– Jenter har ikke like stor tro på seg selv som guttene har, sier Ingjer Ofstad.

Kvinner må ha «guts»

På Trondheimskontoret til advokatfirmaet Arntzen de Besche finnes det én kvinnelig partner, og hun er den eneste kvinnelige partneren dette kontoret har hatt.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg var veldig klar på at jeg skulle studere juss. Jeg har gått alle trinnene, jeg jobbet hardt som fullmektig, sa aldri nei og var positiv. Jeg satte meg mål, og jobbet hele tiden målrettet mot dem, forteller partner Ingjer Ofstad.

– Man må ha «guts», men det gjelder jo alle lederstillinger. Det er en tøff jobb. Det ligger veldig mye i holdning og tilrettelegging.

Ofstad mener mange kvinner må endre innstillingen sin til arbeidslivet.

– For å bli partner er man avhengig av å ha et stort nettverk og klienttilfang, noe mange damer sliter med. Man må være aktiv og tilgjengelig på flere arenaer, noe som kan være veldig krevende. Men å øke kvinneandelen er også et bransjeansvar. Hvis man skal ha de beste hodene, så må man gjøre noe for å beholde dem, sier Ofstad.

Tallene er hentet fra firmaenes egne nettsider. Det tas forbehold om at tallene kan inneholde feil i de tilfeller sidene ikke er oppdaterte.
– Kvinnelige advokater må sørge for å få seg en ektefelle som vi dele barselpermisjon og ansvar for hjem og barn, råder Bjørg Ven.

I 1980 ble Bjørg Ven, Else Bugge Fougner og Anniken Høeg Rasmussen de tre første kvinnelige partnerne i Haavind. Bjørg Ven hadde da vært advokat i syv år.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å bli advokat, men så ble jeg headhuntet, og det gjorde meg så smigret at jeg takket ja. Den gangen hadde de eldre partnerne tid til å bære deg litt frem hvis de hadde lyst til å satse på deg. Jeg har vært veldig heldig.

Ven forteller at det er mye som har endret seg siden hun startet. Spesielt peker hun på det økte fokuset på penger og inntjening, og hvordan det kan være ødeleggende for mange.

– Jeg tror det er dette som gjør at kvinner føler at de ikke får det til på samme måte som guttene, som er mer frampå. Kvinner skal samtidig ha ansvar for familie, mann og hjem.

Den erfarne advokaten mener det var bedre før.

– Før hadde man tid til å hjelpe enker og faderløse. Vi tenkte ikke så mye på hva vi tjente. Det gikk rundt, og vi var fornøyde. Vi skrev ikke timer, men så heller på hvilken jobb vi hadde gjort for klienten når vi beregnet salæret, forteller hun.

– Det er jo en veldig ressurssløsing om man bare skulle satse på gutter, sier Siri Birgitte Bang.

[caption id="attachment_5685" align="alignleft" width="200"] – Det er jo en veldig ressurssløsing om man bare skulle satse på gutter, sier Siri Birgitte Bang.[/caption]

– Hva ville en gutt ha gjort? Han ville sagt ja!

Siri Birgitte Bang, partner i Kluge, mimrer tilbake til da hun fikk spørsmål om hun ville bli partner. Hvorfor hun er en av få kvinnelige forretningsadvokater på partnersiden, synes hun er vanskelig å svare på.

– For det første har jeg hatt lyst. Det er farlig å generalisere, men jeg vet jo ikke om alle kvinner har like lyst som meg.

– Jeg tror at gutter oftere har fokus på målet, mens jenter oftere har fokus på veien mot målet. De vil se om de trives i rollen, om det lar seg kombinere med andre ting de vil gjøre, sier Bang.

Elisabeth Andenæs er advokatfullmektig i Kluge. Hun tror at hun har lyst til å havne der Bang er en gang i fremtiden.

– Jeg har aldri tenkt at kjønn for min del kan spille noen rolle for hvilke muligheter jeg har. Men jeg er nok litt som Siri beskriver: Opptatt av veien jeg skal gå. Jeg vil ta et skritt av gangen før jeg eventuelt tenker på om jeg vil bli partner.

– Man må skille seg ut og tørre å prate høyt, sier Elisabeth Andenæs.

[caption id="attachment_5686" align="alignright" width="206"] – Man må skille seg ut og tørre å prate høyt, sier Elisabeth Andenæs.[/caption]

Både Andenæs og Bang peker på at mange kvinner opplever svangerskapspermisjonen som en utfordring for å klatre i gradene.

– Selv om det blir tilrettelagt for at man skal kunne ta flere foreldrepermisjoner i et firma, så tror jeg permisjon gjør noe med kvinnenes motivasjon og kanskje også selvbilde. Jeg tror mange kommer tilbake og føler at de blir forbigått av dem som ikke har vært borte. Heldigvis har jenter nå en større mulighet til å dele permisjonstiden med far, og det vil vi nok se en effekt av i framtiden, sier Bang.

Bang peker også på at guttene har en fordel.

– Det jeg savnet mest da jeg var ung, var å ha noen kvinnelige rollemodeller. I mange år var jeg den eneste kvinnen, og jeg misunte guttene som hadde så mange de kunne etterape, for det er ikke alt som fungerer for menn som fungerer like godt for kvinner.

LES OGSÅ: En øl med gutta tolkes helt feil

Powered by Labrador CMS