Advokat-sommer

Trond Ivan Blomsø med datteren Thea på ferie i Spania i fjor sommer.

- Som bistandsadvokat må man like å slåss for den svake parten i systemet

Trond Ivan Blomsø er advokat i Bodø, der advokater er i gang med å lage gratis advokatvakt for folk som trenger rettshjelp. Som bistandsadvokat møter han en motpart - stat, kommune eller forsikringsselskap - som i rettssaker ser ut til å ha nærmest ubegrenset med ressurser, forteller han i dette sommer-intervjuet.

Publisert

HILS PÅ

Navn: Trond Ivan Blomsø

Alder: 50

Bosted: Bodø

Opprinnelsessted: Harstad

Sivil status: Gift, tre barn, to på sju år (tvillinger) og ei på 20.

Trond Ivan Blomsø er advokat i Bodø Advokathus, som består av fem advokater og en advokatfullmektig. Blomsø er varamedlem i Helgeland og Salten krets av Advokatforeningen, og jobber mye med strafferett, erstatningsrett og barnevern. Han er fast bistandsadvokat i Salten tingrett, og er svært ofte i retten.

Utholdenhet og empati er viktige egenskaper for å lykkes som bistandsadvokat, mener Bolsø, som i tillegg til advokatjobben også er styreleder for et bakeri i Harstad og er daglig leder for et eiendoms- og investeringsselskap.

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

- Heldigvis synes jeg fortsatt at det å jobbe som advokat stort sett er både spennende og utfordrende. Det mest spennende jeg har arbeidet med denne våren har vært bistand i anledning et større generasjonsskifte hvor spørsmål om arv, skatt og selskapsrett har vært sentrale.

Hva er det viktigste spørsmålet på agendaen for advokater i Bodø akkurat nå?

- Bodø er en by i utvikling og en by med vyer og tanker for fremtiden. Advokatstanden her har den siste tiden jobbet for å få på plass dugnadsbaserte rettshjelptiltak i form av advokatvakt.

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

- Jeg har hatt flere saker som på en eller flere måter har hatt betydning for meg som advokat i form av læring og egen utvikling. Ingen av disse har isolert sett hatt nevneverdig karrieremessig betydning utad. Den saken jeg kanskje husker best var da jeg som pur ung advokatfullmektig prosederte en sak mot staten for lagmannsretten. Jeg lærte av den at gode forberedelser lønner seg, og at man kommer lengst med å presentere egen sak på en engasjert, poengtert og saklig måte. (Ja, vi vant saken).

Har din karriere hatt et vendepunkt? Hvis ja, hva bestod det av, og hvor førte det deg?

- Jeg ble for tre år siden fast bistandsadvokat. Dette har ført til at jeg de senere år har fått muligheten til å spisse praksisen enda mer mot strafferett og erstatningsrett. I kjølvannet av disse sakstypene følger også gjerne barnevernssaker og andre saker innenfor familierettens område.

Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?

- I straffesaker, barnevernssaker og i erstatningssaker møter man klienter som ofte er i en dypt fortvilet og uønsket situasjon. Dette er sakstyper hvor motparten i form av stat, kommune og forsikringsselskap har tilnærmet ubegrensede ressurser. For å kunne yte god advokatbistand i disse sakene kreves faglig dyktighet, utholdenhet, empati, evne til å forhandle og ikke minst må man like å slåss for den svake part i systemet.

Du er styremedlem og daglig leder i både et eiendomsselskap og et bakeri i tillegg til advokatjobben. Hvordan ble du involvert i disse selskapene, og hvordan kombinerer du disse jobbene?

- Jeg synes det er morsomt og lærerikt å være involvert i noe som et litt annerledes enn det å utøve advokatgjerningen. Eiendomsselskapet og bakeriet er selskap som min familie har eid gjennom generasjoner i Harstad. Det har gått helt knirkefritt å kombinere disse jobbene. Via jevnlige styremøter har jeg også fått mulighet til å treffe familien i Harstad.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

Brettpadling på Vatnevatnet utenfor Bodø med tvillingene Thea og Teodor som tilskuere.

- Olav Hestenes. Engasjert og dyktig forsvarer fra Tromsø. Fremstod som en iherdig og uredd forsvarer for de han bistod og var også aktiv i samfunnsdebatten. Han døde samme år jeg avla embedseksamen i Tromsø. En mann som gjorde er varig inntrykk på undertegnede.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Rettshjelploven. I dag er ordningen altfor snever og tilfeldig. Inntekts- og formuesgrensene må heves. I tillegg er det for få sakstyper ordningen omfatter. Mange som har behov for rettshjelp faller utenfor, da gjerne de svakeste.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?

DEN LILLE RASKE

Antall timer på jobb i uken: 50

Antall saker i retten siste år: 30

Antall champagneglass i måneden: 4

Hvor ofte trener du? Tennis og svømming tre ganger i uka.

Favoritt-bok: Graham Greene, Den dypeste grunn (uutslettelig inntrykk da den ble lest i min ungdom)

Favoritt-TV-serie: Billions.

Favoritt-sommerlåt: Sommartider med Gyllene Tider.

Advokat-kjendis: Ingen nevnt - ingen glemt.

- Greta Thunberg og engasjementet hun har skapt - fra skolestreik til klimatoppmøte. Flott ungdom og viktig sak.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- Her i Bodø er vi fornøyd dersom det er noenlunde vindstille, sol og over 15 grader. En slik dag tilbringes gjerne på hytta med familien. Da griller vi, surfer, bader og får hvilepuls.

Hvor går sommerferien i år?

- Hytta, en ukestur til London med hele familien og deretter en uke i utlandet hvor man forhåpentlig er garantert sol og varme. Blir litt oppstykket ferie i år ettersom vi er invitert i bryllup og jeg har to rettssaker i august.

Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?

- Vanskelig å nevne bare ett. Nord-Norge har sin sjarm, ikke minst Lofoten. Synes også Oslo og Tromsø er sjarmerende om sommeren. Skal jeg nevne kun ett sted så blir det hytta vår. Den ligger 25 minutt fra Bodø og er derfor lett tilgjengelig hele året.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Fravær fra kontoret og de daglige rutinene som jobben fører med seg. Gjerne kombinert med ferske reker og en god Chablis; på terrassen hjemme eller på hytta.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?

- Eric Cantona. Da ville vi ha drukket mengder med rødvin samtidig som vi diskuterer fotball og film i det uendelige. Tilbehør i form av grillet tørrfisk.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS