Høyesterett tillater formannskapsmedlemmer å være meddommere

Folkevalgte medlemmer av kommunens formannskap regnes ikke som kommunale tjenestemenn, fastslår en enstemmig Høyesterett.

Saken som ble avgjort i Høyesterett tirsdag gjaldt spørsmålet om lagmannsrettens dom i en straffesak om sovevoldtekt måtte oppheves, fordi en av meddommerne var medlem av formannskapet i en kommune.

Det var den fornærmede i straffesaken som fremmet anken, og denne ble rettet både mot saksbehandlingen, lovanvendelsen, straffutmålingen og oppreisningen.

Høyesteretts ankeutvalg besluttet først å nekte anken, men omgjorde etter hvert vedtaket og tillot anke i forbindelse med spørsmålet om lagmannsretten var lovlig sammensatt etter domstolloven § 71.

Domstoladministrasjonen meldte om mulig feil

Beslutningen om ankebehandling hadde sammenheng med at Domstoladministrasjonen i løpet av våren 2020, i forkant av perioden for valg av meddommere, sendte et orienteringsbrev til kommunene der de opplyste om følgende:

«Medlemmer av formannskapet eller det faste utvalget kommunen har gitt valgoppgaven til, er ikke valgbare. Heller ikke varamedlemmer er valgbare.»

Dette skilte seg fra informasjonen som var blitt gitt tidligere.

I Domstoladministrasjonens orienteringsbrev til kommunene utsendt mellom 2007 og 2019, der det blant annet ble redegjort for hvem som ikke kunne velges som meddommere etter domstolloven § 71, var formannskapsmedlemmer aldri blitt nevnt.

- Formannskapsmedlemmer ikke «kommunale tjenestemenn»

Ifølge domstolsloven § 71 nr. 9 kan ikke «kommunale tjenestemenn som tar direkte del i forberedelsen eller gjennomføringen av valget» opptre som meddommere.

Det var også dette vilkåret som ble satt på spissen i Høyesterett.

«Det er ikkje språkleg grunnlag for å forstå uttrykket «kommunale tjenestemenn» på nokon annan måte enn etter definisjonen i forvaltningslova § 2 fyrste ledd bokstav d – «ansatt … i en kommunes tjeneste». Formannskapsmedlemer er ikkje tilsette, men ombodsmenn», påpekte førstvoterende dommer Høgetveit Berg ved tolkningen av ordlyden i domstolloven § 71 nr. 9.

- Unngår mistanke om valg-manipulering

Det ble også fastslått at forarbeidene støtter en slik forståelse, da departementet om lovens formål har påpekt følgende:

«Formålet med denne regelen er særlig å unngå grobunn for mistanke om manipulering av valget. Departementet har vurdert om også kommunestyrets representanter og andre kommunale ombudsmenn bør være utelukket, men har kommet til at en slik regel ville gå lenger enn det hensynet til domstolenes uavhengighet tilsier.»

«Etter mitt syn følgjer det motsetningsvis klart av desse førearbeida at medlemer av formannskapet, som er ein del av kommunestyret, er valbare som meddommarar», skrev Høgetveit Berg.

Høyesterett konkluderte dermed enstemmig med at formannskapsmedlemmer ikke er «kommunale tjenestemenn» etter domstolloven § 71 nr. 9.

Her kan du lese hele avgjørelsen.

Powered by Labrador CMS