Per-Willy Amundsen var justisminister i et drøyt år i Erna Solbergs regjering.
Per-Willy Amundsen var justisminister i et drøyt år i Erna Solbergs regjering.

Per Willy Amundsen blir ny leder av Justiskomitéen på Stortinget - beklager til FpU

- Skal gjøre mitt aller beste i arbeidet med å skjerpe straffene, styrke politiet og stoppe gjeng- og ungdomskriminalitet før vi får svenske tilstander i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det klart at Per Willy Amundsen (Frp) skal lede Stortingets justiskomité.

«Jeg vil takke for den tilliten jeg har fått til å bli leder av Stortingets justiskomité. Det er en ære, og jeg skal gjøre mitt aller beste i arbeidet med å skjerpe straffene, styrke politiet og stoppe gjeng- og ungdomskriminalitet før vi får svenske tilstander i Norge», skriver Amundsen i en oppdatering på Facebook.

Amundsen var justisminister i Norge fra 20. desember 2016 til 17. januar 2018, og har vært medlem av justiskomitéen siden januar i fjor.

I Facebook-statusen beklager han til Fpu, som han nylig refset for ikke lenger å være til nytte for Frp.

«Den siste tiden har jeg fått reaksjoner etter mitt innlegg om FpU. Jeg vil beklage for det jeg har sagt, og vil bygge et godt forhold til vår ungdomsorganisasjon fremover. FpU har vært veldig viktig i valgkampen, og gjort en formidabel innsats ved skolevalget. De ble det største partiet på borgerlig side, og gikk frem mest av alle partiene. Det er fordi vi har tøffe ungdommer over hele landet som ikke er redd for å ta de tøffe debattene (...)».

Omstridt

Amundsen har flere ganger uttalt seg innvandrerkritisk, og er særlig kritisk til islam. Han har blant også hyllet det omstridte nettstedet Human Right Service og redaktør Hege Storhaug.

Han har også stilt seg tvilende til menneskelige klimaendringer.

I 2019 fikk han også sterk kritikk da han tok til orde for kutt i barnetrygden etter barn nummer tre. Målet var å ramme innvandrerfamilier, og især somaliere.

– Jeg synes det er et absurd forslag. Det er helt uakseptabelt å bruke etnisitet på denne måten som begrunnelse for å gjøre noe med stønader og velferdsordninger, uttalte Unge Høyre-leder Sandra Bruflot til NRK.

I februar i år tok han til orde for å legge ned NRK.

– Vi ser at NRK har en sosialistisk propaganda gående. Del dem opp, selg dem i biter. Det er den beste løsningen, sa Amundsen.

Fra Sørlandsadvokatene til Justiskomiteen

Også Venstres Ingvild W. Thorsvik fra Agder skal ta plass i justiskomiteen.

Thorsvik (29) som er blant de yngste som er innvalgt på tinget, er utdannet jurist og har til hun ble innvalgt på Stortinget jobbet som advokat for Sørlandsadvokatene.

- Jeg ser frem å arbeide med et fagfelt jeg kjenner godt gjennom mitt yrke som advokat. Det liberale demokratiet bygger på en sterk og uavhengig rettsstat. Jeg tror jeg kan være en motstemme til det evige fokuset på harde straffer og heller påvirke justisfeltet i liberal retning. Fri rettshjelp, tidlig innsats og en human behandling av straffedømte er viktige saker for meg, sier hun i en melding.

Vil kjempe for rettshjelp og domstolsreformen

Thorsvik er særlig opptatt av å kjempe for en bedre rettshjelpsordning.

- I dag er det alt for mange som opplever at deres rettigheter ikke ivaretas, ofte fordi de ikke har pengene til å føre sin sak for en domstol. Vi må gjøre grep for å sikre at alle, uavhengig av bakgrunn, får den hjelpen de trenger til å ivareta sine rettigheter.

I tillegg kommer Thorsvik til å kjempe for at domstolsreformen ikke reverseres.

- Jeg kommer til å kjempe for at domstolsreformen ikke reverseres. Det har fagfolkene i Agder uttrykt seg tydelig om at de ikke ønsker. Reformen har bidratt til raskere saksbehandling og sterkere rettssikkerhet. Da blir det helt feil å reversere bare for å reversere.

Også Andreas Unneland (Sv) blir å finne i Stortingets justiskomité. Det samme gjør Høyre-representantene Sveinung Stensland fra Rogaland og Ingunn Foss fra Vest-Agder.

Powered by Labrador CMS