal vite at jeg ønsker å være med som støtte og involvert, i de av mine ansvarssaker de arbeider med.

Det sier Skjerdal, som fram til 2019 var partner i Advokatfirmaet Hjort. Han har vært prinsipal for en rekke advokatfullmektiger.

– At jeg blir involvert gjør meg samtidig trygg på at de konfererer med meg og holder meg orientert. Med dette lærer vi hverandre å kjenne i arbeidet, hvoretter fullmektigen kan utvikle sin selvstendighet.

Tid er en utfordring

Den største utfordringen som prinsipal, er å få tilstrekkelig med tid til oppfølging, sier Skjerdal. Samtidig mener han det må aksepteres at prinsipalen er travel.

– Fullmektigen bør ikke settes i den situasjon at han eller hun føler seg tvunget til å ta beslutninger på egen hånd, eller må håndtere situasjoner, på vegne av prinsipalen. En prinsipal bør ikke være tilknyttet flere enn det som er mulig å følge opp tilfredsstillende.

Mye kan løses ved god kommunikasjon og planlegging, sier han.

– Når tiden er mindre travel, er det en god idé at prinsipalen og fullmektigen sammen legger opp en arbeidsplan, og at man i forkant diskuterer aktuelle og mulige spørsmål som man kan forutse.

Bør være kritiske

Det er flere egenskaper som en advokatfullmektig kan dra fordel av, men det viktigste er at kompetansen er på plass, mener Skjerdal.

– Generelt bør de ha sin grunnleggende jus og metode på plass, slik at de ved behov kan lese seg opp effektivt. Fullmektigen bør tåle arbeidspress, men uten å kompensere ved å jobbe seg i hjel. I anledning representasjon for domstolene kommer det også godt med å ha en porsjon pågangsmot og selvsikkerhet nok til å ta sjansen på å håndtere spørsmål og situasjoner raskt.

Med god erfaring som prinsipal, ser Skjerdal noen klassiske feller som går igjen.

– Det kan være en hard læreprosess for enhver å måtte håndtere frister og flere saker på én gang, særlig når én sak fenger mer enn den andre. Uten at jeg vil omtale det som en feil, tror jeg mange møter både klient og offentlige myndigheter med stor tillit. Så erfarer de etter hvert at advokaten bør møte sakene kritisk etterprøvende, uten forutsetninger.

Powered by Labrador CMS