Artist Ole Paus spilte «O bli hos meg» i et vakkert pyntet Vestre Gravlund kapell da Harald Stabell ble bisatt torsdag 3. januar.
Artist Ole Paus spilte «O bli hos meg» i et vakkert pyntet Vestre Gravlund kapell da Harald Stabell ble bisatt torsdag 3. januar.

Tok siste farvel med advokat Harald Stabell: - Han sto for et intelligent forsvar

Advokat Berit Reiss-Andersen minnes sin tidligere kollega og venn med dyp respekt for hvordan han håndterte advokatrollen. - De sier det er en tid for å le - og en tid for å gråte. I dag bør vi gjøre begge deler. Det er i Haralds ånd, sa Reiss-Andersen.

Publisert

Torsdag ettermiddag ble advokat Harald Stabell bisatt fra Vestre Aker Gravlund på Borgen i Oslo. Stabell gikk bort like før jul, etter kort tids sykeleie, 71 år gammel.

<html><head></head><body> Harald Stabell avbildet i advokatkappe på baksiden av programmet til bisettelsen.</body></html>
Harald Stabell avbildet i advokatkappe på baksiden av programmet til bisettelsen.

En lang rekke venner og familie, samt advokatkolleger, og andre aktører fra domstolen hadde møtt opp i bisettelsen torsdag.

Også noen av hans tidligere klienter, som Bjørnar Moxnes og Arne Treholt, var til stede i det fullstappede kapellet. Blant dem som talte i den vakre bisettelsen, som ble gjennomført uten prest, var advokat Berit Reiss-Andersen.

- Det er med sorg i hjertet jeg taler i Haralds bisettelse. Harald var min venn og kollega i over tredve år. I ti av årene jobbet vi ved samme advokatkontor. Han foretrakk klienter som sto langt til venstre i politikken. En hver oppvigler var hans drømme-klient - og han ble også deres drømme-forsvarer. Med sin bakgrunn i AKP-ml, og senere Rødt, hadde han ett ideologisk bånd til klientene sine - men han var ikke dem, innledet Reiss-Andersen, og viste til en oppdatering fra Stabells tidligere klient Stein Lillevolden.

«Jeg er dypt berørt, selv om han som den pene og ordentlige mannen han var, egentlig ikke likte meg. Likevel gikk han en ekstra mil for meg i retten og i fengselet. Takk!», skrev Lillevolden på Facebook.

Les også: Advokat Harald Stabell er død

<html><head></head><body> Berit Reiss-Andersen talte om sitt liv med Harald Stabell som advokatkollega og venn.</body></html>
Berit Reiss-Andersen talte om sitt liv med Harald Stabell som advokatkollega og venn.

- En ener

Reiss-Andersen påpekte at en slik attest fra en klient er et stort kompliment.

- Erkjennelsen av at han kanskje ikke var likt av advokaten sin, men likevel er dypt takknemlig for jobben som ble utført, sa Reiss-Andersen.

- Unntaksvis deltok Harald i demonstrasjoner, men aldri i gateslag, sa Reiss-Andersen til lett humring i forsamlingen, og tilla;

- Hans arena var rettssalen, og der var han en ener!

<html><head></head><body> Nylig avdøde Harald Stabell nøt stor respekt som advokat. Foto: Advokatbladet</body></html>
Nylig avdøde Harald Stabell nøt stor respekt som advokat. Foto: Advokatbladet

Knakk kodene

Få advokater nyter ifølge den tidligere advokatkollegaen like stor respekt som det Stabell gjorde, både hos påtalemyndigheten, domstolene, og blant klientene.

- Haralds metode var en kombinasjon av egenskaper som var å finne både i hans bakgrunn - og i hans personlighet, sa Reiss-Andersen, og viste til en borgerlig oppvekst på Ris i Oslo, en oppvekst Stabell senere tok «forsiktig avstand fra».

- Men oppveksten hadde gitt ham en ballast med sikker språksans, arbeidsdisiplin og gode manerer. Med dette knakk han raskt kodene som gjaldt i rettssalen, og tok den plass hans synes sakene fortjente. Nøkkelen i hans metode var respekt. Den respekten han viste alle han kom i kontakt med. Og han viste både nærhet og distanse til klientene, sa Reiss-Andersen.

<html><head></head><body> Berit Reiss-Andersen og mange av de andre tilstedeværende var berørte etter bisettelsen av Harald Stabell.</body></html>
Berit Reiss-Andersen og mange av de andre tilstedeværende var berørte etter bisettelsen av Harald Stabell.

- Sto for et «intelligent forsvar»

Hun tilla at Stabell alltid var ærbødig, men aldri underdanig overfor dommerne.

- Når kolleger skrek høyt og gikk i klinsj med dommeren, ristet Harald på hodet. Han kunne derimot erklære uenighet og opposisjon uten at dommerne ble støtt, snarere imponert over elegant og slagkraftig argumentasjon med forankring i jussen. Den respekt Harald nøt blant dommerne var ikke fordi han forsvarte Lillevolden og andre, men for måten han forsvarte dem på.

- Begrepet «aktivt forsvar» har nesten blitt en klisjé. Harald sto for det intelligente forsvar - et eksempel etterfølgelse. Selv påtalemyndigheten hadde Harald et godt forhold til, med forståelse for jobben de skulle utføre.

- Harald hadde en dyp kjærlighet til jussen, til arbeidet sitt og rollen som advokat. Han elsket de intellektuelle utfordringene faget gav ham, og satte stor pris på anerkjennelsen det var å bli fast forsvarer i Høyesterett. Prosedyren der har en form som passet han usedvanlig bra, og hans teoretiske kunnskaper kom virkelig til sin rett, sa Reiss-Andersen.

Gikk egne veier

Hun påpekte at Stabell gikk sin egen vei som advokat - til tider helt bokstavelig.

- Under NOKAS-saken i Stavanger ville han ikke bo sammen med de andre forsvarerne. Han bodde alene på et hotell på Sola, og syklet hver dag flere mil frem og tilbake til rettssalen. Og selv vi som var venner spiste ikke en eneste middag sammen under hele saken. Harald hadde sitt opplegg, og holdt distanse til absolutt til alle.

Han tok ifølge Reiss-Andersen avstand fra laugsmentaliteten blant advokater og kritiserte gjerne kolleger for grådighet eller dårlig arbeid, hvis det var på sin plass.

- Til tross for denne refsende tonen har han blitt hyllet av et samlet forsvarerkorps ved sin død, konstaterte Reiss-Andersen.

Hun omtalte advokatkollegaen som varm, snill og konflikt-sky.

- Samtidig hadde han en tendens til å knytte seg til krevende damer han ikke likte å krangle med. Han ble lei seg når vi var sinte og konfronterende, men han var så storsinnet at han ville fortsette vennskapet etterpå, tilla Reiss-Andersen, og la til at Stabell var både varm og usedvanlig morsom.

- Hans replikker var sylskarpe, og vi har ledd så uendelig mye sammen. De sier det er en tid for å le - og en tid for å gråte. I dag bør vi gjøre begge deler. Det er i Haralds ånd, sa Reiss-Andersen.

<html><head></head><body> Harald Stabells datter Marthe Dyrnes Stabell, som en stund arbeidet som advokatfullmektig i samme advokatfirma som faren, valgte i sin tale å vektlegge takknemligheten hun har overfor faren.</body></html>
Harald Stabells datter Marthe Dyrnes Stabell, som en stund arbeidet som advokatfullmektig i samme advokatfirma som faren, valgte i sin tale å vektlegge takknemligheten hun har overfor faren.

Ga stor tillit

Advokat Bendik Falch-Koslung jobbet med Stabell i elleve år.

- Jeg var advokatfullmektig under Harald da jeg begynte å jobbe i firmaet i 2005, og jobbet tett med ham i mange år inntil han gikk ut av advokatfellesskapet i 2016. Han ga meg store saker veldig fort, og var kanskje ikke den som fulgte masse med på alt jeg gjorde. Men jeg opplevde at å få stor tillit, og masse ansvar. Han var trygg på at jeg kunne håndtere sakene, sier Falch-Koslung til Advokatbladet.

Advokatforeningens tidligere leder Erik Keiserud hadde stor respekt for Harald Stabell.

- Han var en anerkjent og dyktig forsvarer, men det var ikke minst hans personlige egenskaper som gjorde ham til en ener i rettssalen. Folk respekterte han, og han respekterte andre. Ikke minst hadde han hadde en gjennomgående positiv holdning til de mennesker han møtte som advokat, slik Berit også sa det i talen sin, sier Keiserud til Advokatbladet.

- Han var av legning en nøysom og beskjeden person, samtidig som han var sterk i sak når det gjaldt å vareta sine klienters interesse. Det er egenskaper som burde være forbilledlige for hver av oss i advokatstanden, sier Keiserud.

Les også portrettintervju med Harald Stabell: Gentlemannsadvokaten

[gallery size="large" columns="1" ids="19380,19367,19366,19372,19381"]