Steinar Winther Christensen på Vestbredden sammen med de to yngste barna til den kjente aktivisten Iyad Burnat i byen Be'lin. Foto: Privat

Ber om hjelp til palestinske barn

På besøk i militærdomstolen på okkuperte Vestbredden så de barn i fotlenker bli fengslet i summariske rettssaker. Nå ber de norske advokater om hjelp.

– Palestinske barn helt ned i tolvårsalderen hentes i sine hjem midt på natten av militærpolitiet. Barna pågripes i all hovedsak for steinkasting mot muren israelerne har satt opp, og mot checkpointene og israelske militærkjøretøy, forteller tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund, kommisjonær i ICJ Norge (International Commission of Jurists) og advokat Steinar Winther Christensen.

De er begge aktive i kampanjen PIM, Palestinske barn i israelske militære fengsler, og drar nå i gang en innsamlingsaksjon rettet mot norske advokater for å gi flere palestinske barn rettslig hjelp.

Tar lett på bevis

I fjor høst reiste de selv til Vestbredden, der de blant annet besøkte en militærdomstol.

– Vi så barn i tretten-fjorten-årsalderen bli slept inn i rettssalen med fotlenker. De fengslingssakene vi overvar var alle påfallende dårlig forberedt fra påtalemyndighetenes side. I en sak mot en gutt, som var tretten år da han skal ha kastet stein mot et checkpoint, ble det overhodet ikke lagt frem bevis. Retten løslot ham likevel ikke, og ga påtalemyndigheten noen dagers frist til å fremskaffe bevis mot ham.

Hva som skjedde med gutten, vet de ikke.

– Men vi fikk et klart inntrykk, etter hva israelske advokater fortalte oss, at årsaken til at dommeren krevde beviser, var at vi var tilstede. Vi fikk inntrykk av at det var helt normalt at det ikke presenteres noen bevis, og at dommerne tar det påtalemyndigheten sier for god fisk, forteller Lund.

Tilståelsesdom

[caption id="attachment_9204" align="alignright" width="777"] Tilbake i fredelige Oslo har juristene Steinar Winther Christensen og Ketil Lund startet innsamlingsaksjon for å gi advokathjelp til palestinske barn og unge. Foto: Nina Schmidt[/caption]

– Mellom 350 og 400 palestinske barn blir årlig pågrepet, fremstilt for domstolen og dømt. De aller fleste av disse sakene løses gjennom «plea bargaining», ved at barna tilstår nokså umiddelbart. De vet at de da slipper å sitte lenge i varetekt, og får kortere straff. Barna ser seg tjent med å tilstå, også ting de ikke har gjort. I de fleste av disse sakene er det derfor ikke full bevisføring, sier Christensen.

Ifølge organisasjonen Military Court Watch, som overvåker behandlingen av palestinske barn som er internert av israelske myndigheter, blir ni av ti anholdte barn påført smertefulle plasthåndjern. Nærmere åtte av ti får bind foran øynene, eller blir påført en hette, og ni av ti barn blir avhørt uten advokatbistand. Så å si alle barna pågripes om natten.

Barnas rettssikkerhet

[caption id="attachment_9211" align="alignright" width="225"] Barn sykler ved muren. Foto: Privat[/caption]

Kampanjen PIM, som Lund og Christensen er aktive i, så dagens lys høsten 2014, og ble dannet i kjølvannet av Unicef-rapporten Children in Israeli Military Detention, en rapport som slo fast at «mishandlingen av palestinske barn i okkuperte områder, som blir arrestert under israelsk militærlov, er utbredt, systematisk og institusjonalisert».

– PIM er en frittstående organisasjon som arbeider for palestinske barns rettssikkerhet. Behandlingen av palestinske barn er et ledd i det altomfattende repressive systemet på Vestbredden, sier Lund.

– Det er ikke mulig for et normalt menneske å oppholde seg på de okkuperte områdene og se hva som foregår, uten å innta et veldig klart standpunkt i palestinerens favør, sier han.

Signalsaker

[caption id="attachment_9208" align="alignright" width="777"] Den forhatte muren er mål for demonstrasjoner og steinkasting fra palestinsk side. Foto: Privat[/caption]

PIM har til nå samlet inn midler til å gi forsvarerhjelp til tre barn som er blitt fremstilt for militærdomstolen, og samarbeider med den kjente menneskerettsadvokaten og fredsaktivisten Gaby Laski og hennes advokatfirma Gaby Lasky and Partners Law Office i Tel Aviv.

Dersom innsamlingsaksjonen lykkes, er planen at advokater ved dette kontoret i Tel Aviv vil plukke ut noen få signalsaker for å foreta en full bevisprøving uten plea bargaining.

– Deres erfaring er at de da kan oppnå frifinnelser. Firmaet anslår at kostnadene pr. sak vil være om lag femti tusen kroner. Nå håper vi at norske advokater kjenner sin besøkelsestid og gir etter evne. Vi tror at mange norske advokater vil interessere seg for formålet; saken gjelder barn i et okkupert område som på alle måter er under et enormt press, og lever med en streng håndheving av loven som ligger langt utenfor det vi ville ha akseptert for våre egne barn, sier Christensen.

– Å føle sympati med barna, og antipati for måten barna rettslig sett blir behandlet på, er ikke vanskelig, med min bakgrunn som advokat, sier han.

– Forsvarere vi har snakket med, beskriver prosessen i militærdomstolen som summarisk og uryddig. Det inntrykket vi fikk i sakene vi overvar, bekreftet i høy grad dette, supplerer Lund.

Via Stavanger

[caption id="attachment_9209" align="alignleft" width="225"] Unggutter klatrer på muren.[/caption]

Innsamlingsaksjonen skal, rent praktisk, håndteres av advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall i Stavanger.

– Firmaet har tidligere engasjert seg i palestinernes situasjon, og skal forvalte innsamlingskontoen, og utbetale penger etter instruks fra PIM, sier Christensen.

– Midlene skal også kunne brukes til opplysnings- og informasjonsarbeid om palestinske barns rettssikkerhet, og til arbeidet til Military Court Watch, sier Christensen.

PIM har nylig sendt et brev til samtlige stortingsrepresentanter der de oppfordres til å engasjere seg for palestinske barns rettssikkerhet.

Advokatbladet har bedt den israelske ambassaden i Oslo om en kommentar til saken, men har ikke fått svar.

Ketil Lund ved et checkpoint, sammen med andre i det norske reisefølget som i fjor var på studietur til Vestbredden. Foto: Privat
Tilbake i fredelige Oslo har juristene Steinar Winther Christensen og Ketil Lund startet innsamlingsaksjon for å gi advokathjelp til palestinske barn og unge. Foto: Nina Schmidt
Barn sykler ved muren. Foto: Privat
Den forhatte muren er mål for demonstrasjoner og steinkasting fra palestinsk side. Foto: Privat
Unggutter klatrer på muren.

Aksjonen

PIM ber om at økonomiske bidrag settes inn på klientkonto 3201 19 16189, Sparebank 1 SR-Bank i Stavanger.

Powered by Labrador CMS