Nadin Haugerud og Anders Pind er hhv. daglig leder og managing partner i nisjeselskapet Hammervold Pind, som holder til ved Slottsparken i Oslo.
Nadin Haugerud og Anders Pind er hhv. daglig leder og managing partner i nisjeselskapet Hammervold Pind, som holder til ved Slottsparken i Oslo.

- Vi var helt bevisste på at vårt firma ikke skulle bli et mini-BAHR eller mini-Thommessen

På fire år har Hammervoll Pind vokst fra å være et lite nisjeselskap med 22 millioner i omsetning til å ha om lag åtti medarbeidere og over 100 millioner kroner i omsetning i år. Men partnerne ønsker å jobbe mindre enn i de største advokatfirmaene.

Publisert

Finansavisens Jus-bilag presenterer landets 100 største advokatselskap, basert på fjorårets regnskapstall. Hammervold Pind har en 32.plass på oversikten, men har en 4.plass over firmaene med størst prosentvis vekst.
Finansavisens Jus-bilag presenterer landets 100 største advokatselskap, basert på fjorårets regnskapstall. Hammervold Pind har en 32.plass på oversikten, men har en 4.plass over firmaene med størst prosentvis vekst.

– For oss som jobber med eiendom, er klientene opptatt av lokal representasjon. Dette er noe av grunnen til at vi har utvidet med kontorer i andre norske byer. Vi oppdaget fort at de fleste andre advokatfirmaer var veldig sentralisert rundt hovedstaden. Når vi nå har funnet ut at det var et marked der, er det ingen hemmelighet at vi planlegger å ekspandere til andre norske byer, og stadig er på utkikk etter samarbeidspartnere, sier managing partner Anders Pind – uten å ville avsløre hvilken by som er neste ut.

Han har mangeårig erfaring fra Thommessen før han i 2014 gikk inn i Hammervoll Pind. Selskapet har i dag kontorer i Stavanger, Bergen, og Halden i tillegg til hovedkontoret i Oslo. Stavanger-avdelingen ble til gjennom en fusjon med det lokale firmaet Ryger. Hammervoll Pind hadde i fjor en omsetning på drøyt 70 millioner kroner, opp fra 38 millioner kroner året før, en vekst på 84 prosent – og er med det inne på Finansavisen Jus’ oversikt over advokatfirmaene i Norge med størst prosentvis vekst.

I dag teller selskapet alt i alt om lag åtti personer – og omsetningen vil ifølge Pind runde hundre millioner kroner.

– I andre norske byer er det firmaer som ligner Ryger, som er store og viktige i sitt lokalområde, men merker at de mangler kontakt mot Oslo. Vi opplever at mange av disse vil prate med oss, og mener definitivt vi kan bli større uten å møte oss selv i døren. Nå er vi noenlunde komplettert i Oslo, så vi kommer ikke til å vokse like mye på partnersiden her som vi har gjort til nå, sier Pind.

Selskapet startet opp i nåværende form i 2014 av en gjeng bestående av gamle studiekamerater, der de fleste hadde vært partnere i andre større firmaer, og var klare for å jobbe litt mindre.

– Vi har en partnerstab som har vært litt rundt omkring, og fanget opp det man liker og ikke liker andre steder. Vi var helt bevisste på at dette ikke skulle bli et mini-Thommesen eller mini-BAHR – her skal vi jobbe litt mindre. Selv prioriterer jeg alltid mine barns fotball- og håndballkamper. Men dette er ingen kritikk av de største firmaene, de må selvfølgelige serve klientene slik de gjør. Å jobbe der blir et livsstilvalg, sier Pind.

Han mener man kan måle arbeidspresset i antall fullmektiger pr. partner.

– De aller største har gjerne en faktor på 3,5 til 4 ansatte pr. partner. Vi har vedtatt at vi skal være på én til to ansatte pr. partner. Dette gjør noe med tempoet og flyten i butikken, påpeker Pind og tillegger raskt;

– Men vi er jo ikke på ferie her heller. Vi selger timer og lever av det – slik man gjør alle andre steder!

Av selskapets 22 partnere, er 21 menn og én kvinne. Ikke bra nok, ifølge Pind.

– Vårt største problem er at vi har en for dårlig kjønnsbalanse. Det får vi høre av de ansatte også. Det må vi gjøre noe med, og fra årsskiftet vil det komme flere kvinnelige partnere. Vi har klienter som helt konkret etterspør det også, sier Pind, og forteller at selskapet forsøker å tenke litt utenfor boksen når de ansetter.

I fjor ble Nadin Haugerud, som har mangeårig erfaring fra ulike bransjer, hentet fra markedssiden i DLA Piper.

– Advokater er flinke til å håndtere saker, men ikke nødvendigvis til å håndtere medarbeidere, lage gode systemer, og følge opp folk. Den delen av advokatvirksomheten må profesjonaliseres, er Pinds forklaring.

I fjor høst ble administrerende direktør i HAV Eiendom gjennom ti år, Eva Hagen, ansatt som advokatfullmektig.

– Det ligger i sakens natur at hun er en soleklar partnerkandidat når hun får bevillingen, fastholder Pind.

Nadin Haugerud stortrives i sin nye jobb.

– Anders har sagt at man ønsker å skape et advokatfirma som han selv har lyst å jobbe i. Det opplever jeg absolutt at han har gjort. Min oppgave er blant annet å sørge for at man fortsetter å gjøre det man er gode på, sier Haugerud.

KOMMENTAR: Vekstvilkårene for advokatstanden er markant tøffere utenfor tigerstaden.

HAMMERVOLD PIND

2014

Omsetning: 22.759.000

Antall ansatte: 11

Antall partnere: 9

2015

Omsetning: 38.443.000

Antall ansatte 34

Antall partnere: 14

Kontorer i Oslo, Bergen

2016

Omsetning 70.890.000

Antall ansatte: 37

Antall partnere: 16