Advokatbladets julespalte

Finn Bjørnstad gleder seg over noen roligere juledager sammen med familien.
Finn Bjørnstad gleder seg over noen roligere juledager sammen med familien.

- Den viktigste lærdommen for alle advokater er hvor avgjørende det er med tett oppfølging av den enkelte

Managing partner Finn Bjørnstad i Wikborg Rein er imponert over staminaen og innsatsviljen firmaets fullmektiger legger ned. Selv begynner han å bli lovlig lei av hjemmekontor.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2016 har Finn Bjørnstad vært managing partner i Wikborg Rein. Helt siden 1985 har han jobbet i samme firma.

Året før han ble MP kom Bjørnstad hjem til Norge etter flere år som advokat i utlandet, blant annet ved firmaets London-kontor.

Nå håper han på et mer normalisert samfunn til neste år.

- I rollen som managing partner er jo mitt primære fagfelt strategi og ledelse. Det kommer hele tiden nye vinder, og store og små endringer vi må tilpasse oss. Vi får en ny advokatlov, og det blir spennende å se hvordan den vil påvirke våre rammebetingelser.

- Ellers synes jeg det er veldig spennende å se hvordan advokatmarkedet forandrer seg, og at nye fagområder vokser frem i kjølvannet av ny forretningsutvikling. Et godt eksempel er den grønne bølgen. Vi vil i 2022 se et økende behov for kompetanse som støtter oppunder dette, ikke minst knyttet til nye fornybare energikilder som eksempelvis hydrogen, sier Bjørnstad.

Finn Bjørnstad (63)

Tittel: Managing partner i Wikborg Rein
Fagområde: Shipping / offshore

- Hvilken sak krevde mest av deg i 2021 - og lærte du noe av den som andre advokater kan ha nytte av å kjenne til?

- Den saken som har krevd mest av meg er vel generelt å lede virksomheten gjennom en meget krevende periode. Krevende av mange grunner, men spesielt med å balansere det at våre forskjellige team har hatt veldig mye å gjøre samtidig som mange har hatt vanskelige arbeidsforhold med mye hjemmekontor. Den viktigste lærdommen for alle advokater er hvor avgjørende det er med tett oppfølging av den enkelte, og å ikke ta det for gitt at alle takler utfordringene på samme måte.

- Økt kompetansebehov for den grønne bølgen

- Hva mener du om advokat-streiken?

- Jeg forstår veldig godt at de advokater som jobber på offentlige satser har behov for å bruke så sterke virkemidler for å få gjennomslag. Timesatsene gir ikke dekningsbidrag og blir et rent tapsprosjekt for advokatene. Etter hva jeg forstår har regjeringsadvokaten satt sin timesats til 1600 kroner for nettopp å kunne dekke inn det de har beregnet som RAs totale kostnader fordelt ut per time. Dette viser hvor urimelig lav den offentlige satsen er. Konsekvensen vil være at mange dyktige advokater styrer unna denne type saker - og det er ingen tjent med.

- Har du lyst til å fortsette å jobbe på hjemmekontor når korona-pandemien en dag er over?

- Jeg er så heldig at jeg har gode arbeidsforhold hjemme, og jobber gjerne hjemmefra innimellom, også etter at vi er tilbake til normalen. Men akkurat nå er jeg passe lei, og kan ikke tenke meg at jeg gjør dette frivillig mer enn akkurat nødvendig.

- Ja til koronasertifikat - med forsiktighet

- Bør Norge ta i bruk korona-sertifikat?

- Ja, vi bør bruke koronasertifikat, men med stor forsiktighet. De siste ukene har jo vist oss at det lett gir en falsk trygghet. Dersom det brukes som dokumentasjon på at man ikke er smittet må den også vise til en helt fersk PCR-test.

- På hvilket område bør rettstilstanden endres fortest mulig?

- Det er et godt spørsmål. Vi kommer daglig over rettsspørsmål som vi kunne ønske var løst på en annen måte. Jeg tror det er lettere å svare på en rettstilstand jeg, i motsetning til de rødgrønne politikere, ikke ønsker skal endres så fort som mulig. Det er reversering av domstolsreformen og det vil ikke være riktig å la distriktspolitiske prioriteringer gå foran faglige vurderinger av hva som er best for rettsstaten.

- Hvem er ditt faglige forbilde?

- Øystein Meland ved vårt kontor i Bergen har vært mitt store forbilde og støttespiller siden jeg begynte som fullmektig ved Bergenskontoret i 1985. Han har dessverre nå gått av med pensjon i Wikborg Rein og begynt i BAHR. Jeg ønsker han lykke til med det.

- Har du en funfact om deg selv som ikke så mange vet om?

- Tja, jeg har politirett spesialfag fra UiB og ønsket meg egentlig inn i politiet etter at jeg var ferdig med studiene.

Motiveres av unge kolleger

- Hvem fortjener en juleblomst i år for sin innsats for rettsstaten?

- Jeg vil gi den til alle de unge advokatfullmektigene som ikke fikk den starten på sin karriere som de hadde gledet seg til – hos Wikborg Rein har vi cirka 30 nyansatte advokatfullmektiger bare gjennom 2021. De står i dette på en imponerende måte. Deres stamina og innsatsvilje motiverer og gir energi til alle de eldre advokatene rundt dem. I det store bildet er det viktig for rettsstaten at de unge advokatene klarer å tilpasse seg de vanskelige arbeidsforholdene vi vil ha inntil vi er tilbake til normalen.

- Hva er ditt beste juleminne?

- Mitt beste juleminne er da jeg fikk nye grønne Splitkien treski med hardved kant til jul som 10-åring. Det var de samme skiene som Harald Grønningen og jeg trente hardt på, for å få til samme gode diagonalteknikk. Skiene henger nå på veggen på hytta.

- Hva skal du gjøre i julen i år?

- Jeg ser frem til en rolig jul med den nærmeste famille. Forhåpentligvis noen gode skiturer og helt sikkert noen gode bøker.

- Din favoritt julefilm eller jule-serie?

- Vi starter alltid julen lillejulaften med å pynte juletre og med å se «Love Actually». Vi har vært ganske spredt som familie mens guttene har gått på universitetet, og vi samles nå for første gang på lang tid.

Powered by Labrador CMS