Advokat-sommer

Advokater må være ett hundre prosent ærlige, også i sine råd til klientene, mener strafferettsadvokat Thomas Klevenberg.

- Siling av seksårssaker er justismord!

Forsvarsadvokat Thomas Klevenberg tror det vil komme et punkt i straffeprosessloven som forplikter forsvarere til å ta en telefon til aktor før hovedforhandling. I dette intervjuet snakker han om hva påtalemyndighet og forsvarere kan lære av en henlagt voldtektssak mot en tenåring, og om viktigheten av å velge sin prinsipal med omhu.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsadvokat Thomas Klevenberg har i en årrekke arbeidet med mange av landets store strafferettsaker, inkludert den omfattende Lime-saken. Nå jobber han i Advokatfirmaet Rogstad, og det ser ikke ut som arbeidsmengden vil minke.

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

Hils på:

Navn: Thomas Klevenberg

Alder: 48

Bosted: Bygdøy

Opprinnelsessted: Født i Brüssel

Sivil status: Samboer, sønn på 10 og stesønn på 10

- Saken som har gjort mest inntrykk på meg var nok en ung gutt som var siktet for voldtekt, der saken nå endelig ble henlagt. Det som dessverre er utfallet av saken, er at gutten nok er ødelagt for livet med prosessen han ble utsatt for. Her må vi bli flinkere, både når det gjelder påtalemyndigheten og forsvarer, ikke minst når det gjelder håndteringen av en som er pågrepet og som er under 18 år.

- Ellers er Lime saken svært interessant. Her mener jeg både påtalemyndighet og forsvarerne burde ta lærdom av at sakene blir for store og omfattende, og jeg håper dette er lærdom alle parter tar med seg videre. Bare dokumentmengden i saken er så omfattende at ingen av partene har forsvarlige systemer for å håndtere slike saker.

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

- Det må være Torgeir Stensrud i Finance Credit saken, uten tvil. Saken lærte meg for det første hvor viktig det er å ha et nært og godt samarbeid med påtalemyndigheten, men den har også lært meg at jeg alltid forsøker å ta en telefon til aktor eller motpart før saken kommer opp, for å avklare de viktigste punktene der man er enig eller uenig.

- Min kjepphest har alltid vært at dette kommer inn i straffeprosessloven som en «politisk» bestemmelse der partene plikter å ta en slik telefon. Mye tid spares på dette, og det er ikke minst bedre for den siktede, eller motpart, i sivile saker.

Har din karriere hatt et vendepunkt? Hvis ja, hva bestod det av, og hvor førte det deg?

- Vanskelig å si at den har fått noe spesielt vendepunkt, men hvis jeg skal nevne noe, så må det være da jeg begynte i Advokatfirmaet Rogstad. Her har vi et fantastisk bra arbeidsmiljø, sterk faglig kompetanse, og overgangen fra et lite firma med fire advokater til et stort firma med gjennomarbeidede rutiner, har gjort at jeg trives langt bedre i hverdagen, og presterer nok også bedre som advokat overfor klientene.

Man bør velge sin prinsipal med omhu. Det er denne personen som former deg."

Thomas Klevenberg

Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?

- Jeg sier alltid at man skal stå på barrikadene for klienten sin. Selv om saken er liten, er den ofte alvorlig for klienten. Dessuten gjelder det å være hundre prosent ærlig, også når det gjelder å råde klienten til å for eksempel erkjenne skyld i straffesaker. Dessverre er dette en nedadgående trend i dagens advokatmarked, siden konkurransen på en rekke områder er blitt stor.

- Ellers vil jeg fremheve til de som skal begynne som advokatfullmektiger at man skal velge sin prinsipal med omhu, det er denne personen som «former» deg, og som danner de grunnholdningene du tar med videre i karrieren.

- Har du ikke kapasitet til å ta saken, så gi den videre uten å nøle. Det skjer dessverre i alt for liten grad blant mange advokater.

Thomas Klevenberg ferierer alltid i båt om sommeren.

Den lille raske

Antall timer på jobb i uken: Cirka 60, men Lime saken tar nok en del ekstra tid i denne perioden. Normalt har jeg ca 9 timers arbeidsdager med mindre noe spesielt foregår.

Antall saker i retten siste år: 11

Antall champagneglass i måneden: Aldri mindre enn to!

Hvor ofte trener du? Alt for sjelden, jeg må være drømmekunden til SATS!

Favoritt-bok: Om sommeren er jeg opptatt av krim, og Henning Mankell er alltid bra! Ellers blir nok det meste jeg leser saksdokumenter – dessverre.

Favoritt TV-serie: Big Little Lies, utrolig bra serie

Favoritt sommerlåt: Carina Dahl har sluppet en ny singel som heter Bikini, er nok en viss fare for at den blir å høre en del i de sene nattetimer i løpet av sommeren.

Favoritt advokat-kjendis: Anders Brosveet! Han gjør en fantastisk jobb i økokrimsakene han håndterer.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- Jeg hadde Morten Kjensli som forbilde og prinsipal, han lærte meg mye. Dessuten er det en stor glede at vi etter circa femten år nå arbeider sammen igjen i samme selskap.

- John Christian Elden bør også nevnes, han fremstår som en levende database med detaljkunnskap om avgjørelser ingen andre har, og det har jeg tilsneket meg nytten av ved flere anledninger.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Bestemmelsen om siling av seksårssaker i straffeprosessloven er kanskje tidenes største justismord per i dag. Jeg stiller meg tvilende til om departementet faktisk har tenkt over konsekvensene, det blir langt mer arbeid for statsadvokatene, og forsvarerne, og det vil utgjøre en ikke ubetydelig kostnad for samfunnet.

- I tillegg kommer selvsagt retten til å få prøvd sin sak to ganger, det er en menneskerett, og denne blir totalt fraværende dersom den nye ordningen faktisk blir gjennomført. Dessverre er allerede endringen vedtatt, så det ender nok med at Norge må bli dømt i EMD før vi får noen ny endring.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?

- Det er nok uten tvil ulykken med fregatten Helge Ingstad, der den kolliderte med tankbåten Sola. Det blir svært spennende å se hva som blir utfallet av både den sivilrettslige og strafferettslige siden av saken. Selv om saken ikke er innenfor mitt daglige kjerneområde, er jeg svært opptatt av sjørett, mest fordi jeg selv er aktiv på sjøen, tror jeg.

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- Da er jeg i båten vår med familie og venner, en stekende varm, solfylt dag med en cider i en hånd og som oftest (dessverre) ikke til å unngå, en mappe med saksdokumenter i den andre.

Hvor går sommerferien i år?

- Vi reiser alltid nedover norskekysten med båt, områder fra Lyngør og nedover er magiske om sommeren, så ender vi opp i Blindleia mellom Lillesand og Kristiansand etter hvert, før vi vender hjemover.

Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?

- Det må være en liten øygruppe rett utenfor Blindleia, rett sør for Brekkestø, som heter Nilen. Det er for meg et lite paradis jeg alltid vil dra til.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Det er nok er nok når fortøyningene kastes i land og båten drar ut, vel vitende om at jeg ikke skal tilbake igjen på tre, fire uker.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?

- Det er mange å velge imellom! Hadde jeg fått muligheten, ville det helt klart ha vært Tor Erling Staff, han var en mester uten sidestykke etter min mening!

- Siden Staff ikke lenger er blant oss, ville jeg invitert lederen av Domstoladministrasjonen på en lang fireretters middag der man også fikk tid til å presentere alle de tingene jeg mener DA ikke ser, og som enkelt kan gjøre hverdagen lettere for både dommere, saksbehandlere og andre aktører.

- For at jeg skulle blitt hørt, ville jeg nok servert hummer fra grillen til forrett, og en herlig fersk kokt torsk til hovedrett. Det finnes ikke noe bedre når det er servert helt ferskt!

Powered by Labrador CMS