Mer kriminalitet krever endringer

Publisert

– Jeg er enig i at det er på tide å rebalansere hensynet til rettssikkerhet i straffeprosessen, sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen (FrP) da han kommenterte Advokatforeningens årstale.

Les kort utdrag fra årstalen her

– Det er dette vi ønsker at straffeprosesslovutvalget skal gjøre. Det er ikke noen motsetning mellom høy effektivitet og god rettssikkerhet, sa Brein-Karlsen.

Han mener at det er flere grunner til at straffeprosessen må vurderes på nytt.

– Vi ser konturene av stadig mer profesjonell og organisert kriminalitet, og den er blitt mye mer internasjonal. Også de kriminelle tar i bruk avansert teknologi. Dette stiller politi og påtalemyndighet overfor nye utfordringer, og viser at dagens straffeprosesslov ikke møter kravene som stilles for en straffeprosess for vår tid, sa Brein-Karlsen.

Han sa at han «håper det merkes at vi har fokus på balansen i hele straffesakskjeden», og at han hadde lyst til at «ting skal skje» i form av lyd- og bildeopptak fra retten.

– Å kunne se hva som skjedde i forrige instans vil gi bedre effektivitet, og er et viktig tema.

Han pekte også på tilregnelighetsutvalgets ferske innstilling, som ble levert for kort tid siden.

– Den reiser noen av de mest grunnleggende spørsmålene vi blir stilt overfor i straffesystemet vårt, og som det norske samfunnet trenger en skikkelig debatt om. Vi har fått en utredning som kan danne et godt fundament, jeg håper vi kommer ut med klare og håndterbare regler.

Departementet har lagt merke til debatten om ny advokatlov, fortalte han.

– Dere advokater spiller en viktig rolle for å ivareta innbyggernes rettigheter. Vi har merket oss engasjementet for den nye loven og utvalgets arbeid, og vi ser frem til prosessen som kommer, og ikke minst til samarbeid og dialog med Advokatforeningen, sa Brein-Karlsen.

 

– Årstalen er av høy kvalitet og utrolig inspirerende, sa statssekretær Vidar Brein-Karlsen.
Powered by Labrador CMS