- Advokatrollen viktigere i fremtiden

Publisert

Jose Manuel Barosso mener advokater kan spille en nøkkelrolle i den pågående flyktningkrisen i Syria. Under årets IBA-konferanse i Wien oppfordret den tidligere EU-kommisjonslederen bransjen til handling.

Det ble store kontraster under IBAs åpning i Austria Center Vienna. Med sine sølvstruper imponerte først det lokale guttekoret de nesten 6000 oppmøtte med noen av Østerrikes mest kjente sanger. Deretter inntok IBAs David W. Rivkin podiet og ønsket velkommen.

En sedvanlig blid Josè Manuel Barosso entret så scenen som kveldens hovedtaler. Som leder av EU-kommisjonen mottok Barosso på vegne av organisasjonen Nobels fredspris i 2012. På IBA-åpningen uttalte han at han fremdeles er stolt av den bragden.

I innledningen var det gjenkjennelige smilet fra dagene i Oslo tilbake, og Barosso spøkte velvillig med at Europa egentlig bare har to problemer: Frankrike og England.

Moralsk dilemma

Stemningen ble imidlertid raskt mer alvorlig da Barosso kom inn på flyktningkrisen i Syria.

– Integrering og aksept for flyktninger er et moralsk dilemma i Europa. Vi er definitivt nødt til å finne en løsning på den ustabile situasjonen her. Men vi må ikke glemme at den reelle krisen er i Midtøsten. Det er jo derfor flyktningene kommer til Europa, påpekte Barosso.

Den juristutdannede portugiseren var klar på at advokater over hele verden bør gjøre sitt ytterste i kampen for å begrense krisen.

Han fikk også frem at han mener Europa bør ta imot de som trenger beskyttelse, samtidig som han rettet en pekefinger mot Syrias muslimske naboland, som han mener tar imot altfor få flyktninger.

Vil samarbeide tettere

Flyktningene trenger juridisk rådgivning på mange måter, ikke bare omkring innvandring og deres egen flyktningstatus, understreket Barosso, og kom med en klar appell:

– Jeg ber hver og en av dere tenke gjennom hva dere kan gjøre for å handle, og oppfordre gjerne kollegene deres til det samme også.

Barosso tror advokatrollen vil bli stadig viktigere i fremtiden.

[caption id="attachment_5902" align="alignright" width="300"] Åpningen av IBA-konferansen i Wien fortsatte i byens flotte konserthus. Foto: Henrik Skjevestad[/caption]

– Det finnes ingen enkel løsning på denne krisen, vi må alle jobbe sammen, manet Barosso.

Den tidligere EU-toppen mener det er avgjørende at europeiske land nå må samarbeide tettere og innføre flere felles retningslinjer.

Han stilte også spørsmålstegn ved om det er slik at advokater flest drar nytte av et komplisert system eller om bare er bidragsytere til at ting fungerer, og konkluderte med det sistnevnte.

– Den stadig økende globaliseringen har gjort behovet for bedre personvernregulering og sikkerhet større, understreket Barosso.

 LES OGSÅ:

BA-HR-topper i Wien for å knytte nye kontakter

Ny kommunikasjonssjef i BA-HR ønsker å innta flere arenaer

Åpningen av IBA-konferansen i Wien fortsatte i byens flotte konserthus. Foto: Henrik Skjevestad
Powered by Labrador CMS