Kvale-partner Per-Kaare Svendsen har omfattende erfaring innen teknologi og innovasjon.

LEGAL TECH

Kvale-partner mener det er tre faktorer som er avgjørende når teknologi skal støtte advokater

Ifølge Per-Kaare Svendsen vil fremtiden bestå av så mye ustrukturert data at advokater vil bli avhengig av teknologi for å håndtere informasjonen.

Publisert Sist oppdatert

- Legal tech er som er en balansekunst mellom drømmenes verden og det som er et minste felles multiplum som enhver advokat med teknologivegring klarer å bruke og å forholde seg til.

Det sa Kvale-partner Per-Kaare Svendsen da han gjestet konferansen Nordic Legal Tech Day nylig. I over fire år har Kvale samarbeidet med teknologiselskapet Ayfie, som leverer løsninger for smarte datasøk. Hensikten er å tilby raskere overblikk og å hjelpe advokatfirmaene å få mer informasjon ut av dataene som finnes internt.

Det tar veldig lang tid å lære advokater teknologi, fortsatte Svendsen.

- Det har jeg forsøkt, og jeg har feilet. Når vi ser etter løsninger som faktisk kan støtte advokatprosesser, er det tre faktorer som er viktig. De må være interaktive, iterative og intuitive. Løsningene må være så lette å bruke at alle kan bruke dem. Det er egentlig der mye av utfordringene ligger.

En iterativ produksjonsprosess består av kontinuerlige utviklingsrunder, og betyr i praksis at man hele tiden arbeider for å utvikle et system i tråd med brukerens behov.

De tre begrepene:

Interaktivitet viser til samspillet mellom systemer, og mellom brukeren og systemet.


En iterativ produksjonsprosess består av kontinuerlige utviklingsrunder, og betyr i praksis at man hele tiden arbeider for å utvikle et system i tråd med brukerens behov.


Det intuitive viser til at systemene skal være enkle å bruke for brukeren.

- Advokater er supergode søkere

I dag finnes det teknologi som kan simulere en advokatprosess, eller i enkelte tilfeller være selve advokaten innenfor smale felt hvor det er godt grunnlag for å trene maskinen.

- Hverdagen for oss er ikke såpass smal, og da er spørsmålet hvordan man skal forholde seg til ustrukturert data. Data vi skal granske, som skal håndteres i en omfattende transaksjon eller data som skal undersøkes ved GDPR-brudd. Man trenger et holistisk verktøy for å håndtere informasjonen og få oversikt, sa Svendsen.

Ifølge Kvale-partneren har norske advokater vært flinke til å trene på systematiske søk - særlig takket være Lovdata.

- Det gjør at kunstig intelligens kan hjelpe oss dit vi trenger å være nettopp fordi vi er supergode søkere, sa han.

Ved hjelp av noe så grunnleggende som søkeord kan tjenester som søkemotoren til Ayfie, tilby analyse og innsikt i informasjon kjapt og effektivt.

- Den største begrensningen ligger egentlig i det vi ikke finner hos informasjonskilden. Altså fraværet av informasjon.

CEO i Ayfie, Herman Sjøberg, demonstrerte hvordan Ayfies løsning for informasjonshåndtering fungerer i praksis.

- Teknologi kan støtte oss lenger enn den gjør i dag

Det er vanskelig å se for seg at det vil komme et ferdigtrent læringssystem enhver advokat i enhver bransje kan ta i bruk, mener Svendsen.

- Hvordan et system skal trenes og hvilke tema som er relevant, vil hele tiden variere. Derfor må læringsprosesser gjøres gang på gang. Det gjør også at vi må være ydmyke på hvor langt teknologi egentlig kan støtte oss. Det kan støtte oss mye lenger enn det det gjør i dag, og det kan gi oss et mye raskere overblikk over en komplisert sak, sa han.

- Det vi vet er at morgendagens data kommer til å være mye mer ustrukturert enn det den er i dag, og da vil man være avhengig av denne typen verktøy.

Powered by Labrador CMS