Månedens advokat

Publisert

Hun har engasjert seg i debatten om aktiv dødshjelp, etter at NRK Brennpunkt fortalte historien til Siv Tove Pedersen som reiste til Sveits for å få hjelp til å dø. Selv er hun imot aktiv dødshjelp, og mener vi ikke kan ha et samfunn hvor drap er tillatt. Månedens advokat er Marianne K. Bahus.

Navn: Marianne K. Bahus

Alder: 41 (blir 42 i år)

Tittel: Advokat ved advokatfirmaet Bahus AS

Bosted: Kristiansand

Sivilstatus: Gift, to barn

Bor: I et hus på Gimlekollen

Opprinnelsessted: Kristiansand

Aktuell fordi:

Marianne K. Bahus er engasjert i debatten om aktiv dødshjelp, som ble aktualisert i NRKs Brennpunkt om Siv Tove Pedersen, som reiste til Sveits for å få hjelp til å dø. Bahus er både advokat og ekspert i medisinsk etikk. Personlig er hun motstander av aktiv dødshjelp, og mener det handler om et verdispørsmål om hva som skal være verdien av livet. Hun mener vi ikke kan ha et rettssamfunn hvor drap er tillatt. Bahus mener det vil åpne for mange vanskelige spørsmål, blant annet hvilken livskvalitet som skal til for at man, ved hjelp av andre, skal kunne ta sitt eget liv.

Oppsummert:

Fullførte exphil i 1993 og bestod juridisk embetseksamen i 2000. Jeg ble ferdig med doktoravhandlingen min om medisinsk etikk og juss våren 2014, og dette er nok også karrierens høydepunkt. Jeg jobber som advokat i advokatfirmaet Bahus, er varamedlem i regionale etiske komiteer og jeg er også med i lovutvalget for velferdsrett i Advokatforeningen. I tillegg arbeider jeg som ekstern foreleser i etikk ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, og har fagansvar for helserett for Store norske leksikon. Utover det har jeg vært forfatter og medforfatter av noen publikasjoner, blant annet i samarbeid med Nasjonalt kunnskapssenter.

Beskriv en vanlig arbeidsdag:

De fleste dager går med foran datamaskinen, på møterommet eller i retten.

Får du tiden til å strekke til på jobb?

Nei, det er for mange arbeidsoppgaver og for lite tid.

Hva brenner du for, rent faglig?

Profesjonsetikk er spennende, og advokatens etiske utfordringer i møte med mennesker og deres problemer. Mitt faglige hjerte ligger også i helseretten.

Hvorfor ville du bli advokat?

Å bli advokat var mitt ungdomsopprør. Ingen andre i familien hadde utdanning utover grunnskolen.

Lever yrket opp til forventningene?

Stort sett. Det meste av virkeligheten er alltid mer krevende enn tankene og det man forestiller seg, men i all hovedsak så gjør det det.

Har du et faglig forbilde, og i tilfelle hvem?

Jeg har ikke en konkret person som forbilde, men jeg møter innimellom mennesker som jeg finner imponerende som følge av deres engasjement, faglige glød og faglige nivå.

Hva er det morsomste med å være advokat?

Å få til gode løsninger for klienten, slik at vedkommende kan gå videre med livet sitt.

Og hva er det kjedeligste?

Fastlåste konflikter som drar altfor langt ut i tid.

Har du en oppfatning om den nye advokatloven?

Jeg kjenner ikke forslagene inngående, men vi trenger en uavhengig advokatprofesjon som kan stå oppreist mot urett – uansett hvem som utøver uretten. Vi må også kunne ytre oss kritisk mot systemet vi selv er en del av.

Hva gjør deg glad?

Døtrene mine og familielivet.

Hva irriterer deg?

I jobben må det bli hvis jeg opplever at kolleger ikke skiller den profesjonelle rollen fra den personlige rollen. I samfunnet generelt irriterer jeg meg over at det er for lite fokus på å leve sånn at jordkloden overlever.

Har du en hobby eller lidenskap?

Jeg er veldig glad i å trene, spesielt løping.

Hva serverer du til gjester?

Middagsgjester får gjerne vegetarmat eller fisk, gjerne med vann til. Og så har vi alltid kaffe.

Leser du alltid Advokatbladet?

Jeg blar igjennom det med jevne mellomrom, spesielt på jakt etter relevante reportasjer til undervisningen i etikk.

Ville du foretrukket at bladet kun var en nettavis?

Egentlig ikke. Det er noe behagelig ved å ha kaffekoppen og bladet ved frokostbordet.

Hver måned fremover vil vi presentere en advokat som har gjort seg bemerket. Tips redaksjonen om aktuelle kandidater. Skriv til nina@advokatbladet.no

Marianne K. Bahus er månedens advokat i mars. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS