Advokat Nils Christian Nordhus representerte IS-kvinnen både i tingretten og i lagmannsretten.

IS-kvinnen dømt i lagmannsretten – anker til Høyesterett

Borgarting har dømt IS-kvinnen til fengsel i to og et halvt år for deltakelse i terrororganisasjon. – Hun synes ikke resultatet er rettferdig, sier forsvarer Nils Christian Nordhus i en pressemelding, og opplyser samtidig om at dommen vil bli anket.

Kvinnen og hennes to barn ble hentet av norske myndigheter fra al-Hol-leiren i Syria i januar 2020, og i fjor ble hun i Oslo tingrett dømt til tre og et halvt års fengsel for deltakelse i terrororganisasjon.

Onsdag konkluderte flertallet av dommerne i lagmannsretten med det samme –nemlig at hun var klar over at IS var en terrororganisasjon da hun i 2013 frivillig reiste til Syria sammen med ektemannen og fremmedkrigeren Bastan Vasquez.

Borgarting satte straffen til fengsel i to og et halvt år, ett år mindre enn det som ble besluttet i tingretten.

- Offer for menneskehandel deler av oppholdet

Kvinnens forsvarer, Nils Christian Nordhus, har hele veien argumentert for full frifinnelse. For lagmannsretten anførte han både at kvinnens rolle og oppgaver i IS ikke kvalifiserte til lovens krav om «deltakelse» i en terrororganisasjon, og at hun alternativt kunne påberope seg nødrett som følge av at hun var et offer for menneskehandel.

To av meddommerne ga kvinnen medhold i at hun ikke oppfylte deltaker-kravet, mens flertallet var enige i at hun kunne påberope nødrett som følge av menneskehandel for en viss andel av perioden hun befant seg i Syria.

Ifølge flertallet oppholdte kvinnen seg frivillig i Syria de første to årene. Etter at Vasquez døde i 2015, må hun derimot anses som offer for menneskehandel ved at hun ble utnyttet eller tvunget til tvangsarbeid, skriver lagmannsretten.

Kvinnen dømmes dermed for en toårig deltakelse i terrororganisasjon, mens nødrett kan påberopes som straffrihetsgrunn for de fire siste årene av Syria-oppholdet.

Nordhus opplyser i en pressemelding onsdag om at dommen vil bli anket til Høyesterett.

Powered by Labrador CMS