Venstre vil ikke støtte forslaget om å halvere salær på reise, forteller stortingsrepresentant Iselin Nybø. Foto: Aina J. Rønning

Venstre: Vil reversere kuttene i reisegodtgjørelsen

Venstres stortingsgruppe støtter hverken regjeringens forslag om å kutte reisesalær for advokater som arbeider på offentlig salær, eller forslaget om å heve taket for egenandel ved fri sakførsel i behovsprøvde saker.

Dette sier Iselin Nybø, stortingsrepresentant for Venstre.

– Vi kommer derfor til å foreslå å reversere disse kuttene i vårt alternative statsbudsjett som legges fram 1. november, og dette vil ligge til grunn i forhandlingene med regjeringspartiene om statsbudsjettet, sier Nybø.

Hun mener at forslaget bygger på en manglende forståelse for fri rettshjelp og hvem forslaget vil gå ut over.

– Advokater på offentlig sats arbeider i stor grad  med sensitiv informasjon, og dette vanskeliggjør muligheten for å arbeide på reiser. Det vil være en stor personvernmessig utfordring å lese straffesaksdokumenter, barnevernsdokumenter, administrative tvangsvedtak i helse- og sosialsektoren og så videre på offentlige transportmidler. Det gir ingen mening å legge opp til å øke en slik uheldig praksis, slik regjeringen gjør, sier hun.

Hun er også bekymret over at forslaget vil føre til dårligere bistand for dem som bor i distriktene, sier hun.

– Det er grunnleggende for Venstre at retten til rettshjelp ikke skal avhenge av hvor i Norge vedkommende bor. Forslaget rammer kun dem som har krav på fri rettshjelp, blant annet straffeforfulgte, fornærmede, parter i barnevernssaker og personer med tvangsvedtak. Dette er sårbare grupper som trenger rettslig bistand, uansett hvor i landet de bor.

Hun trekker også frem at forslaget på en urimelig måte rammer varetektsfengslede som er plassert i fengsler utenfor rettskretsen der fengslingen fant sted.

– Disse bør har like stor krav på advokatbesøk som varetektsinnsatte som er plassert i fengsler i nærheten av sin advokat, men dette forslaget skaper en større risiko for at advokaten må prioritere færre besøk, sier Nybø.

Hun vil ikke forskuttere hva som blir resultatet etter budsjettbehandlingen av forslaget.

– Dette er et rent budsjettspørsmål, som det ikke er mulig å få vedtatt uten flertall i Stortinget i budsjettbehandlingen. Vi skal inn i forhandlinger med regjeringen der vi håper å komme til enighet om en avtale. Det betyr at vi må innstille oss på å vinne noen saker, og tape andre.

LES OGSÅ: Ny salærsats for 2017: 1020 kroner (og flere budsjettnyheter)

Powered by Labrador CMS