Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen har engasjert seg i striden mellom Rosenborg og Haugesund denne uken. Foto: Alice Klokkeide.
Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen har engasjert seg i striden mellom Rosenborg og Haugesund denne uken. Foto: Alice Klokkeide.

Strid om fersk RBK-treners oppstarttidspunkt: - Det er ikke slik kontraktsretten fungerer

Kritikken haglet da Rosenborg BK denne uken presenterte sin nye trener Eirik Horneland. Men ifølge jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen er det FK Haugesund som har en dårlig sak.

Publisert Sist oppdatert

Konflikten står om hvor vidt Rosenborg hadde rett til å kontakte FK Haugesund-trener Eirik Horneland uten å gå gjennom klubben først, og hvilken kontrakt Horneland hadde med Haugesund som skal gjelde.

Det foreligger to ulike kontrakter mellom Horneland og Haugesund. I den nyeste kontrakten, som ble underskrevet i oktober 2018, med oppstartdato 1. januar 2019, hadde Horneland og klubben en gjensidig oppsigelsestid på bare én måned.

Dermed mener treneren, og hans advokat Erik Flågan at han fritt kunne snakke med Rosenborg, og starte opp i Trøndelag på bare én måneds varsel. RBK skal ifølge Adressa ha tilbudt Haugesund 1,1 million kroner i overgangssum for å hente treneren umiddelbart, men denne skal ha blitt avvist av Haugesund.

I sosiale medier ble klubben beskyldt for å ha opptrådt respektløst.

https://twitter.com/DavyWathne/status/1081114797096226816

- Bindende kontrakt

Etter at Rosenborg i høst viste interesse for Haugesunds trener Horneland, valgte Haugesund å terminere den nye kontrakten med bare én måneds oppsigelsestid. Klubben mener derfor at det er den gamle kontrakten som må gjelde.

I den gamle kontrakten ligger det ingen klausuler som gjør at RBK kan hente Horneland uten å bli enige med Haugesund først.

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen er ikke enig i at Haugesund bare kunne terminere den nye kontrakten.

- Har du skrevet under en kontrakt, er den bindende. Den kan man ikke bare terminere. Man har ikke anledning til å ombestemme seg. Alle jurister vil bare riste på hodet av det som har vært presentert i media. Det er ikke sånn kontraktsretten fungerer, sier professoren til Adressa.

På Twitter tillegger professoren at treneren er bundet til Haugesund ut februar 2019.

https://twitter.com/HFMarthinussen/status/1081140015906856960

https://twitter.com/HFMarthinussen/status/1081140737272676352

- Overrasket

Marthinussen tror rett og slett Haugesund har dummet seg ut.

- Jeg skjønner at Haugesund er frustrerte, men det er vanskelig å kritisere Rosenborg her. Her har man fort skrevet en ny kontrakt uten å tenke at Horneland er attraktiv for andre klubber, sier professoren til Adressa.

I Haugesund mener de derimot det er Rosenborg som har opptrådt illojalt.

- Vi opplever at vår siste henvendelse til Rosenborg ikke ble besvart, men at de istedenfor gikk ut og presenterte sine nye trenere, våre kontraktsbundede trenere, sier styreleder Leiv Helge Kaldheim til TV 2.

Det er langt fra første gang det er konflikter rundt treneransettelser i Rosenborg. Senest i fjor ble det støy. Mandag 21. januar starter rettssaken mellom klubbens tidligere trener Kåre Ingebrigtsen, og hans assistenttrener Erik Hoftun, og Rosenborg i Sør Trøndelag tingrett. Trener-duoen mener de ble avskjediget på en ulovlig måte da de måtte gå på dagen i fjor sommer.

Powered by Labrador CMS