Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich er oppgitt over det han mener er bevisst feilinformering fra Sps side.

- Aldri noensinne sett en større desinformasjonskampanje enn det Senterpartiet driver med i denne saken

Mens Peter Frølich mener Senterpartiet driver skremselspropaganda om domstolstruktur, mener Jenny Klinge det er Høyre som feilinformerer. Hun omtaler Frølich uttalelser som «politisk lavmål».

Publisert Sist oppdatert

Høyres justispolitiske talsmann Peter Frølich er oppgitt over det han mener er skremselspropaganda fra Senterpartiet om den kommende domstolstrukturen.

I oktober la regjeringen frem sitt forslag til ny domstolstruktur der de foreslår 23 større rettskretser med hver sin sorenskriver, altså langt færre enn i dag, men samme antall rettssteder som i dag.

I våres var de fire største opposisjonspartiene enige om at de ville vrake regjeringens ønske om endringer, til tross for at Riksrevisjonen har kritisert en rekke av domstolene for lang saksbehandlingstid, og at organer som Domstoladministrasjonen og Dommerforeningen har tatt til orde for strukturendringer.

Som Advokatbladet omtalte i forrige uke, tyder signaler fra Fremskrittspartiet at domstolreformen likevel kan bli gjennomført slik regjeringen ønsket.

Senterpartiet mener reformen i praksis innebærer at 37 tingretter og 15 jordskiftedomstoler vil bli lagt ned, og at et rettssted i en større rettskrets ikke vil være et fullgodt alternativ til en fullverdig domstol.

- Har et stort ansvar

Høyre og Peter Frølich mener derimot endringene kun innebærer at domstolene vil få felles ledelse og dermed færre sorenskrivere - og at endringene vil kunne bedre rettssikkerheten ved å samle domstolene i større rettskretser.

- Jeg har aldri noensinne sett en en større desinformasjonskampanje enn det vi har sett fra Sp i denne saken. Det er et stort sprik mellom det som sies, og det som er fakta. Jeg gleder meg til å snakkes om noen måneder for å se hva som ble resultatet, og hvordan Senterpartiets spådommer slo til. De etterlater et inntrykk av at lokale domstoler skal forsvinne, noe som ikke stemmer. Jeg mener de har et stort ansvar for å ha gjort folk unødvendig bekymret. På mine syv år på Stortinget har jeg aldri opplevd maken, sier Frølich.

Han legger til at de fleste vil tenke at det betyr kroken på døren og oppsigelser i domstolene når de hører Sps bekymringer om at tingretter skal legges ned.

- Ingenting av dette kommer til å skje! Tilbudet for det rettsøkende publikum og for advokater kommer til å være det samme - eller bedre. Så skal vi være åpne på at det vil bli færre sorenskrivere, sier Frølich.

- Som å løpe etter en pyroman

Han sier han har fått flere henvendelser fra bekymrede aktører i distriktene.

Å rette opp all feilinformasjonen fra Sp i denne saken, er som å måtte løpe etter en pyroman for å slukke branner,

Peter C. Frølich, justispolitisk talsperson Høyre

- Når vi så forklarer hva vi egentlig mener, synes veldig mange at de foreslåtte endringene virker spennende. Men å rette opp all informasjonen fra Sp i denne saken, er som å måtte løpe etter en pyroman for å slukke branner, sier Frølich.

Senest i fjor uttalte Frølich at det vil bli nedleggelser av domstoler. Overfor Advokatbladet understreker han nå at stortingsflertallet ville det annerledes.

- Stortingsflertallet ville ivareta flere bygg, og mente ikke dette var tiden for nedleggelser. Jeg tror de får en utfordring med å holde så mange bygg, men det er fair. Det viktigste er at hovedtrekkene i reformen er ivaretatt, og at det nå vil bli mulighet for en moderat spesialisering i domstolene, sier Frølich

- Har du tro på at reformen vil bli gjennomført?
- Jeg har hatt tro på reformen hele tiden, og har ikke mistet motivasjonen så langt. Jeg har ikke tenkt å miste den på oppløpet heller, sier Frølich.

Jenny Klinge er første nestleder i Justiskomiteen på Stortinget. Nå er hun dypt bekymret for forslaget til endringer i domstolstruktur.

Sp: - Politisk lavmål av Høyre

Senterpartiets justispolitiske talsperson, og Frølich` komité-kollega Jenny Klinge har, ikke uventet, en ganske annen oppfatning av saken.

Hun avviser Frølich påstander om at de feilinformerer befolkningen.

- Det er trist at Peter Frølich reagerer så sterkt på min fremstilling av saken. Reaksjonen burde heller gått andre veien. Han tar feil, og det blir blant annet bekreftet av jusprofessor Eivind Smith i Nationen. Domstoler vil bli nedlagt, selv om rettssteder skal opprettholdes som filialer, sier Klinge til Advokatbladet.

I en e-post til Faktisk.no, som har gjennomgått fem sentrale spørsmål i saken, skriver justisminister Monica Mæland derimot at det ikke vil bli slik at enkelte rettssteder skal bli underavdelinger eller filialer underordnet andre rettssteder, men at alle rettsstedene skal være likestilte.

Jeg har aldri vært borti en sak der politiske motstandere har vært så rå på å forvrenge virkeligheten

Jenny Klinge, justispolitisk talsperson, Sp

- Jeg forstår ikke at det går an å krangle på dette, og skulle ønske de sto rakrygget og sa at de skulle legge ned 37 tingretter og 15 jordskifteretter, slik de faktisk foreslår. Da hadde det vært en redelig sak. Dette er politisk lavmål, sier Klinge.

Hun er glad for at advokater i distriktene engasjerer seg i saken.

- De som jurister bør forstå dette, og når de slår fast at domstoler blir underavdelinger, forstår jeg ikke hvorfor justisministere og Frølich fra Høyre og Frp kan si noe annet. Jeg har aldri vært borti en sak der politiske motstandere har vært så rå på å forvrenge virkeligheten, sier Klinge.

Powered by Labrador CMS