Renè Svendsen er redaktør i Fredrikstad Blad.

- Stopper skatte-grafsing

Publisert

Fredrikstad Blad kommer ikke lenger til å trykke topp-lister over hvor mye kjente og ukjente personer tjener og har i formue, sier redaktør René Svendsen (bildet). Advokatforeningen hyller initiativet.

I et brev til leserne skriver René Svendsen at avisen ikke lenger kommer til å publisere skattelister, hverken på nett eller papir.

- I løpet av de siste årene har vi gradvis sett at denne formen for journalistikk er blitt mer og mer omstridt. Leserne har vist liten forståelse for vår argumentasjon knyttet til å lage disse ekstraherte listene og journalistikken rundt. Samtidig er interessen for å lese denne type journalistikk mindre og mindre, sier Svendsen til Advokatbladet.

I sin begrunnelse til leserne trekker Svendsen frem nettopp advokatbransjen som en bransje der skattetallene gir et skjevt bilde av virkeligheten.

"Sannheten er at nettoinntekt aldri er den reelle lønnen, og at nettoformue aldri er det samme som tilgjengelige sparepenger. For eksempel har Advokatforeningen anført at mange advokater fremstår i skattelistene med mye høyere inntekt enn den reelle inntekt. Dette skyldes ikke feil ved ligningen, men teknikaliteter i skattesystemet, hevder foreningen", skriver Svendsen.

- Øker ikke tilliten til systemet

- Vi tar nå et standpunkt som er litt i strid med det vi har argumentert med før, nemlig at denne journalistikken neppe har noen påvirkning på folks tilit til skattesystemets demokratiske funksjon, og synliggjør ikke en rettferdig eller urettferdig fordeling, sier Svendsen.Han er opptatt av at skattelistene fortsatt i prinsippet bør være åpne.

- Vi må fortsatt kunne bruke skattelistene, men da som kildegrunnlag, drevet av en journalistisk ambisjon. Og ikke slik at listene i seg selv er saken.

Fredrikstad Blad skal fortsatt trykke en liste over hvem som bidrar mest i skatt i lokalsamfunnet, og har fått kritikk fra lesere fordi de ikke "tar den helt ut", forteller Svendsen.

- Vi mener at det er relevant å vise hvem som bidrar aller mest til fellesskapet i et lokalsamfunn. Men vi kommer til å vise et veldig begrenset utvalg, som ikke baserer seg på kjendisfaktorer, men på hvorvidt man bidrar i stort monn til fellesskapet.

Svendsen har så langt ikke fått noen reaksjoner fra andre redaktører.

- Men jeg har sett at flere mediekolleger har delt kommentaren videre, men uten selv å mene noe om det. Jeg tror dette er et tema som det er litt vanskelig å mene noe om, og kjenner at jeg møter meg selv skikkelig i døra. I de siste åtte årene har jeg jobbet aktivt med skatteliste-rigg både i VG og Fredrikstad Blad, og argumentert heftig for at det vi har gjort har vært riktig. Så jeg skjønner jo at mine kolleger avventer å mene noe sterkt om dette.

- Åpenhet viktig

Han understreker at han prinsipielt mener at det er et gode at skattelistene er åpent tilgjengelige.

- Jeg synes det er feil av Skatteetaten å strupe tilgangen, slik det gjøres nå, år for år, med dødsstøtet i år, hvor du skal få vite hvem som har søkt på deg. Dette vil jo føre til at svært få vil benytte seg av skattelistesøket.

Han avviser at Fredrikstad Blad kutter ut skatteliste-journalistikken bare for å glede sinte lesere.

- Nei, dette er definitivt ikke et tema der vi har oppleved leserstorm, men jeg har følt en viss hulhet i argumentasjonen vi har hatt, spesielt knyttet til listene som egentlig kun er drevet av et kjendiseri. Det har vært vanskelig å ha en vanntett journalistisk argumentasjon. For min egen del er det enklere å argumentere for denne tilnærmingen, enn den vi hadde tidligere, sier Svendsen.

[caption id="attachment_3542" align="alignleft" width="300"] Bettina Banoun er leder i Advokatforeningens skattelovsutvalg. Foto: Wiersholm[/caption]

Advokat Bettina Benoun, leder i Skattelovsutvalget i Advokatforeningen, sier at foreningen i flere år har jobbet for å begrense offentliggjøringen av skattelistene.

- Vi har fremsatt en rekke forslag til begrensninger i høringsuttalelser til Finansdepartementet i 2010, 2011 og 2013 og i høring i Stortingets finanskomité. Vi har også skrevet kronikker, avisinnlegg, og deltatt i debattprogrammer. Arbeidet har til dels vært kronet med seier ved at den frie adgangen til å foreta elektronisk søk stadig er blitt stadig mer begrenset, og fra i år har dobbeltrapporteringen av inntekter for blant annet advokater blitt fjernet, sier Benoun.

Snokes fortsatt

- Selv om det nå er lagt betydelige begrensninger på elektroniske søkbare lister, så har formålet til dels blitt omgått ved at pressen fortsatt har lagd sine mini-lister som har muliggjort fortsatt snoking. Det er derfor veldig prisverdig når Fredriksstad Blad nå tar et moralsk ansvar og velger å avstå fra å lage populistisk skattelistejournalistikk. Vi håper flere redaksjoner følger Fredriksstad Blad, sier Benoun.

Hun er derimot ikke fornøyd med at Fredrikstad Blad fortsatt skal lage lister over de rikeste.

- Etter vårt syn burde redaksjonen ta steget helt ut, og avstå fra dette. Sammenheng mellom inntekt, formue og skatt kan vises ved bruk av anonymisert materiale. Loven bør være lik for fattig og rik. Også de rike bør slippe gapestokk og personfokuserte skattelister, sier Benoun.

 

Powered by Labrador CMS