Ingelin Morken Gundersen er kretsleder i Vestland krets, og satte pris på snarvisitten fra Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas.

Endelig kunne de møtes igjen!

Advokatlov og taushetsplikt sto på menyen da Vestland krets inviterte til sitt første kretskurs etter at koronapandemien rammet Norge.

Publisert Sist oppdatert

BERGEN: Onsdag denne uken holdt Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas foredrag om advokatlov og taushetsplikt for foreningens medlemmer i Vestland krets.

I juni ble lovforslaget til den aller første advokatloven omsider lagt frem for Stortinget.

- Vi er i det store og det hele veldig fornøyde med resultatet. Uavhengigheten vår lovfestes, og det tas grep for å sikre avstand mellom staten og tilsynsorganer for advokater, innledet Wessel-Aas.

Han la til at mange av Advokatforeningens innspill er tatt med i lovforslaget.

Les mer om regjeringens forslag til ny advokatlov her!

Rekker ikke behandling

Ettersom forslaget til advokatlov ble lagt frem like før sommeren, rekker ikke dagens storting å behandle dette før valget førstkommende mandag.

Wessel-Aas håper likevel en eventuell ny regjering ikke legger planene om en ny advokatlov i en skuff.

- Tradisjonen er at dersom det blir en ny regjering vil denne trekke tilbake alle proposisjoner som ennå ikke er behandlet av Stortinget. Men det betyr ikke at de ikke kan legge frem et nytt lignende forslag med et nytt navn på, konstaterte Wessel-Aas.

Tror mye blir med

- Vi må overbevise en ny regjering om at advokatloven ikke er noe det bør gå partipolitikk i, så får vi se hvordan det går. Jeg tipper at mye av det som ligger i dagens advokatlov-forslag uansett vil komme med i et eventuelt nytt lovforslag, sa Wessel-Aas.

I sitt foredrag gikk han også gjennom taushetsplikten som er et område regjeringen foreslår endringer på.

Jon Wessel-Aas oppdaterte advokatene i Bergen på siste nytt om advokatlov og taushetsplikt onsdag ettermiddag

Dersom forslaget til ny advokatlov går gjennom vil advokatenes taushetsplikt nemlig bli lovfestet.

I advokatlov-forslaget heter det at «Advokaters yrkesmessige taushetsplikt skal etter forslaget gjelde alle advokater både i privat og offentlig sektor, uavhengig av om de er advokater i advokatforetak, internadvokater eller organisasjonsadvokater. Taushetsplikten skal omfatte alle opplysninger advokaten får tilgang til, utarbeider, eller på vegne av klienten formidler i advokatoppdraget, herunder klientens navn og timelister».

Fortrolighetsplikt

Wessel-Aas minnet om at taushetsplikten først og fremst er til for klientene, ikke advokatene.

- Advokatenes taushetsplikt er begrunnet i klientens fortrolighetsrett, påpekte Wessel-Aas, og viste til rettspraksis fra Høyesterett, senest ved en kjennelse fra forrige uke som sa kom frem til at også advokaters timelister kan være omfattet av taushetsplikten.

Ifølge kretsleder Ingelin Morken Gundersen ble kurset med plass til femti deltakere fulltegnet på under et døgn.

- Og i tillegg til de som fikk plass, hadde vi 25 advokater på venteliste. I tillegg er det mange som har sagt at de ikke har meldt seg på fordi det var fullt. Jeg vil tippe vi kunne vært dobbelt så mange her i dag, sier Gundersen til Advokatbladet.

Hun er glad for å få besøk av Advokatforeningen sentralt.

- I min periode som leder har jeg vært opptatt av å invitere lederne av Advokatforeningen til oss. For oss som krets er det viktig å ha en nærhet til det som skjer nasjonalt, sier Gundersen.

- Alltid hyggelig å komme til Bergen, sa Jon Wessel-Aas som håpet å kunne tilbringe mer tid i byen ved neste besøk.

- Klart seg godt i pandemien

Kurset denne uken var det første fysiske siden koronapandemien rammet verden for halvannet år siden.

- Mitt inntrykk er at advokatstanden her i vest har klart seg ganske godt, selv om det har vært andre tider enn før. Mange har omstilt seg, lært mye om digitale verktøy selv om en del opplevde særlig den første nedstengningen som sjokkartet, sier Gundersen.

Nå gleder hun seg til å invitere kretsens medlemmer til flere kurs og sosiale arrangementer igjen.

- Vi ønsker å være en viktig arena for faglig påfyll - og et sted der man kan treffe gode kolleger, sier Gundersen.

I henhold til koronarestriksjonene ble det satt et tak på femti deltakere på kurset som fant sted på Grand Hotel Terminus i Bergen sentrum.
Powered by Labrador CMS