John Christian Elden forsvarer Laila Bertheussen i saken som skal gå i over to måneder i Oslo tingrett denne høsten.

Derfor krever den tidligere ministeren en «uvanlig lav» erstatning

Den historiske rettssaken mot Tor Mikkel Wara-samboer Laila Bertheussen begynte i Oslo tingrett tirsdag. - En trist sak for alle, sa bistandsadvokat Hermann Skard.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag startet straffesaken mot Laila Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara. Hun står blant annet tiltalt for overtredelse av straffelovens § 115 for trusler og rettstridig atferd mot samboeren Tor Mikkel Wara, daværende samfunns- og sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (FrP) og hennes profilerte ektemann, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP).

Fra desember 2018 til mars 2019 ble Bertheussen og Waras felles hjem på Oslo vest gjenstand for en rekke trusselsituasjoner, deriblant en bilbrann.

Aktoratet mener Laila Bertheussen står bak dem alle, enten alene eller sammen med noen andre.

Kom med beskjed

Laila Bertheussens veske vekket oppsikt blant de oppmøtte i Oslo Tingrett. Teksten ble sendt i en e-post fra politiadvokat Thomas Blom til Bertheussens forsvarer John Christian Elden.

Iført en vinrød genser og med en veske ved sin side med et helt spesielt sitat, ble Laila Bertheussen stående oppreist gjennom hele den første rettsdagen i sal 250 i Oslo tingrett.

Dagen ble hovedsaklig brukt til at aktoratet gikk igjennom hele tiltalen, før forsvarer og bistandsadvokatene fikk komme med bemerkninger til denne.

Til tross for smitteverntiltak i forbindelse med korona var journalister, kommentatorer og fotografer fra alle landets største medier til stede i rettssalen.

Tiltaltes forsvarer John Christian Elden gav i retten uttrykk for at saken er blitt en prestisjesak for PST, og viste til at ingen DNA knytter Bertheussen til noen av truslene.

- En symbolsk sum

Ingvild Smines Tybring-Gjeddes bistandsadvokat Hermann Skard påpekte at ekteparet Tybring-Gjedde vil forklare seg i retten om hvordan de oppfattet det å motta et trusselbrev, og hvordan dette gikk inn på dem.

- I tillegg til strafferettskravet skal retten også ta stilling til erstatningskravet til Ingvild Smines Tybring-Gjedde, sa Skard.

Han krevde på vegne av sin klient en erstatning begrenset oppad til 5000 kroner, og omtalte i retten beløpet som «uvanlig lavt».

- Hverken for ham eller for Ingvil Smines Tybring-Gjedde er et ønske om å berike seg på en trist sak for alle. Det har motivert ham til å ikke kreve erstatning, og motivert henne til å kreve et uvanlig lavt beløp, sa Skard.

Ifølge Dagbladet vil Tybring-Gjedde donere et eventuelt erstatningsbeløp til Norske redningshunder.

- Det er en symbolsk sum. Hun påpeker at hvis det er slik at Bertheussen har sendt brevet, så må det få en reaksjon. Og selv hvis det ikke blir en strafferettslig reaksjon, så kan det bli en erstatningsrettslig reaksjon, sier advokat Skard til Advokatbladet.

Rettssaken fortsetter onsdag med forklaringen til Laila Bertheussen.

Drag row
Ellen Holager Andenæs er bistandsadvokat for tidligere justisminister Tor Mikkel Wara. Til venstre står tiltaltes forsvarer John Christian Elden.
Hermann Skard er bistandsadvokat for tidligere samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde. Til høyre står TV2s krimreporter Kadafi Zaman.
Elden-partner Bernt Heiberg er med i forsvarerteamet i saken.
Den første rettsdagen gikk i all hovedsak med til at statsadvokat Marit Formo (t.h.) redegjorde for tiltalen.
Powered by Labrador CMS