Gonzalo Smith, advokat fra Chile.

Mener retorikken rundt likestilling i advokatbransjen er antifeministisk

– Vi hører ofte argumenter som liksom skal rettferdiggjøre hvorfor det er gunstig for advokatfirmaer med flere kvinner i toppen, men den retorikken må vi slutte med. Intensjonen er god, men konseptet er fremdeles antifeministisk, mener den chilenske advokaten Gonzalo Smith.

Publisert Sist oppdatert

Mangfold og likestilling er temaer som berører advokatbransjen på tvers av landegrenser, og ifølge Gonzalo Smith fra Chile er det nødvendig å starte allerede i retorikken når problemstillingen om manglende kjønnsbalanse i bransjen skal angripes. 

– Vi må bli mer bevisste på enkle, og tilsynelatende uskyldige bias som preger måten vi omtaler likestillingstematikken på, mener han. 

Temaet ble satt på dagsorden da Smith deltok i en paneldebatt på IBA-konferansen i Paris i november i fjor.

– Ofte forsøkes det å fremsnakke kvinnelige advokater ved for eksempel å si at de bringer en «feminin touch» til yrket og til lederrollen, at de er nyanserte og følsomme og har gode mellommenneskelige kvaliteter. Men å si at kvinner bringer noe annet til bordet enn menn, er jo både generaliserende og en sentral del av selve problemet vi ønsker å bli kvitt, påpekte Smith.

Har rot i et dyptgripende samfunnsproblem

For å komme noen vei, er vi nødt til å slutte med argumenter som skal rettferdiggjøre hvorfor det er gunstig for advokatfirmaer med kvinnelige ledere, forklarte han. 

– Den retorikken mener jeg er krenkende, for kvinner går til topps fordi de er dyktige – ikke fordi det er vitenskapelig bevist at mangfold gir bedre avkastning, understreket Smith.

– Jeg har selv gitt opp partnerdrømmen og sluttet i advokatbransjen fordi jeg ikke fikk nok tid med barna mine. Det var smertefullt, og det gjør meg enda mer provosert at dette er beslutninger som kvinner stadig må ta fordi samfunnet presser dem til det, sa Gonzalo Smith.

Satt på spissen er dette nærmere et menneskerettighetsproblem, enn et likestillingsproblem, poengterte han.

– Vi skal kjempe for å øke kvinneandelen i bransjen og i lederstillingene, men vi må være bevisste på retorikken vi bruker og på hvorfor vi gjør det. Kvinner har vært undertrykt i århundrer, så vi skylder dem å belyse hvordan den manglende kjønnsbalansen skyldes et dyptgripende samfunnsproblem, og ikke de påståtte forskjellene mellom egenskaper knyttet til kjønnene. 

Disse forskjellene er ikke reelle, men skapt av samfunnet, understreket Smith.

– Kvinnene skal opp og frem fordi de er dyktige advokater med gode kvaliteter – bare at de tilfeldigvis, på grunn av samfunnets problematiske kjønnsnormer, har fått utdelt dårligere forutsetninger for å lykkes, la han til.

Powered by Labrador CMS