Espen Skjerven er dommer i Sør-Rogaland tingrett.

Skriver krim fra rettssalen

I sin andre bok fokuserer tingrettsdommer Espen Skjerven på barnevern og på norsk straffeprosess der barn er gjerningspersoner.

Publisert Sist oppdatert

Espen Skjerven (48) jobber til daglig som dommer i Sør-Rogaland tingrett, har tidligere jobbet som forretningsadvokat, og har lang fartstid i politiet, blant annet fra Økokrim og Kripos.

I 2019 ga han seg i kast med forfatterskapet med debutantboken «Slakt». To år senere kom oppfølgeren, «Blod er tykkere enn vann».

Sistnevnte er en virkelighetsnær krimroman som problematiserer brennaktuelle samfunnstemaer. Vi følger politietterforskeren Tom Grayston og makker Dagny Stokka i deres søken etter å oppklare en bestialsk drapssak. Samtidig blir det rettet et særlig fokus på de mange og komplekse problemstillingene i barnevernet.

- Jeg forsøker å gi en nøytral og nyansert fremstilling av barnevernsrettslige problemstillinger. Gjennom krimgåten får man et innblikk i ulike barnevernssaker og de mange problemstillinger som dommere, advokater og jurister møter til daglig, sier Skjerven til Advokatbladet.

Boken starter med en førstegangsfengsling, ganske likt slik han ville ha administrert den i virkeligheten, forteller han.

- Bokens tematikk er på mange måter reflektert i tittelen. «Blod er tykkere enn vann» er et folkelig uttrykk som antyder at en gruppe mennesker naturlig hører sammen, fordi de har et felles biologisk opphav. Jeg prøver å få leseren til å reflektere. Er det alltid slik?

Inspirert av dommer-jobben

Han forteller at hans forfatterskap er inspirert av hans jobb som dommer.

- De problemstillingene som reises i boken står jeg i på jobb. Jeg tar med meg erfaringene fra sakene inn i en fiktiv fortelling og presenterer disse for leserne på en forhåpentligvis tankevekkende måte.

Vold mot barn og utøvd av barn behandles i boken, også hvordan domstolene håndterer barn som er siktet i en straffesak, hvilke rettigheter barn har i avhør og hvordan fengsling av barn foregår.

Belyser saksgangen i barnevernssaker

Gjennom den fiktive karakteren Bashir forsøker Skjerven å formidle og nyansere barnevernstjenestens rolle i samfunnet. I løpet av få år har Norge blitt dømt elleve ganger i den europeiske menneskerettighetsdomstolen for brudd på retten til familieliv. Et fellestrekk i flere av dommene er bruddet på samværsfastsettelsen; det har vært for lite samvær mellom barn og foreldre.

-Jeg tegner et realistisk scenario hvor Bashir fra Syria ankommer et nytt og fremmed land. Han blir plassert i et kristent fosterhjem etter mistanke om vold fra far. Foreldrene til Bashir får minimalt med samvær, og det er spørsmål om inngrepet fra offentlig myndighet bygger på rett grunnlag, sier Skjerven.

-Jeg setter meg også i barnevernstjenestens sko, og formidler deres perspektiv. Barnevernssaker er i reglen unntatt offentlighet, så boken kan gi et godt innblikk i hvordan slike saker egentlig tar til, og den kan også belyse andre viktige sider ved saksgangen, sier han.

Tidligere advokat i Schjødt

Skjerven har travle dager som tobarnsfar, ektemann, tingrettsdommer og forfatter. For å få tiden til å strekke til, har han gjort endringer i livsstilen.

-Jeg sluttet i Schjødt i 2013, og flyttet da fra Oslo til Sandnes. I dag har jeg gåavstand til jobben, og sparer mye tid i så måte. Ellers handler det om å rydde plass til det du brenner for. Det krever vilje og standhaftighet. Det hjelper også at jeg er ekstremt strukturert, forteller krimforfatteren.

Boken er utgitt på forlaget LIV.

Der mange forfattere er avhengige av særegne omstendigheter og faste rutiner, stiller Skjerven seg annerledes.

-Jeg er ikke avhengig av en spesiell setting for å kunne skrive. Jeg skriver like godt borte som hjemme. Jeg skriver på morgenen, om kvelden, i ettermiddagene, og jeg skriver i helger og i ferier. For meg gir skrivingen energi; det er en form for avkopling.

Roses av kjente advokater

Han vil ikke sammenligne seg med andre krimforfattere.

- Krimsjangeren har utviklet seg, og det ser ut til å være en trend at stadig flere skriver om samfunnsaktuelle temaer; jeg er en del av denne trenden.

På Skjervens egen nettside espenskjerven.no har han samlet både anmeldelser og omtaler av bøkene sine.

«Dette kunne ha vært true crime. Realistisk og godt fortalt», skrev advokat John Christian Elden om debutboken.

Mens Vidar Strømme, tidligere Schjødt-advokat og nå fagdirektør i Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, skrev følgende:

«Slakt er en bok av de sjeldne, og setter mange andre i skyggen. Pageturner. Godt, kjapt Hemingway-språk. »

Triologi i emning

Skjerven er snart gyteklar med en ny bok om politimannen Tom Grayston.

- Jeg håper den kan publiseres til høsten, men publiseringsdato er foreløpig ikke satt, forteller Skjerven.

Bok nummer tre vil videreføre og bygge videre på mye av det samme persongalleriet.

- «Slakt» er en politikrim som i første rekke dreier seg om rettssikkerhet. Den handler om å se de store, internasjonale linjene om overgrep mot enkeltindivider. «Blod er tykkere enn vann» er skåret over en annen lest. Den er noe neddempet om mer kunnskapsbasert. Nummer tre vil bli noe helt annet igjen, forteller Skjerven.

Forfatteren vil ikke røpe for mye om sin neste bok, men forteller at den vil være en thriller om temaene menneskerettigheter, miljø og økonomisk kriminalitet.

Powered by Labrador CMS