Advokat-sommer: Trond Eilertsen

Wikborg Rein-partneren og friluftsmann Trond Eilertsen er i 2019 anerkjent av Finansavisen som landets beste shipping-og offshore advokat, ikke for første gang. Her avbildet i Lofoten, med lykkelig hund. Foto: Privat

- Må ikke være Greta Thunberg for å spørre seg selv «hva kan jeg gjøre»

Trond Eilertsen (63) drømte om å gjøre karriere i kommune-Norge, men endte som partner i Wikborg Rein. Den tidligere styrelederen elsker friluftsliv og har besteget de høyeste fjelltoppene på alle klodens kontinenter, men er lykkelig bare han får en fiskestang eller ei jukse i hånda, forteller han i dette sommerintervjuet.

Publisert

Hils på:

Navn: Trond Eilertsen

Alder: 63

Bosted: Husebyåsen i Oslo

Opprinnelsessted: Harstad

Sivilstatus: Gift, 2 barn

Shipping-advokat og sjøretteksperten Trond Eilertsen er partner ved Wikborg Reins Oslo-kontor, og var styreleder i firmaet fra 2007 til 2014. Trond har også vært ansvarlig for firmaets kontor i Japan, der han blant annet plukket opp en interesse for japanske forfattere.

Han er ellers kjent for å kjøre Harley Davidson og for sin lidenskap for sportsfiske.

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

- Det er knyttet opp til utviklingen av autonome skip og fremveksten av nye cruiseskip.

Har din karriere hatt et vendepunkt? Hva bestod det av, og hvor førte det deg?

Gladlaks! Eilertsen med to laks på 6 kilo hver. Foto: Privat

- Det store vendepunktet var vel at jeg forlot universitet i Bergen med kommunalrett spesialfag, og et sterkt ønske om å bli rådmann i Nord-Norge, men endte opp med å gjøre shipping og offshore hos Wikborg Rein. Et år som dommerfullmektig i Lofoten umiddelbart etter juridikum var ikke god nok forankring i nord.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- For mitt vedkommende ville det helt klart være min tidligere partner Haakon Stang Lund, ene og alene fordi han hadde en uovertruffen juridisk kompetanse, samt vilje og evne til å forstå og forklare tekniske- så vel som navigasjonsmessige utfordringer. Han var en meget god mentor som ga meg mye tillit på et tidlig tidspunkt i karrieren .

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Litt nerdete kanskje ut fra mitt bransjeområde; NIS-loven bør åpne for bareboat-registrering

Hva er det viktigste for å lykkes i ditt fagfelt?

- Juridiske kunnskaper, forståelse og god kunnskap om shipping/offshore- bransjen og en viss evne til å formidle den kunnskapen skriftlig og muntlig.

Eilertsen og klatrelag, avbildet på toppen av Mount Everest, 8848 m/oh. Foto: Privat

Hvilken sak i nyhetsbildet har engasjert deg mest?

- Den politiske utviklingen i Europa, spesielt Øst-Europa og Storbritannia.

Hva slags utfordringer tror du Brexit vil ha for norsk samhandel med Storbritannia?

Den lille raske

Antall timer på jobb:

50, pluss minus.

Antall saker i retten det siste året:

2

Antall champagneglass i måneden

2-3

Hvor ofte trener du?

Veldig ofte

Favoritt bok:

John Irvings "A Prayer for Owen Meany", men Haruki Murakami skriver meget bra i "Drapet på Kommandanten"

Favoritt TV serie:

The Fall

Favoritt sommerlåt?

Introen til Reiseradioen. Da kommer jeg alltid i sommerstemning!

- Store utfordringer. Innenfor mitt felt, skipsfart, har aktører allerede erfart nye og uforutsigbare vanskeligheter. Den "seigpiningen" Brexit medfører vil ikke forenkle den hverdagen.

Hvordan kobler du av i hverdagen?

- Jeg kobler av med familien (spesielt barnebarna) og forsøker å holde meg i god form, det betyr løpeturer med bikkja og hyppige besøk på det berømte ‘Wikborg Rein Fitness Center’.

Hvis du ikke var advokat, hva ville du vært?

- Da ville jeg vært marinbiolog! Det er fordi jeg har et sterkt forhold til hav og sjø, båt og fiske, men er bekymret for tiltagende havforurensning. Jeg har jo prosedert flere saker hvor jeg har hevdet at det er lite forurensning når et skip ligger på havets bunn og bunkers og oljeholdige produkter er fjernet, og mener fortsatt at det bør være en viss forholdsmessighet mellom nytten av å fjerne et vrak og utgiftene forbundet med en slik operasjon.

I dag er plastforurensning utvilsomt blant det mest skadelige for havområdene. Oljeforurensning i forbindelse med havarier er nesten borte, den utgjør i dag cirka tre prosent av omfanget den hadde på sytti-tallet.

Så plastforurensning er den riktige debatten? Når McDonald’s fjerner plastsugerør, tar de reelle eller bare kosmetiske steg?

- Jeg tror alle kan gjøre noe, og bør gjøre det. Man trenger ikke tro at man alene skal forandre verden, eller være Greta Thunberg, for å spørre seg selv «hva kan jeg gjøre». Det er der man må begynne, innenfor den "rekkevidde" man har som enkeltindivider.

Eilertsen med en kveite på 20 kilo. Foto: Privat

Hvor går sommerferien i år?

- Den går dit den alltid går; via et par lakseelver på Vestlandet til Senja.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- På en perfekt sommerdag på Senja er det mer enn tolv grader, lite vind, og godt fiske.

Hvorfor er Senja ditt favorittsted i Norge om sommeren?

- Jeg har flyttet mye rundt i Norge, men på Senja har jeg arvet en gård etter besteforeldrene mine. Jeg har vært der siden før jeg kunne gå, og det har nesten kona og! Senja er derfor et sted både vi og barna (og forhåpentlig vis etter hvert barnebarna) våre vil tilbake til.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Det er å ha en fiskestang i hånden, eller et fiskesnøre i sjøen.

Du har besteget de «Seven Summits». Hvilken av ekspedisjonene skiller seg ut som den mest utfordrende?

- Det er utvilsomt Mount Everest. Det tok to måneder, og Everest er på sett og vis en form for ‘Champions League’ i fjellklatring. Ikke teknisk vanskelig, men høyde og klima er den største forskjellen til de andre seks. Det er mer risikofylt, og du er i en lengre periode utsatt for ulike risikoer du ikke har kontroll over. Årets køer på fjellet og dødsulykkene er i friskt minne. Den største belastningen er at du i godt over halvannen måned befinner deg så høyt over havoverflaten at bare det å oppholde seg i den høyden, sliter på kroppen. Jeg hadde en puls som aldri kom under nitti i minuttet så lenge jeg oppholdt meg i Base Camp eller høyere.

Hvilken ekspedisjon er den mest positivt minneverdige?

- I 2000 gikk jeg cirka 620 km på ski over Grønland. Det var en ubeskrivelig flott skitur. Høye fjell er sterkt forbundet med å nå toppen. Det å være på en tur over lang tid og du bare skal fremover, heller enn oppover, gir en helt annen ro hver eneste dag på tur – en topptur handler mest om å nå toppen. En skikkelig langtur er mer behagelig for sjel og legeme.

Hvor går neste ekspedisjon?

- Jeg er halvveis (cirka 1100 km) i å gå Norge på langs. Neste "ekspedisjon" er å gjøre ferdig denne turen, som jeg tar i etapper. Neste startpunkt er i Nord-Trøndelag, og jeg skal ende på Nordkapp eller Knivskjelodden.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet, og hva vil du servere?

- Alle ville vel ønske å spise en middag for to med Nelson Mandela. Det er kanskje ikke veldig oppfinnsomt, men det hadde vært lettere å fortelle hvem jeg ikke ville spist middag med! Til middag måtte det bli bakt kveite.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS