God underholdning med ferske advokater i New York, mener vår anmelder. Foto: TV2Sumo
God underholdning med ferske advokater i New York, mener vår anmelder. Foto: TV2Sumo

Deilig lavterskel advokat-underholdning

Seks toppmotiverte, unge New York-advokater drømmer om å bli best i rettssalen. Med sylspisse albuer, frekk dialog, og masse intriger gjør de alt for å underholde oss.

Publisert

Vanskelige juridiske dilemmaer i en lettbeint underholdningsinnpakning: Om du liker «Suits» eller «How to Get Away with Murder» vil du ifølge TV2 digge denne serien av «Grey’s Anatomy»- og «Scandal»-skaperen Shonda Rhimes.

Hvordan takler den blodferske forsvareren av latinamerikansk opphav å skulle forsvare en hardbarket nazist? Og hva gjør dommeren, som på tross av klare retningslinjer, ikke vil gi den unge familiefaren, som aldri har sonet i fengsel, en ti års fengselsdom, for å ha solgt et mindre parti narkotika?

Fra to sider

I «For the people» følger vi ferske advokater, som tross sin uerfarenhet, fort får høyprofilerte, og vanskelige saker på bordet. Innimellom må de også ta til takke med mer kuriøse ting, noe advokatene vet å klage på.

I motsetning til mange andre liknende serier, får vi se samme sak fra både forsvarerne og statsadvokatens side. Ikke rent sjelden også hvordan de forsøker å fremforhandle mer eller mindre kreative avtaler i forkant av rettssaken. Serien gir et interessant innblikk i New Yorks knallharde lover, og hvilke konsekvenser disse kan ha for kriminelle som begår relativt bagatellmessige lovbrudd.

Dialogen er kjapp, og tempoet er høyt – tidvis så høyt at det naturligvis går noe ut over realismen. Men hva gjør vel egentlig det - vil du se en dokumentar, finnes det en drøss andre alternativer.

Les også: TV2s blogg om For the people

<html><head></head><body> Statsadvokaten Seth Oliver (Ben Rappaport) har et komplisert forhold til flere av forsvarsadvokatene i serien. Foto: TV2Sumo</body></html>
Statsadvokaten Seth Oliver (Ben Rappaport) har et komplisert forhold til flere av forsvarsadvokatene i serien. Foto: TV2Sumo

Raskt tempo

Vi kan love skyhøy underholdningsverdi i nær samtlige av de ti førtiminutters episodene. I alle fall om du kan leve med at forsvarerne i åtti prosent av sakene ser ut til å treffe på den samme dommeren, at leder for statsadvokatembetet og de offentlig oppnevnte forsvarerne har et elsk hat-forhold, der de gjerne diskuterer sakene over en baseball-kamp eller et diner-besøk.

Jeg sitter hele tiden med en følelse av at det meste i denne serien faktisk kunne ha skjedd, og blir oppriktig engasjert i alle skjebnene som kommer opp på samlebåndet i rettssalen, med hardt kjempende advokater som i tidsnød knapt vet navnet på klienten sin.

Seriens plot er kanskje ikke helt unikt, men har du lett etter en advokatserie du uten problemer kan komme inn i, vil jeg anbefale denne. «For the people» byr i tillegg på en fin casting, med en lang rekke unge talentfulle skuespillere, og et par veteraner som virkelig skinner, inkludert Anna Deavere Smith som den knallharde, men på mange måter rettferdige skranke-ansvarlige Tina Krissman.