ADVOKAT-PÅSKE:

De siste 17 årene har Jorunn K. Moltu Jacobsen jobbet i Bergen.

Forbereder seg på å håndtere en stor mengde konkursbo i kjølvannet av koronakrisen

- Dette kan gi kortvarig kapasitetsproblemer, men jeg føler meg trygg på at vi vil klare det, sier Jorunn Kristin Moltu Jacobsen.

Publisert

Etter studiene valget Jorunn Kristin Moltu Jacobsen å flytte til Ålesund. Her jobbet hun som advokatfullmektig under Stig Rekdal, en advokat som for henne har vært en viktig mentor og inspirasjon. Nettopp dette, å starte yrkeslivet som advokat i Ålesund, trekker Jacobsen frem som det viktigste valget hun har tatt i sin karriere. Det var vestlandsbyen som primært staket ut hennes faglige kurs, og her fikk hun dyrke interessen for kontraktsrett, samt bygg- og entrepriserett.

Jorunn Kristin Moltu Jacobsen

Tittel og firma: Managing partner i DalheimRasmussen Advokatfirma ANS

Fagområde: Primærområdene er konkurs og insolvensrett, kontraktsrett – herunder bygg- og entrepriserett og generell forretningsjuss

Siden den gang har hun blant annet engasjert seg i Advokatforeningen, både som varamedlem i kretsstyret, med verv i Representantskapet og som medlem av lovutvalget med det nest lengste navnet, nemlig konkurs, akkord, panterett, tvangsfullbyrdelse og inkasso.

- Vervene i Advokatforeningen har gitt meg mulighet til å delta både i lovgivningsarbeid og til å komme i kontakt med mange hyggelige og kompetente mennesker. Mitt engasjement har vel egentlig vokst frem i takt med at jeg har vært så privilegert at jeg har blitt betrodd stadig nye verv med dertil følgende muligheter og interessante arbeidsoppgaver, forteller Jacobsen til Advokatbladet.

Nå forbereder hun seg på å håndtere en stor mengde konkursbo i kjølvannet av korona-krisen.

- Hvordan har korona-restriksjonene påvirket arbeidshverdagen din?

- Det har vært krevende å balansere arbeidsdagen med hjemmeundervisning til våre to barn og samtidig holde hjulene i gang på jobb. Det har også vært vanskelig å ha ansvaret for firmaets håndtering av en situasjon som er og har vært svært uoversiktlig og uavklart.

- Hvordan trives du med hjemmekontor, og hva er det du eventuelt liker minst?

- Det er ikke optimalt, men jeg er forholdsvis vant til å jobbe hjemmefra om ettermiddagene/i helgene også i en normalsituasjon, så det går fint. Det som er det største problemet er å få ro nok til å konsentrere meg og samtidig sørge for hjemmeundervisning for barna.

- Hva blir den største utfordringen for deg og firmaet du jobber i når krisen er over?

- Siden alt er så uavklart nå, synes jeg dette spørsmålet er vanskelig å svare på. Imidlertid antar jeg at vi, som har fire bostyrere i konkurs på kontoret, på et tidspunkt vil måtte håndterer en stor mengde konkursbo. Dette kan gi kortvarig kapasitetsproblemer, men jeg føler meg trygg på at vi vil klare det.

- Tror du at erfaringene advokater gjør seg nå, vil endre måten de jobber på for alltid, eventuelt på hvilken måte?

- Kanskje vil vi se en økt bruk av hjemmekontor og videokonferanser fremover, siden mange nå en blitt tvunget til å endre arbeidsvanene sine. Dette er et av flere eksempel på at krisen på enkelte felt kan gi en miljøgevinst.

- Har du selv lært noe nytt, eller gjort deg erfaringer, som du vil ta med deg videre?

- Vi har vel alle utvidet vår kompetanse om smitteverntiltak og viktigheten av god håndhygiene. I tillegg har vi sett hvor stor skade en pandemi kan gjøre på samfunnet, og hvilken enorm belastning det kan påføre helsevesenet på forbausende kort tid om ikke tiltak settes inn i tide. Dette vil være viktige erfaringer for alle å ta med videre inn i arbeidet med å gjøre samfunnet best mulig rustet for håndtering av lignende kriser i fremtiden.

- Hva er din oppfatning av korona-loven eller om noen av de andre forskriftene som er blitt hasteinnført?

- Jeg synes det er imponerende at partiene på stortinget har klart å stå såpass samlet i denne krisetiden, og at de har klart å sette behovet for å finne gode totalløsninger for fellesskapet foran partipolitikken.

- Hva mener du om hytteforbudet?

- Jeg har hytte selv som vi ikke får bruke nå, men det ser vi på som relativt uproblematisk. Samtidig ser jeg selvsagt det prinsipielt problematiske i dette, og har selvsagt forståelse for at mange opplever tiltaket som inngripende. Imidlertid bør vi alle nå søke å sette fellesskapets interesser foran egne behov, slik at vi alle kommer best mulig ut av denne situasjonen.

- Er det noen advokater som har imponert deg spesielt i løpet av denne tiden?

- Det må bli alle mine fantastiske kolleger som har holdt humøret oppe i denne krevende tiden.

- Påsken blir annerledes i år, men likevel: Hva er dine påskeplaner?

- Jeg skal gjøre mitt beste for å gjøre påsken hyggelig til tross for situasjonen vi står i. Det betyr at det skal bli både skiturer, påskeegg, kakao og brettspill. I tillegg skal vi lage mye god mat – selv om vi må holde oss hjemme.

Powered by Labrador CMS