ADVOKAT-SOMMER

Rajvinder Singh Bains startet å jobbe i BAHR i 2018.

- Jeg prøver å late som at normalen er tilbake

Under koronakrisen har arbeidsrettsadvokat Rajvinder Singh Bains børstet støv av gammel kunnskap.

Publisert Sist oppdatert

På nyåret var nesten tre hundre advokater samlet på det årlige arbeidsrettskurset i Sandefjord. På scenen stod kjente fjes som blant annet Wiersholms ekspert Jan Fougner, men også yngre, talentfulle advokater som Rajvinder Singh Bains fra BAHR. Sammen med Selmers Hans Jørgen Bender snakket han om konkurranseklausuler.

Rajvinder Singh Bains (33)

TITTEL: Senioradvokat, BAHR

BOSTED: Oslo

OPPRINNELSESSTED: Oslo med foreldre fra India

SIVIL STATUS: Gift, et barn

Under koronakrisen har Bains fått bryne seg på nye arbeidsrettslige problemstillinger - og samtidig fått børstet litt støv av gammel kunnskap.

- Det er jo en sektor som har en jevnere tilstedeværelse i næringslivet enn mange andre fag. Når det går opp er vi med opp, og når det går ned er vi med ned. Den er gjennomgripende i det meste som skjer. Arbeidsretten har ikke forsvunnet under koronakrisen, men heller aktualisert seg på andre måter, forteller han.

- Hvorfor valgte du den retningen du jobber med?
- Da jeg var på sisteavdeling på jussen ble jeg vitenskapelig assistent for professor Stein Evju i privatrett. Han er jo en arbeidsrettsmann, så han inspirerte meg. Der skrev jeg masteroppgave om lønnsbegrepet i EU-retten. Etterpå ble veien til litt av seg selv. Da jeg var ferdig var det mest EU-rett jeg kunne, men så kom arbeidsretten også etter hvert.

- Hvordan har du og BAHR blitt påvirket av korona-krisen?
- For eget vedkommende har det vært en annen sammensetning av oppdrag enn den brede arbeidsrettspraksisen vi ellers har, og jeg har jobbet ganske bredt innenfor arbeidsrettsfeltet. I koronatiden fikk vi børstet litt støv av permitteringskunnskapen, som plutselig ble høyaktuell. Det kom litt nedbemanning og annet. Jeg vil si at sammensetningen endret seg, men det har vært bra med trykk likevel, også på firmanivå. Jeg tror BAHR har kommet greit ut.

- Tror du vi vil se mange søksmål i kjølvannet av pandemien?
- Det kommer litt an på hva slags søksmål man tenker på, men selv tror jeg ting kommer til å holde seg stabilt. Det blir interessant å se om det kommer noen store force majeure-tvister; om noen vil ta slike spørsmål til retten, eller om vi vil se en slags «global risikofordeling» der alle tar sin del av kaken.

- Forsikringsselskaper ser jo ut til å ha tatt den posisjonen tidlig?
- Nå har ikke jeg lest vilkårene, men har registrert at for eksempel Petter Stordalens Choice-kjede skal prøve pandemi versus epidemi for domstolen, og hva som faller innenfor det kravet er slettes ikke godt å si. Det er jo et eksempel på et korona-spesifikt søksmål.

Den lille raske

ANTALL TIMER PÅ JOBB I UKA: Det er jevnt høytrykk, men jeg benytter meg av fleksibiliteten som ligger i jobben

ANTALL SAKER I RETTEN SISTE ÅRET: Fikk en del forlik i fjor, men har 2-3 i loopen i år

ANTALL CHAMPAGNEGLASS I MÅNEDEN: Det blir noen når det først er fri til å feire eller koble av. Som småbarnsfar blir det likevel lenge mellom hver gang

FAVORITTER:

  • Bok: Silkeveien, Peter Frankopan
  • TV-serie: Papirhuset (La Casa de Papel, som originalen heter på spansk)
  • Podkast: Forklart/Harvard Business Review

SOMMERLÅT: Jeg hører mest på indisk musikk, både filmmusikk og bhangra. De spesielt interesserte kan spørre om tips.

ADVOKAT-KJENDIS: Har ingen

- Hvilken sak har du lært mest av i din karriere?
- Jeg har lært forskjellig ting som forsvarsadvokat, og ikke minst da jeg dømte som dommerfullmektig. Spesielt den tiden ga en personlig og faglig modning. Jeg tror de øyeblikkene jeg har lært mest av i karrieren er de øyeblikkene du innser at du burde har forberedt deg bedre. Du kommer fra disse med en tanke om at «dette her kan ikke skje igjen». Det skjerper deg på en skikkelig sunn måte.

- Hvilken paragraf står ditt hjerte nærmest?
- Som arbeidsrettsadvokat må jeg si arbeidsmiljøloven § 15-7 om saklig grunn, som jo er rettslig standard. Det er en enkel greie, men ikke så enkelt likevel, for hva er egentlig saklig grunn? Det er definitivt noe annet i dag enn det var for førti år siden. Jeg syntes også arbeidsmiljøloven § 16-1 om virksomhetsoverdragelse er en real nøtt hver eneste gang. Det er skikkelig fin juss!

- Hvis vi legger fag til side; hva brenner du for utenom jussen?
- Det er nå man burde ha en lang liste med ting, men virkeligheten er litt enklere enn det. De som kjenner meg vet at jeg er en sosial kar som er glad i folk. Jeg liker å bruke tid på å bygge relasjoner med mennesker, ikke minst de som ikke er advokater.
- Jeg prøver å stoppe opp litt og lytte til folk fra ulike deler av samfunnet, for jeg mener det ligger mye lærdom der. Det er nok noe jeg har med fra bakgrunnen min også. Jeg tror at jeg både bevisst og ubevisst prøver å utvikle kollektivistiske verdier. Og så har jeg hatt som mål flere år på rad å lytte mer og snakke mindre.

- Hva er det første du skal gjøre når den normale hverdagen er tilbake?
- Jeg prøver jo litt dristig å late som normalen er tilbake - jeg ga deg et skikkelig håndtrykk når du kom inn her - med antibac, vel og merke. Jeg skal ta folk I hånda, jeg skal gi dem en klem, jeg skal reise utenlands. Det som virkelig setter meg i feriemodus er når oppdragsmengden går inn for landing og flyet letter for take-off.

- Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?
- Det er flere - og de finnes på flere felt. Hva gjelder arbeidsrett har jeg lærte veldig mye av professor Evju. I nyere tid kan jeg dra fram kollega Tarjei Thorkildsen, som er en svært dyktig advokat med en utrolig kapasitet og en helt egen evne til å se problemstillinger i et nytt lys. Jeg beundrer ham for det.

- Hvilken advokat fra et konkurrerende firma skulle du ønske jobbet i ditt firma?
- Jeg har mange gode kolleger, jeg! Det er passende å bli kjent med disse før jeg skulle tenke på å ønske noen andre.

- Hvem fortjener en ufrivillig dukkert?
- Det blir kona. Hun ville blitt skvetten selv om jeg sa fra på forhånd. Det ville gitt en god latter!

- Hvilken debatt har engasjert deg mest denne våren?
- Jeg følger rasismedebatten, som har blusset opp igjen med George Floyd, med stor spenning. Polariseringen bekymrer meg litt, selv om vi i Norge ikke har samme historiske ballast som USA. Jeg synes også mangfoldsdebatten i advokatbransjen er interessant. For meg er det fortsatt uklart hvilket mangfoldsbegrep vi diskuterer.

- Hvor går årets sommerferie?
- Ferien røk jo. Den var satt til Italia. I stedet skal jeg først til Bergen for å besøke svigerforeldrene mine, og så har vi byttet ut huset vi skulle leie i Toscana med en hytte i Trysil.

- Hva er ditt beste tips til kolleger som skal på Norgesferie i år?
- Vi må prøve å være like rause med Norge som vi ellers er i utlandet. Det lokale Norge trenger vår hjelp for å reise seg igjen.

LES ALLE SOMMERINTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS