Advokat-sommer

Internadvokat Jørgen G. Gran forlot Advokatfirmaet CLP til fordel for næringsmiddelbedriften Scandza. Foto: Privat

Jobb i gassrederi ble vendepunkt

Scandza-internadvokat Jørgen G. Gran (38) liker ikke å sitte stille, hverken på jobb eller ferie. I en alder av 38 år har han allerede vært innom et bredt spekter av rettsfelt, men skulle gjerne gjort mer for å forbedre konkurransevilkårene i næringsmiddelindustrien. Men så er det bare 24 timer i døgnet, og Jørgen har ved å hogge, og en hytte å bygge.

Publisert

Hils på:

Navn: Jørgen G. Gran

Alder: 38

Bosted: Oslo

Opprinnelsessted: Inderøy

Sivil status: Singel. Tre barn i alderen 2 til 6 år.

Jørgen Gran er det nærmeste en advokat kan være et renessansemenneske. Med bakgrunn i blant annet M&A, skatterett, shipping, restrukturering og børs-og verdipapir i selskaper som Wikborg Rein, Camillo Eitzen & Co, Advokatfirmaet CLP og Team Tankers International, er det lite i næringslivet Jørgens karriere ikke har berørt. I dag jobber han som internadvokat i næringsmiddelsgiganten Scandza.

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

- Scandza’s oppkjøp av Elle Basic og ikke minst suksesshistorien som brakte Peppes Pizza i frysedisken.

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

- Da jeg som juridisk direktør i Eitzen Chemical ASA (senere Team Tankers International Ltd.) i perioden 2013 til 2016 ledet det juridiske arbeidet med en av de største finansielle restruktureringer som har blitt gjennomført i Norge. Jeg lærte at der det er vilje, så finnes det løsninger.

Har karrieren din hatt et vendepunkt? Hvis ja, hva var det, og hvor førte det deg?

- Etter to fantastiske år som nyutdannet i Wikborg Rein var jeg så heldig å få vikariere ett års tid i gassrederiet Camillo Eitzen & Co ASA. Det var nok på mange måter et vendepunkt. Det gav meg perspektiv utover konsulentrollen. Jeg ble mer oppmerksom på de kommersielle og strategiske sidene ved forretningsdrift, og jeg møtte mange mennesker som var lidenskapelig opptatt av verdiskapning. Erfaringen fra dette året gjorde at jeg senere har fått muligheter til å jobbe som bedriftsadvokat, men også at jeg som ekstern advokat bedre forstår hvilken rådgivning klienter er ute etter.

Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?

- Jeg er vel en umoderne advokat som ikke har «mitt» fagfelt. Jeg har jobbet bredt med mange forretningsjuridiske felt over mange år. Jeg startet med bedriftsskatterett, internasjonal skatterett og selskapsrett, og jobbet stort sett med skatterådgiving, M&A og finansielle restruktureringer i ti år. Innimellom har det blitt en del børs- og verdipapirrett, bank-/finans og shipping. I Scandza er områder som generell kontraktsrett, varemerkerett, markedsføringsrett, konkurranserett, arbeidsrett og landbruksregulatoriske forhold en viktig del av jobben.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- Ole Gjems-Onstad, professor i skatterett. Han var min veileder på Universitetet da jeg skrev cand.jur.-oppgave om hybridfinansiering sammen med min god venn Lars Kvinge. Ole sier mye intelligent med få ord. Noe som generelt er en mangelvare.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Her er jeg inhabil, men Scandza er avhengig av konkurransedyktige rammebetingelser. Vi har store, tunge og dominerende konkurrenter som både er råvareleverandører og aktører i markedet. Jeg skulle gjerne sett at vi hadde konkurransenøytrale rammevilkår, noe vi opplever at det ikke er i dag. Så svaret er vel ikke en spesifikk lov, men en helhetlig endring av reguleringene rundt norske matproduksjons- og næringsmiddelbedrifter, og da særlig innenfor melkeprodukter.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?

- Mer enn en spesifikk sak blir jeg stadig engasjert over medias skjevdekning og manglende dybde. Vi har et nyhetsbilde som handler om antall klikk, og det gir egentlig ikke særlig god innsikt i vesentlige saker.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- Det må være fiske på Trøndelagskysten eller i fjellet, og en kald SØR-øl.

Den lille raske

Antall timer på jobb i uken: Alt fra 25 til 60 timer.

Antall saker i retten siste år: Ingen.

Antall champagneglass i måneden: Ingen.

Hvor ofte trener du? To-tre ganger i uken.

Favoritter-bok: Markens Grøde og Atlas Shrugged.

Favoritt TV-serie: Corleone (Il capo dei capi).

Favoritt sommerlåt: Det må være Sørlandschips sin rykende ferske sommerlåt med Oral Bee "Sommer`n For Meg".

Favoritt advokat-kjendis: Harvey Specter.

Hvor går sommerferien i år?

- Eggedal, Värmland og Trøndelag.

Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?

- Det er i Trøndelag. Der slapper jeg av.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Beitepussing, vedhogst, hyttebygging, fiske, sykling, løping. Egentlig det meste som gjør at jeg slipper å sitte stille. Tour de France er dog et unntak fra (egne) fysiske aktiviteter hvor jeg kan sitte klistret til skjermen, særlig på de lange fjelletappene.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?

- Kong Harald. Ytrefilet av rådyr og en god flaske rødvin.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS