Erlend Wessel Carlsen oppsummerer de mest spennende overgangene i forretningsadvokatbransjen i 2018.

Årets julenøtt: Hvem bryter ut?

Hvem står for underholdningen i bahren når Stig Bech forsvinner? Og hvor overraskende var det egentlig at Michelet & Co valgte Schjødt fra menyen?

Erlend Wessel Carlsen var frem til utgangen av 2016 redaksjonssjef for Finansavisen Jus, og hadde ansvaret for Advokatundersøkelsen fra 2008 – 2016. I dag jobber han som kommunikasjonssjef i snusprodusenten Swedish Match Norge.

Året nærmer seg slutten, og før julestria når sitt ytterste klimaks, skal julebordsesongen unnagjøres. For å ta unna det praktiske først: Basert på de siste skattetallene for landets forretningsadvokater, er det grunn til å tro at de aller fleste advokater er mer enn nok likvide til å ta regningen. Over ett tusen av landets forretningsadvokater tjente over to millioner kroner i fjor, som er en solid oppgang fra 2016.

På årets liste har – som en del ganger tidligere – noen relativt ukjente advokater tatt inntektstronen basert på inntekter fra noe annet enn advokatarbeid, noe som selvfølgelig er baksiden av slike rangeringer: Man vet aldri helt hvor pengene kommer fra. Styrearbeid, finansinntekter og investeringer kan gi store svingninger; særlig i en bransje der en hel del av de rangerte også er relativt holdne økonomisk sett.

Om man lar inntektsrangeringen i seneste Finansavisen Jus være utgangspunktet for årets julenøtter, er de to mest interessante spørsmålene nummer 31 og 334.

Nummer 31 på listen er Stig L. Bech (13,9 millioner).  Mannen er «Hr. eiendomsjus», med nesten like mange førsteplasser som Ole Einar Bjørndalen i ulike kåringer. Fra nyttår forlater han bransjen for å ta sjefsstolen i Solon Eiendom. Listen over advokater som trer inn i andre roller i næringslivet er relativt lang, men blant bransjenestorene (som man nesten må kunne kalle Bech) i bransjen er det langt mer sjeldent. I tillegg til å være faglig sterk og omgitt av et svært godt team er det med Bech, som en del andre enere, at han også er en trivelig og sympatisk person som også er godt likt av sine bransjekolleger.

Det blir spennende å følge eiendomsmarkedet med advokatbriller fremover, for det er et fagområde med relativt hard kamp, men BAHRs ess i ermet er Anne-Sofie Bjørkholt, som har vært den evige toer på all verdens eiendomskåringer i en årrekke, og som har jobbet sammen Bech både i Wikborg Rein og i BAHR.

Tar man et reelt kaninhopp nedover på listen, 303 plasser nærmere bestemt, finner vi Christian Fredrik Michelet (5,06 millioner), som første representant for firmaet som bærer hans navn. Mannen bak mangt et oljeeventyr og selskapet Michelet & Co, utbrytergjengen fra Arntzen de Besche som ville prøve lykken på egen hånd.

Det er vel neppe noen hemmelighet at Michelet og hans utbryterkolleger sto for mye av inntektene og oppmerksomheten til Arntzen de Besche da de var der, og med flere store saker i lomma på vei mot en egen tomt med grønnere gress, var starten svært lovende. Nå er sikkert Michelet & Co møkk lei sammenligningen med Glittertind, som var utbryterfirma nummer to – etter dem – men titter man på årets skattelister, blir man klokere på hvorfor ting er blitt som det er blitt.

Glittertind er – med unntak av BAHR – selskapet med høyest gjennomsnittlig partnerinntekt (9,9 millioner kroner), med alle syv partnere på topp 1000-listen. Michelet har en gjennomsnittsinntekt på under en tredjedel av Glittertind-partnerne. Nå jobber jo disse selskapene med to helt ulike områder innen jussen, så tallene er ikke nødvendigvis representative for antall timer og innsats lagt ned, ei heller kompetanse. Men så er det også sånn at er det én ting advokater er opptatt av; så er det lister og rangeringer.

Der det ene selskapet brøt ut av Schjødt blir det andre nå en del av Schjødt. Men hvorfor tar Schjødt inn Michelet & Co? Én grunn kan være Thomas Nordby, tidligere Arntzen-sjef som ble med på Michelet-lasset, men hoppet av til fordel for Schjødt tidligere i år, og gjorde veien kortere for resten av teamet. Fra et faglig perspektiv så kan nok Schjødt – med god dekning i oljesektoren så vel som på Vestlandet – helt sikkert trekke gode synergier ut av å få landets ubestridt beste oljeadvokat og hans team på laget. Jeg tror sågar de hadde sagt ja til tilsvarende tilbud den gangen de brøt ut.

Løsningsordet på årets julenøtter er – akkurat som i fjor (og året før) konservativ. For der man etter at to selskaper hadde brutt ut spådde et skred med utbryterselskaper, kan man konstatere at så ikke skjedde, og at gresset i alle tilfeller faktisk ikke var grønnere på den andre siden.

Det betyr også at alle som frykter at deres enere skal fratre for å bli administrerende direktør kan puste lettet ut. 2019 blir – sikkert med ett eller to unntak – business as usual.

 

Powered by Labrador CMS