– Barnevern og barnefordeling engasjerer meg veldig sterkt, konstaterer Tina Tengesdal Bjørlo.

RETT FRA SANDNES

– For at far skal få fast bosted, må han nærmest bevise at det er noe galt med mor

Advokat Tina Tengesdal Bjørlo i Sandnes jobber mye med barnefordeling og barnevern, og skulle ønske at den nye barneloven var tydeligere på at det ikke gjelder en morspresumsjon.

Publisert

«Kommune på steroider» skrev Stavanger Aftenblad om Sandnes allerede for tjue år siden. Innbyggertallet er fordoblet siden 1986, og Statistisk sentralbyrå peker på Sandnes som den kommunen i Rogaland som kommer til å vokse mest også frem mot 2040.

– Det har gått fra å være den byen som du bare ville passere, til at folk fra Stavanger nå reiser til Sandnes, sier Tina Tengesdal Bjørlo.

En utrolig flott ny bypark, Blinkfestivalen og mat- og drikkefestivalen Madugå to ganger i året er blant Sandnes’ attraksjoner, forteller hun.

– Sandnes har fått mer gjeld per innbygger, men det er mange planer som skal settes ut i livet.

Sentrum ligger innerst i Gandsfjorden, og tyngdepunktet i byen ligger på vestsiden.

– Det kommer mye bebyggelse langs fjorden, og Sandnes har fått et skikkelig løft. Det er mer attraktivt å bosette seg og å drive næringsvirksomhet her, sier Bjørlo.

– Adrenalinrushet i retten, er veldig givende

– Hva er den største utfordringen ved å jobbe som advokat i Sandnes?

– Jeg vil tro at utfordringen for de fleste advokater som jobber innenfor barnevern, straff og barnefordeling, er å finne den sunne balansen mellom å være engasjert og ha omsorg for klienten og å ha et liv utenom det å være advokat. Dette er ikke spesielt ved å jobbe i Sandnes. Du har veldig lyst til å være hands on hele veien, og til stede når de ringer, men så skal du også være til stede som mamma og samboer.

– Og det morsomste?

– Jeg har veldig kule og morsomme kolleger. Vi ler veldig mye. Dessuten: Det adrenalinrushet som du opplever når du er i retten, er veldig givende.

– Kan du trekke frem en utviklingstrend som preger kontoret ditt nå?

– Vi har hatt økende oppdragsmengde i det siste. Det skjer samtidig med at to av advokatene våre har fått faste verv som bistandsadvokater for tingretten og lagmannsretten. Nå har vi lyst ut en stilling som advokatfullmektig eller advokat. Det er veldig spennende at vi er i ferd med å få et større faglig miljø. Men vi har ikke hastverk, vi er veldig opptatt av at det er riktig person som kommer inn. Vi har veldig god dynamikk her, og vi må føle at det er noen som passer inn.

Støtte vs. realitetsorientering

– Den største saken du har jobbet med det siste året, hva handlet den om?

– En barnefordelingssak hvor det var anklager om psykisk vold, den krevde mye kapasitet. I den situasjonen der er du gjerne litt psykolog i tillegg til å være advokat. Balansen mellom det å støtte klienten og samtidig realitetsorientere, kommer veldig på spissen. Det var oppnevnt en sakkyndig som gjorde en veldig god jobb, så vi lyktes til slutt med å komme til enighet. Nå er det bare å håpe at partene klarer å forholde seg til den enigheten.

– Hvilken sak har du lært mest av i karrieren din?

– Det er vanskelig å trekke frem én, men jeg kan si på generelt grunnlag at jeg lærer veldig mye av å være i retten med kollegaer som har mer erfaring enn meg selv. Spesielt i Sør-Rogaland er det veldig godt samhold blant advokatene. Vi heier på hverandre, på tvers av kontorene og på tvers av instansene.

Tina Tengesdal Bjørlo (37)

Stilling: Innehaver av Tina Bjørlo Advokat, i kontorfellesskapet Sandnesadvokatene.

Spesialitet: Barnefordeling og barnevern.

Skrev masteroppgave om: Forhandlinger mellom påtalemyndigheten og siktede.

Familie: Samboer, en datter på ett og et halvt og en sønn på fire og et halvt år.

Bosted: Sandnes

Opprinnelig fra: Sandnes

– Hvilken lov bør endres fortest mulig, og hvorfor?

– Nå kommer det jo en ny barnelov, men jeg skulle gjerne ønske at barneloven var mer tydelig på at det ikke gjelder en morspresumsjon. Jeg opplever fortsatt at motparter som er mødre, går inn med en formening om at de er best. For at far skal få fast bosted, må far nærmest bevise at det er noe galt med mor. Jeg vet at det ikke er sånn retten behandler sakene, men jeg opplever at loven kunne vært tydeligere. Da kunne vi klart å løse en del barnefordelingssaker på et lavere nivå.

– Frykter du konsekvensene for deg selv og kontoret ditt når rettsrådsmonopolet blir opphevet?

– Nei. For min del utgjør sakene om fritt rettsråd kanskje tjue prosent av omsetningen. Jeg legger til grunn at klientene vil fortsette å søke bistand hos advokater med faglig tyngde innenfor det området, og som også er kjent med hvordan domstolene behandler de sakene.

Glad for mer mekling i barnevernssaker

– Er det utviklingstrekk i advokatyrket som du er kritisk til?

– Det er jo den offentlige salærsatsen som går igjen og som Advokatforeningen er veldig opptatt av. Vi mener at det går ut over rettssikkerheten. Den satsen henger ikke sammen med prisutviklingen og lønningene ellers.

– Og trekk du synes er positive?

– Det at vi bruker mekling mer i barnevernssaker. Det gjør at man i mange saker hvor det egentlig er sendt inn en begjæring om omsorgsovertagelse, går inn i en samtaleprosess og kan skreddersy et opplegg som man ikke hadde fått til i et forhandlingsmøte. Da er det bare «er det grunnlag for omsorgsovertagelse eller ikke?».

– Hvem er ditt faglige forbilde?

– Min tidligere sjef og kollega Arvid Sjødin. Han var en kilde til daglig inspirasjon til ikke å gi seg, til å være uredd og til å vise omsorg for klienten. Jeg kom fra Sjødin Meling da jeg startet for meg selv i februar.

– En bok som har vært med på å forme deg?

– Jeg vet ikke om den har vært med på å forme meg, men det er en som har inspirert og som fortsetter å ta frem hvis jeg kjenner at jeg trenger å finne motivasjon, Erik Bertrand Larssens «Bli best med mental trening».

– Hvis jeg for eksempel skal ha en krevende sak i retten hvor det er faglige problemstillinger som jeg ikke har vært borti før, så gjelder det å våge å begi seg ut på det. Men også på det private planet: Nå er det høst, nå regner det ute, og du er ikke så gira på den joggeturen. Da stiller jeg meg spørsmålet: Hva har du mest lyst til å gjøre om en time? Ligge på sofaen og fortsatt ha dårlig samvittighet eller ta en varm dusj og klappe deg på skulderen for at du tok den joggeturen?

– Veldig pedagogisk lagt opp

– Kan du anbefale en podkast?

– Dommerpodden. Den begynte jeg å lytte til da jeg var i foreldrepermisjon og veldig mye ute og trillet. Da hadde jeg alltid Dommerpodden på ørene. De er inne på mye forskjellig, og det er veldig pedagogisk lagt opp. Da kan du velge fra temaer som du interesserer deg for og temaer som du jobber innenfor. Du kan fint forstå den uten å være jurist, så jeg vil anta at den har truffet mange.

– Hvilken advokat ville du helst invitere på middag, og hva ville du servert?

– Sarah Buck, venninne og tidligere kollega som jobbet i Sjødin Meling og som også startet for seg selv, i Stavangeradvokatene. Vi jobber innenfor omtrent de samme rettsområdene og deler engasjementet særlig innenfor barnefordeling. Vi lærer mye av hverandre og er hverandres djevelens advokat.

– Hun kan alltid bidra til å stille de vanskelige spørsmålene som gjerne vil komme fra motpartens advokat uansett. Det er veldig givende å ha en sånn kollega og venninne som du kan sparre med. Til middag blir det tapas og Margaritas, fordi det minner oss om den tiden da vi reiste til Barcelona på tapas- og musikkfestivalen Sónar.

Powered by Labrador CMS