ADVOKATJUL

Advokat og partner i Wiersholm, Anne Lise E. Gryte.

– Kvinner skal inn i styret fordi de er dyktige, ikke for å fylle en kjønnskvote

Wiersholm-partner Anne Lise Gryte har vært med på å lage en database med hundrevis av forslag til kvinnelige styrekandidater. Her er det fagkompetansen som står i sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Anne Lise E. Gryte begynte som senioradvokat i Wiersholm i 2018, og rykket opp til partnerskapet etter to år. Hele advokatkarrieren har hun viet til forretningsjussen.

– Jeg skjønte allerede i studietiden at det var forretningsadvokat jeg ville bli. Kjøp og salg av selskaper, og verdiskapningen som skjer i slike prosesser, har alltid fascinert meg. Jeg har derfor jobbet med corporate både i Haavind, Thommessen og CLP før jeg begynte i Wiersholm, forteller hun.

Anne Lise E. Gryte (42)

 • Tittel: Partner i Wiersholm
 • Opprinnelig fra: Tananger utenfor Stavanger
 • Bosatt: Oslo
 • Familie: Gift, to barn på 7 og 10 år og en hund som heter Pepsi

I sommer ble hun medlem av Wiersholms ledergruppe, og leder for firmaets corporate-avdeling. Avdelingen består av sytti advokater.

– Det er kjempegøy å drive med utvikling og strategi, kunne se større linjer og være med på å bygge opp et system. Jeg ser på hele avdelingen min som et team, og det er spennende å kunne ta kollegaers ønsker og interesser i betraktning når hverdagen legges opp, sier Gryte.

– Er du en god leder?

– Jeg tror jeg er en tydelig og engasjert leder, og at jeg får en del ting til å skje. Jeg håper jo at dette engasjementet smitter over på de jeg jobber med. Dagens unge har en veldig «drive» for optimalisering og det å utvikle seg selv og egne ferdigheter, så det gjør det nok litt ekstra givende å være leder for dem også.

Velges etter kompetanse fremfor kjønn

Selv med et bankende corporate-hjerte, er det ikke bare jussen som har stått i sentrum for Gryte de siste årene.

Sammen med CLP-advokat Elin Mack Løvdal og Marianne Sagerup i Selmer, startet hun i 2017 pro bono-initiativet «Styrelisten» – en database med flere hundre kvinnelige styrekandidater.

– Det begynte med at vi laget en liste for oss selv med noen navn som vi mente var sterke kandidater for styreverv i ulike selskaper. Etter hvert fant vi ut at vi ville gjøre den tilgjengelig for flere og få enda flere innspill til dyktige kvinner som hører hjemme på listen, forklarer Gryte.

I dag består Styrelisten av mer enn seks hundre kvinner med ulik kompetanse og erfaring som kandidater for forskjellige styreverv.

– Noe av formålet med databasen er å gi selskaper mulighet til å velge kvinner inn i styret basert på kompetanse, og ikke fordi de skal fylle en kjønnskvote. Dermed er det fagkompetansen som blir relevant i styrevalget, og det mener vi er en viktig forutsetning for likestilling i næringslivet, forklarer Gryte.

– Med det nylig vedtatte kravet om kjønnssammensetning i styret, der minst førti prosent må være kvinner, tror jeg Styrelisten vil gå en spennende fremtid i møte, legger hun til.

Wiersholm-partner Anne Lise E. Gryte feirer jul annet hvert år hos svigerfamilien i Oslo og sin egen familie i Stavanger. I år står Oslo for tur.

Jobbet med norgeshistoriens største transaksjon

– Kan du fortelle om en sak du har jobbet med i 2023 som for deg har vært en av de mest spennende?

– Markedet for børsnoteringer har vært nokså lukket i år, så flere av de mest spennende sakene jeg har jobbet med er det derfor ingen som skal vite om at eksisterer ennå.

– En stor sak jeg faktisk kan snakke om er Adevinta-budet, som har vært norgeshistoriens største børstransaksjon. Dette er et selskap vi har fulgt lenge, og som har involvert mange store og viktige aktører – både nasjonale og internasjonale. Wiersholm har hatt et kjerneteam på fire advokater som har vært med å bistå Schibsted i denne prosessen, og jeg har lært mye nytt og spennende i de faglige diskusjonene underveis.

– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2024?

– For det første så håper jeg at det blir mer fart på børsnoteringene. Vi har mange som venter på et bedre marked, så dette er noe jeg tror det er realistisk å kunne glede seg til i tiden som kommer.

– Det er også mye som skjer i Wiersholm, og vi har mange planer for 2024 som skal implementeres både i corporate-avdelingen og i firmaet generelt for å kunne gi enda et bedret tilbud til klientene våre. For øvrig har jeg også nettopp blitt medlem i IBAs Capital Markets-komité, så det blir spennende å jobbe tettere på det internasjonale og se hva det kan gi av muligheter og bekjentskaper fremover.

Anne Lise Grytes favoritter

 • Advokat:
  Jeg er egentlig ingen forbilde-person, og tror jeg henter inspirasjon litt her og der. Jeg jobber med noen av de beste advokatene både i Norge og internasjonalt, så jeg greier ikke velge én!
 • Podcast:
  Hører mye på The Knowledge Project med den amerikanske entreprenøren og forfatteren Shane Parrish, som handler om alt fra næringsliv til selvutvikling, optimalisering og ledelse.
 • Sport:
  Vanskelig å velge bare én her også, for jeg er verdens beste heiagjeng i alle idretter barna mine driver med – enten det er fotball, ski, dans eller hva enn det måtte være. Jeg spilte selv fotball da jeg var liten, så det er mulig jeg holder en knapp på den.
 • Juleby:
  Jeg bodde i London en periode og er veldig glad i den byen. Det er utrolig stemningsfylt der i juletider.
 • Julesang:
  Jeg kan bli ordentlig rørt av å høre «Deilig er jorden». Jeg har fått et nært forhold til den fordi den har fulgt meg gjennom så mange situasjoner i livet – gjennom alt fra julefeiring til begravelser.
 • Julemat:
  Hummer! Familien min driver med hummerfiske gjennom høsten, og samler opp fangsten til familiemiddag første juledag.
 • Bok til juleferien:
  Jeg har planer om å lese flere bøker i julen. Nå for tiden leser jeg Heartstopper-bøkene på engelsk sammen med tiåringen min, og vil gjerne bli ferdig med «Det åttende livet» av Nino Haratischwili. Jeg har også planer om å lese «Grow the pie» av Alex Edmans som handler om verdiskapning og bærekraft i bedrifter, og så føler jeg litt på et ansvar om å lese noe av vår nye nobelprisvinner Jon Fosse. Min mor har anbefalt meg å starte med «Morgon og kveld».

Mener prosedyrekravet bør fjernes

– Hva er ditt største feilskjær så langt i karrieren, og hva lærte du av det?

– Jeg går sjeldent rundt og angrer på ting, men noe jeg kanskje skulle ønske jeg hadde gjort er å ta en LL.M.-master i utlandet. Da jeg besøkte Stanford Law School i San Fransisco for noen år siden, gikk jeg med en følelse av at jeg skulle ønske jeg hadde fullført masteren der.

– Hva er den største utfordringen for advokatbransjen fremover, slik du ser det?

– Her er det flere ting å ta av, men noe som er veldig aktuelt og som vi bruker mye tid på å følge med på, er kunstig intelligens. Hvis man tenker over hvor mye ChatGPT har endret samfunnet bare på det lille året det har eksistert, så er det utrolig å tenke på hva som ligger foran oss. Vi jobber mye for å implementere riktige verktøy og følge med på utviklingen, men det er selvsagt krevende både for oss og for resten av bransjen.

– Forskriftene til advokatloven er nå ute på høring. Er det noe i forslagene du mener ikke bør innføres?

– Jeg synes prosedyrekravet bør fjernes helt. Det er mange advokater som meg som aldri går i retten, og som kun har vært der i forbindelse med de tre sakene man må ha for å få bevilling. For en stor andel av oss er det mindre relevant for arbeidshverdagen, så jeg har større tro på fleksibilitet i opplæringen fremfor det pliktløpet det er lagt opp til i dag.

– Hva tenker du om at Justis- og beredskapsdepartementet i forslaget til statsbudsjett ikke tok hensyn til Salærrådets anbefaling om rettshjelpssatsen?

– Jeg jobber ikke selv med saker som betales etter offentlig sats, men jeg har stor forståelse for at det er skuffende å ha satt ned et salærråd som man opplever at motparten overhodet ikke lytter til. Rettshjelpssatsen er jo der for å sørge for at de som ikke har råd til å betale for advokat, skal få hjelp likevel. Det er et ekstremt viktig rettsstatsprinsipp, men da må det jo også ligge noen økonomiske insentiver bak det for at noen skal være villige til å påta seg jobben.

Tilbringer timevis på sjøen

– Kan du fortelle noe om deg selv som få av kollegaene dine vet om?

– Jeg måtte spørre foreldrene mine, og de foreslo at jeg kunne dele at jeg elsker å fiske! Det tror jeg det er veldig få som vet. Jeg har vokst opp ved sjøen, og har tilbragt timevis i båt sammen med faren min og brødrene mine. Det gjør vi fremdeles når jeg er hjemme på Vestlandet, og da kan jeg stå ute lenge i all slags vær. Jeg elsker roen ved å la snøret ligge og duppe, og adrenalinet du får når det plutselig skjer noe action.

– Dette er jo en familieaktivitet som jeg iherdig prøver å bringe videre til barna mine, for jeg vil jo helst ha med meg noen når jeg fisker. De er nok litt lei av fiskemaset mitt, haha!

Anne Lise Gryte på fisketur sammen med sin far.

– Hvem her i landet har en jobb å gjøre for å endre sitt rennommé til det bedre i 2024?

– Politikerne! Der har det vært mye tull som har gitt dem en solid jobb å gjøre for å gjenvinne tilliten.

– Og hvem synes du har gjort seg fortjent til en juleblomst i år?

– Redd Barna fortjener all ros, og særlig for arbeidet de legger ned i forbindelse med det som skjer i Gaza. Wiersholm er samarbeidspartner med dem, og de imponerer meg stadig med profesjonalitet, engasjement og iver.

Driving Home for Christmas

– Hva liker du best med juleferien?

– Tiden jeg får sammen med familien er nok det aller fineste. Vi er veldig glade i tradisjoner, og prøver å følge disse så godt det lar seg gjøre både når vi feirer hos svigerfamilien i Oslo og når vi feirer hos min familie på Vestlandet. 

Anne Lise E. Gryte.

– Når vi er i Stavanger bruker brødrene mine å ta med barna i båten for å hente juletre, så det har blitt en tradisjon som alle synes er stas. Vi er faktisk også blant de som fremdeles går rundt juletreet og synger!

– Hvordan ser din ideelle julefeiring ut?

– Jeg er veldig familiekjær og synes jeg bor litt for langt unna foreldrene og søsknene mine, så for meg er det noe helt eget ved det å komme hjem til jul. Selv om jeg er voksen og har egen familie, er det alltid deilig å være hos mor og far som passer litt på meg også. Vi spiller mye spill og går turer langs stranden, og på julaften kommer havnissen som barna er livredde for og som ser ut som den er tatt ut av en skrekkfilm.

– Sist, men ikke minst, så må min mor spille «Driving Home for Christmas» i det vi kommer inn døren, slik hun alltid gjør.

Powered by Labrador CMS