OPPSTART AV ADVOKATKONTOR:

– Det tar litt tid før hjulene begynner å rulle, men nå har jeg mange saker og må passe på at jeg begrenser meg, sier Silje Roaldstveit Frisak.
– Det tar litt tid før hjulene begynner å rulle, men nå har jeg mange saker og må passe på at jeg begrenser meg, sier Silje Roaldstveit Frisak.

– Man må være både tålmodig og utålmodig

Silje Roaldstveit Frisak opprettet enkeltpersonforetak med en gang bevillingen var på plass. Å tenke bredt er hennes strategi.

Publisert

KONGSBERG: Skal man tro spådommene, er landhandler-advokatene en utrydningstruet art i vår spesialiserte tidsalder. Men - til tross for at antall enkeltpersonforetak har sunket de siste årene, er det fremdeles unge advokater som starter for seg selv, og har klokketro på en framtiden med allsidig praksis.

Notodden-advokat Silje Roaldstveit Frisak er en av dem, og har drevet for seg selv i et drøyt år.

– Man må være innstilt på at oppstartsfasen tar tid og investere i å bli godt etablert, samtidig som man har lyst til å få det til. Det er hennes hovedbudskap.

Frisak opprettet enkeltpersonforetak med en gang bevillingen var på plass. Nå jobber hun i fellesskapet Advokatene Notodden sammen med to advoketer, men bor selv på Kongsberg. For Frisak er hovedingrediensen enkel, men viktig: Motivasjon.

– Uten motivasjon tror jeg ikke at man har en sjanse, uten at det nødvendigvis trenger å bety blod, svette og tårer for å lykkes. Det er kanskje litt optimistisk å si, men har man lyst, så får man det til, sier hun.

– Hva er det beste ved å drive på egenhånd?

– Det må være friheten til å styre hverdagen selv. Helt klart.

Gyllen mulighet

Etter fem år på jussen i Bergen jobbet Frisak i Crawford & Company i Sandvika før hun havnet hos Advokatene Notodden som fullmektig. Allerede da ble det klart at hun skulle starte for seg selv så fort bevillingen var i boks – og det gjorde hun.

ÅTTE TIPS PÅ VEIEN:

  • Jobb i et fellesskap.
  • Utnytt informasjonen og veiledningen som ligger på Advokatforeningens nettsider.
  • Skaff deg en regnskapsfører og en revisor som du har god dialog med.
  • Gi deg selv god tid til å komme riktig ut fra hoppkanten, og sørg for at du har rom til å etablere deg. Ikke har for høye krav til deg selv, til driften og til resultater i oppstartfasen.
  • Lag gode maler og rutiner ved oppstart.
  • Har du mulighet, så spar opp en buffer og sørg for at du har økonomisk trygghet.
  • Utnytt erfaringene og rådene du får fra andre etablerte som har holdt på lengre enn deg.
  • Ivareta motivasjonen, tenk positivt og ha et realistisk forhold til at en oppstartsfase faktisk er en oppstartsfase.

Kilde: Silje Roaldstveit Frisak

– Jeg fikk en gyllen mulighet – både det å komme inn i noe etablert som likeverdig og ny samtidig, i tillegg til å starte egen virksomhet. Dermed stod jeg ikke helt alene, sier Frisak og mener kompetansen som ligger i et fellesskap er gull verdt.

– Både det at man har ulike erfaringer, kan dele dem med hverandre og diskutere problemstillinger. At arbeidsplassen er et sted der det er sosialt og hyggelig å være, er fint. Jeg er yngst i fellesskapet, og lærer veldig mye av de andre.

Landhandleri

Skal man drive for seg selv på et forholdsvis lite sted, tror Frisak det er lurt å tenke bredt.

– Det blir litt som et landhandleri. Å høste erfaring fra ulike saksfelt er nyttig. Ved behov sender vi gjerne klienten videre til en advokat som er spesialisert. Det er viktig å kunne sette en grense der man selv ikke har nødvendig kompetanse.

– Hva er de største utfordringene ved å drive som selvstendig advokat?

– Ansvaret, både for sakene og det som ligger i hvert oppdrag, men også ansvaret knyttet til økonomi. Man er nødt til å stå på for å generere inntekter. Selv hadde jeg allerede innarbeidet en faktureringstankegang. Det kommer godt med.

Frisak anbefaler at man sikrer seg mot potensielt fravær, og minner om at veien til økonomiske bekymringer er kort.

– Man må ha en plan for hva som skjer hvis man plutselig ikke kan være på jobb en stund. Sørg for å ha alle forsikringer på plass, og opparbeid en buffer i bunn. Da er det også en fordel å være i et fellesskap hvor det er flere advokater til stede, og man kan overføre saker til andre.

Invester i etablering

Nå har Frisak holdt sin egen virksomhet i gang i et drøyt år, og hun mener det er fornuftig å ha et bevisst forhold til hva som er realistisk å forvente i begynnelsen, samtidig som at man har en god porsjon is i magen.

– Man må være tålmodig og utålmodig samtidig. Man må være innstilt på at oppstartsfasen tar tid og investere i å bli godt etablert, på samme tid som at man er sulten på å få det til.