Fire måneder er gått siden Trond Eilertsen ga seg i Wikborg Rein.
Fire måneder er gått siden Trond Eilertsen ga seg i Wikborg Rein.

- Nå stilles det særdeles høye krav til advokater

Mangeårige Wikborg Rein-partner Trond Eilertsen (66) har startet opp egen virksomhet for å få mer tid til egne prosjekter. Aktivitetsplikten i bransjen er krevende, mener han. Se også bilder fra hans Nord-Norge på langs tur i vinter!

Publisert Sist oppdatert

- Advokater har en arbeidsdag som fort kan bli veldig mye lengre enn normalarbeidstiden for andre arbeidstakere. Advokater har som alle andre kun 24 timer i døgnet til disposisjon, og de kravene som stilles i dag kan av mange oppfattes som krevende, sier Trond Eilertsen.

Samtidig er samfunnet helt avhengig av å ha folk som har et ekstra gir, og det har mange av dagens advokater, påpeker han.

- Jeg tror det er følelsen av å lykkes som driver bransjen fremover, ikke pengene. Sånn sett må man kunne se positivt på utviklingen.

Han mener at bransjen har endret seg betydelig i løpet av de årene han har praktisert.

Trond Eilertsen ble partner i Wikborg Rein i 1990, en stilling han hadde helt frem til utgangen av 2021. Her fra en godværsdag fra Norge på langs-turen.
Trond Eilertsen ble partner i Wikborg Rein i 1990, en stilling han hadde helt frem til utgangen av 2021. Her fra en godværsdag fra Norge på langs-turen.

- En side ved utviklingen er den økte betydningen av samspill advokatene i mellom; å være advokat i dag handler om å delta i et lagspill. Dette tror jeg kan være veldig positivt i en situasjon hvor det jobbes veldig mye.

Ener i shipping

Eilertsen har hatt møterett for Høyesterett siden 1997, og har vært både managing partner og styreleder i Wikborg Rein. Ti ganger - fra 2010 til 2021 - tronet han på toppen av shipping-kategorien i Finansavisens årlige advokatundersøkelse.

Ved nyttår startet han for seg selv for å kunne bruke mer av tiden på familien og på egne interesser, etter vel 38 år i Wikborg Rein.

-Beslutningen om å pensjonere meg fra selskapet skyldtes et sterkt ønske omå redusere tiden på kontoret for å få gjort mer av de tingene som er viktige for meg. I alle disse årene har jeg vært i en helt unik privilegert posisjon, men følte at tiden var inne for mer fritid, sier Eilertsen.

Gikk Nord-Norge på langs

En av de interessene Eilertsen har fått mer tid og mulighet til å dyrke, er friluftsliv. Fra tidligere har han blant annet besteget Mount Everest og krysset Grønlandsisen.

-Jeg bestemte meg for å avslutte i Wikborg tidligere enn planlagt for å kunne gå Nord-Norge på langs. I 2004 gikk jeg Sør-Norge på langs, og siden den gang har jeg ivret etter denne turen. Den 8. februar i år fikk jeg muligheten.

Fullmåne over telt og vidde.
Fullmåne over telt og vidde.

I to måneder, fra februar til april, gikk Eilertsen omtrent 140 mil på ski. Noen dager gikk han i opptil ti-tolv timer. Eilertsen startet reisen i Nordli i Nord-Trøndelag, og endte opp på Nordkapp.

-Turen var absolutt en suksess. Slike turer gir meg en mental så vel som fysisk tilfredsstillelse, som ikke kan sammenlignet med noe annet. Ingen dag er lik, og du erfarer veldig mye.

Litt enklere værforhold på turen kunne Eilertsen gjerne ha tenkt seg.

-Værmessig ble det en ganske krevende tur. Vi hadde masse nysnø, mye vind og mange dager med dårlig sikt. Man er alltid forberedt på dårlig vær, men dette var i overkant mye. Engelskmannen jeg gikk sammen med fikk derfor ikke sett alt jeg ønsket å vise ham av Nord-Norge, men alt i alt hadde vi en veldig fin tur, forteller han.

Vil til tider måtte takke nei

Eilertsen har nå drevet eget firma i nærmere fire måneder. Så langt er han storfornøyd med den nye hverdagen, og sier at den har vært akkurat slik han forespeilte seg.

-Virksomheten de første månedene har vært begrenset, men dette var i høyeste grad planlagt. Jeg har fått flere henvendelser og ulike oppdrag, men i tiden som kommer vil jeg bli nødt til å si mye nei takk til oppdrag som er såpass omfattende at jeg ikke kan ta dem alene. Det er ikke vanlig for oss advokater å betakke seg når store oppdrag står for døren, men slik må det noen ganger bli.

- En skikkelig skitur er behøvelig for sjel og legeme, sier Trond Eilertsen.
- En skikkelig skitur er behøvelig for sjel og legeme, sier Trond Eilertsen.

Eilertsen sitter i dag i et kontorfellesskap sammen med åtte-ti advokater.

- For meg er det viktig å være en del av et godt faglig miljø. Når jeg i dag deler kontor med mange andre flinke juridiske hoder, fortsetter jeg å få den nødvendige faglig inputen. Det er også sosialt viktig å sitte i et kontorfellesskap; vi har veldig hyggelige lunsjer, forteller advokaten.

Anbefaler utenlandsopphold

I januar 1987 satte han seg på flyet til Japan for å lede Wikborg Reins Kobe-kontor. På dette tidspunktet hadde han kun arbeidet i virksomheten i et par år.

-Dette var en av de viktigste beslutningene jeg har tatt. Erfaringen fra Japan la grunnlaget for min videre karriere, og det å bli kjent med japansk kultur preger meg fortsatt den dag i dag. Hele familien ser på oppholdet i Japan som er riktig beslutning, og vi hadde tre fantastiske år.

Han råder andre advokater til å vurdere utlandsopphold.

- I ettertid undrer jeg meg over hvorfor jeg ikke var mer nysgjerrig på de andre utenlandskontorene til Wikborg Rein. Dersom jeg hadde opplevd flere land, ville erfaringen ha vært enda større.

Wikborg Rein regnes er et av Nordens mest internasjonale advokatselskaper. I nærmere sytti år har firmaet drevet utenlands, og har vært i Asia i over femti år.

-Det er noe annet å jobbe utenlands enn for eksempel å studere utenfor Norge. Gjennom et slikt opphold vil du åpne dører, og få en unik tverrkulturell kompetanse. Du opplever også en annen arbeidskultur, og du vil bli mer attraktiv på arbeidsmarkedet, sier Eilertsen.

Han har ingen planer om å kaste inn håndkledet med det første.

-Jeg er nå 66 år, men føler på ingen måte at det er tid for pensjonering. Jeg tar to til tre år av gangen, men innen jeg er 75 år, regner jeg med å være ferdig på arbeidsmarkedet, jeg har ingen planer om å møte opp på kontoret med stokk, spøker nordlendingen.

Eilertsen hadde drømt om å gå Nord-Norge på langs helt fra 2004.
Eilertsen hadde drømt om å gå Nord-Norge på langs helt fra 2004.
Powered by Labrador CMS