Advokatbladet intervjuet mannen i oktober 2018.
Advokatbladet intervjuet mannen i oktober 2018.

Eks-advokat i Tromsø anker underslagsdom

Mannen slapp med samfunnsstraff i alvorlig narkotiltale, men er nå idømt to års fengsel for å ha underslått klientmidler.

Publisert Sist oppdatert

Mannen, som inntil sommeren 2018 var en profilert advokat i Tromsø, og hadde en rekke styre- og tillitsverv, sto også tiltalt i en grov narkotikasak i Tromsø, som innebar 87 kilo amfetamin - en tiltale han i all hovedsak stilte seg uforstående til.

Mens aktor mente mannen hadde sagt seg villig til å distribuere 20-30 kilo amfetamin i Finnmark, nektet eks-advokaten for dette. Han innrømmet likevel befatning med 1,9 kilo amfetamin.

– Jeg har medvirket til befatning med 1,9 kilo, og medvirkningen har skjedd på bakgrunn av kontakt med den andre advokaten. Jeg formidlet en kontakt videre. Og det får jeg virkelig svi for. Men jeg har ingenting å gjøre med de 66 kiloene i resten av saken, uttalte advokaten i et større intervju med Advokatbladet.

Alvorlig skadet i fengsel

Aktor ville idømme advokaten 8,5 års fengsel, men retten mente det ikke var sannsynliggjort at mannen skulle distribuere narkotikaen. De mente også det var formildende at mannen fikk store skader da han satt varetektsfengslet i Bodø fengsel etter et hjerteinfarkt som ikke ble behandlet før det hadde gått flere uker.

Den tidligere advokaten slapp derfor fengsel, men ble isteden idømt 340 timers samfunnstjeneste.

I januar måtte den tidligere advokaten igjen møte i Nord Troms tingrett, denne gang tiltalt for både underslag og bedrageri. Ifølge Nordlys, som omtalte underslagsdommen, overførte eks-advokaten 2,5 millioner kroner fra en bankkonto tilhørende en eldre mann til sin private konto.

Dette skal ha skjedd da mannen jobbet som advokat, og hadde fornærmede som en klient.

Aktor ville idømme mannen tre års fengsel, men tingretten falt i dommen ned på at to års fengsel var riktig straffenivå.

Uenig bevisvurderingen

I tillegg skal han ha underslått 964.000 kroner fra et dødsbo den samme fornærmede disponerte.

Mannens forsvarer, Jan Christian Kvanvik, mener bevisvurderingen i saken er feil, og de har derfor bestemt seg for å anke dommen.

- Kjernen i anken er at vi er uenige i bevisvurderingen, og i det ligger det hvordan tingretten har oppfattet bevisene. Vi ønsker derfor en ny prøving av saken, sier Kvanvik til Nordlys.

Kvanvik opplyser til Advokatbladet at mannens helsetilstand i dag er svekket.

- Skaden han er påført, er av varig karakter. Han er underlagt omfattende medikamentell behandling, som er livsvarig, og har fått en redusert levetid-prognose, tillegger Kvanvik.

48-åringen ble i tillegg til fengselsstraffen også fradømt retten til å praktisere som advokat for alltid, og må i tillegg tåle inndragning av 2,2 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS