Merete Nygaard trakk frem en sammenligning mellom Big Data og tenåringssex i sin innledning.

Ny møteplass for legal-tech interesserte

Lawtech-gründer Merete Nygaard har skapt ny møteplass for teknologi-frelste advokater, og peker på tre nøkkelområder der digitalisering om noen år vil konkurrere ut ordinære advokater-tjenester.

Maskinlæring, ekspertlogikk og block chain er ifølge gründer av Lawbotics, tidligere Wiersholm-advokat Merete Nygaard, hjelpemidler som kan gjøre oppgaver advokater gjør i dag i fremtiden.

– Ved å benytte maskinlæring kan du finne frem til et stort antall data som vil gi et bedre grunnlag for beslutninger. Hele målsetningen er at du skal kunne lære av data for å kunne forutse hendelser og utfall. Hvis du bruker maskinlæring på kontrakter, kan du identifisere risikoklausuler og sammenligne med andre kontrakter for å se om de er vanlige eller uvanlige, sa Nygaard under et møte for lawtech-interesserte i Oslo.

Enorm interesse

Møtet, som var åpent for alle, var det første selskapet inviterte til, med foredrag og mingling på plakaten. Målet er å tilby en møteplass for gründere og andre legal tech-interessere. Og at interessen er stor er det liten tvil om: På nettsiden Meetup.com/oslo-legal-tech har i skrivende stund 350 interesserte allerede meldt sin interesse for møteplassen.

Nygaard pekte på at maskinlæring gjør at man kan slippe å lese hele kontrakter manuelt for å finne problemområder.

– I selskapsgjennomgangene vil du spare masse tid ved å la maskinene identifisere hva som kan være problematisk i avtalen, påpekte Nygaard.

Et annet område er ekspertlogikk for applikasjoner og avtalegeneratorer.

– Begge områder baserer seg på at eksperter har definert logiske slutninger for hva utfallet skal bli. Vi i Lawbotics har eksempelvis brukt ekspertlogikk til å lage automatisere aksjonæravtaler, sa Lawbotics-gründeren.

Komplisert teknologi

Det siste området Nygaard tror vil kunne spille en nøkkelrolle er block chain, som hun mener har et enormt potensial av mulige bruksområder.

– Jeg skal ikke forklare hvordan det fungerer – de aller færreste av oss vet hvordan internett fungerer, selv om vi bruker det hver eneste dag. Man kan si at block chain er internett for deling av verdier. Block chain tar bort usikkerhetsmomenter, og fjerner behovet for mellommenn.

LES OGSÅ: I november samles tekno-interesserte advokater på Future Lawyer 2017

Wiersholm på ballen

Niklas Larsson er direktør for digital transformasjon i Wiersholm, en stilling han har hatt siden påsketider. Han ser flere utfordringer ved å skulle ta selskapet inn i en ny teknologisk tid.

– Generelt vil jeg si at det å jobbe i et eldre større advokatfirma har tre ulemper. Man er fastlåst i gamle måter å tenke på – spesielt om man har store klienter. Vi har topp juss-kompetanse, men en utfordring med å at vi også trenger topp teknologisk kompetanse og prosjektledere. I tillegg har vi Kodak-effekten. Kodak utviklet digital-kameraet, men fordi dette utfordret deres store pengemaskin, film, tok de det ikke videre. Senere gikk Kodak under, nettopp på grunn av digitalkameraer, sa Larsson.

– At mange av de teknologiske mulighetene utfordrer det man gjør fra før, er utvilsomt en utfordring for hele bransjen. Da handler det om å dyrke det man kan, forfektet Wiersholm-direktøren, og pekte på lokal kompetanse som en av selskapets fremste fordeler fremfor utenlandske konkurrenter.

 

Sivilingeniør og økonom Niklar Larsson er hentet inn til Wiersholm fra Schibsted som direktør for digital transformasjon.
Powered by Labrador CMS