Bendik Falch-Koslung har vært Advokatforeningens prosessfullmektig i saken.

Glattcelledommen er rettskraftig

Staten har besluttet å trekke anken i glattcelle-saken. – Staten må straks begynne å bygge om politiarresten i Oslo, sier advokat Bendik Falch-Koslung.

Publisert Sist oppdatert

– Glattcelleordningen slik den er i dag kan ikke opprettholdes, og politiarresten blir nødt til å bli bygget om, slik at personer ikke blir isolert uten at det først gjøres en vurdering av at det faktisk er et behov for isolasjon, sier Falch-Koslung.

Advokatforeningen har vært partshjelper i saken, og Falch-Koslung har vært foreningens prosessfullmektig.

Det var advokat Frode Sulland som på vegne av en klient i fjor gikk til sak mot Staten, etter at hans klient ble holdt i isolasjon på glattcelle i Oslo politiarrest i to omganger utover 48 timer.

- En svært viktig dag for rettssikkerheten

– Dagens sensasjon. Dermed har Staten erkjent det mest omfattende brudd på menneskerettighetene i norsk rettshistorie, sier Sulland, som nå er spent på hva Staten vil gjøre med innredningen av glattcellene.

Glattcelle fra politiarresten i Oslo.

Dette er en svært viktig dag for rettssikkerheten i norsk strafferettspleie, påpeker han.

- Det vonde er at denne dagen skulle ha kommet for svært lenge siden! Det er over tyve år siden Norge første gang fikk internasjonal kritikk for sin unødige og alt for omfattende bruk av isolasjon på glattceller . Nå må regjeringen snarest endre lov og forskrift så det blir regulert klart og tydelig hvor begrenset adgangen til isolasjon vil være etter denne dommen. Og så må vanlige fengselsceller frigjøres for å kunne motta dem som pågripes hver eneste dag, og ikke kan oppbevares mer enn noen få timer isolert i politiarrest, sier Sulland.

– Nå må det isoleres langt færre

Oslo tingrett ved tingrettsdommer Heidi Heggdal kom i juni i fjor til at isolasjonen var et brudd på EMKs artikkel 8 og 14. Staten anket, og saken var berammet til månedsskiftet mai/juni, men i dag trakk Staten anken. Dommen fra Oslo tingrett blir dermed rettskraftig.

– Nå må det isoleres langt færre, og det må bygges plasser der de innsatte kan få ha fellesskap med andre, sier Falch-Koslung.

Tingrettens dom slo fast at automatisk isolasjon av arrestanter ikke er lovlig uten en konkret vurdering av om det faktisk er behov for isolasjon.

– Man kan ikke isolere alle automatisk, uten begrunnelse, men begrense isolering til de tilfellene der det er fare for bevisforspillelse, sier Falch-Koslung.

Å isolere på grunn av gjentagelsesfare eller unndragelsesfare, er ikke lovlig.

– I dag blir alle pågrepne isolert automatisk, og dette må nå endres. Dette er en stor seier for Advokatforeningens engasjement rundt dette spørsmålet, og det blir nå viktig å følge med på at dommen etterleves i praksis, sier Falch-Koslung.

Les hele dommen på Lovdata her

Powered by Labrador CMS