Advokat-sommer

Erik Lea jobber gjerne seksti-timersuker, men får likevel alltid tid til en daglig tur med familiehunden. Foto: Privat

Karrierens vendepunkt kom da han overvant flyskrekken

Da Erik Lea (62) fikk tilbud om å være forsvarer i Oslo S-saken i 1996, som varte i nesten syv måneder, satte kona som vilkår at han skulle begynne å ta fly. Det ble starten på en lang rekke saker utenfor hjembyen Haugesund.

Publisert Sist oppdatert

Hils på: Erik Lea

Alder: 62

Bosted: Grinde i Tysvær fra september.

Opprinnelsessted: Haugesund

Sivil status: Gift med Vibeke.
Tre barn, Peer 31, Ada 28 og John 23.

Den rutinerte advokaten Erik Lea er en av landets mest kjente og mest benyttede forsvarsadvokater, og via en rekke høyprofilerte straffesaker, er han et kjent navn langt utenfor hjemfylkets grenser.

I sommer har Lea vært travelt opptatt med flytting - både på jobb og privat!

- Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?
- Jeg synes alle straffesakene mine er spennende og utfordrende. Vi har hatt to drap i Haugesund i år, henholdsvis 1. januar og 19.februar. Jeg er forsvarer for begge de siktede - og slike saker byr på ekstra utfordringer. For øvrig bygger min hustru og jeg ny bolig med innflytting i september, og sammen med mine kontorfeller har vi bygget nye kontorer med innflytting før sommeren, så det har vært et spennende år så langt.

- Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?
- Oslo S-saken, der det var 14 tiltalte for drap og alvorlige legemsbeskadigelse. Saken startet i september 1996, og varte i nærmere syv måneder. Ti av de tiltalte ble frifunnet. Påtalemyndigheten anket for fire, deriblant min klient. Etter nye tre måneder i Borgarting lagmannsrett, ble det frifinnelse der også. Jeg fikk være med noe av det ypperste av norske forsvarsadvokater, deriblant Tor Erling Staff, Morten Kjensli, Fridtjof Feydt, Harald Stabell, John Christian Elden, og Aase Karine Sigmond. Da lærer man mye, om man er lærevillig!

- Har din karrière hatt et vendepunkt?
- Jeg har drevet med strafferett siden 1987, men det var Oslo S-saken som fikk fart på tingene. Det var starten på en lang rekke saker utenbys, blant annet Nokas-saken der jeg var med i alle tre instanser. Min hustru satte som vilkår for deltagelse i Oslo S-saken at jeg begynte å fly, og overvant flyskrekken min. Det gjorde jeg ved hjelp av piller og alkohol - og lyst på saken!

Haugesund-advokat Erik Lea kommer i feriemodus med en god øl. Foto: Privat

- Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?
- Å bry seg om menneskene jeg forsvarer, og å se mennesket, og ikke handlingene. Det er viktig å være engasjert og gi alt en har. Halv gass er forbudt. Og en må kunne prate med folk, eller kommunisere, som dere kanskje sier østpå.

- Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?
- Advokat Alf Nordhus. Etter å ha lest boken hans «Jeg tar saken» en eller annen gang tidlig på 70-tallet, var jeg frelst. Jeg visste hva jeg skulle drive med resten av livet, nemlig straffesaker. Leser man boken hans, skjønner man hva som kreves for å gjøre en god jobb! Men det er også umulig ikke å nevne Tor Erling Staff. Jeg møtte ham mange ganger, og hans virke har jeg vanvittig stor respekt for.

- Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?
- En lang rekke lover som har medført straffeskjerpelser for en rekke lovovertredelser. Politikerne i dette landet har blitt altfor glad i skjerpede straffer for alt mulig. Jeg har tror på behandling og alternative straffereaksjoner, ungdomsstraff, narkotikaprogram med domstolskontroll, samfunnsstraff, og program mot ruspåvirket kjøring. Bestemmelsen om tvungen omsorg bør utvides til ikke bare å gjelde de som i høy grad er psykisk utviklingshemmet, men også de som sliter med rus, og en lang rekke psykiske problemer. Fengsel hjelper ikke. Ei heller så ofte «frivillig behandling» i institusjon, så lenge det ikke er gjerder rundt.

Den lille raske

Antall timer på jobb i uken:
60 timer

Antall saker i retten siste år:
Cirka 100

Antall champagneglass i måneden: 0. Jeg drikker det meste, men ikke champagne!

Hvor ofte trener du?:
Hvis tur med hunden er trening, så trener jeg hver dag. Hvis trening er å gå på treningssenter, trener jeg aldri.

Favoritt-bok:
«Med skjebnen i hånden, Churchill-slekten i krig og fred» av Richard Hermann.

Favoritt TV-serie:
«
After Life» med Ricky Gervais

Favoritt sommerlåt:
«Viva La Vida» med Coldplay

Favoritt advokat-kjendis:
John Christian Elden.

- Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?
- Klimasaken, plastforurensningen av verdenshavene, og den fremvoksende fremmedfrykten. Vi må skjerpe oss på vegne av de kommende generasjoner.

- Hva er en perfekt sommerdag for deg?
-Å være på Borgøy, som er en paradis-øy i Skjoldafjorden, en tretti minutters båttur fra sommerstedet mitt i Grindefjorden, med uterestaurant på bryggekanten. Når jeg sitter der med en kald halvliter, en rød Prince og gode venner, finnes det knapt et bedre sted!

- Hvor går sommerferien i år?
- Til Grinde i Tysvær hvor vi nå bygger ny helårsbolig. Der er det mye å gjøre før innflytting i september, så eventuell ferie får vi ta til høsten.

(Tysvær er en kommune på Haugalandet med 11.ooo innbyggere, kjent for sine mange fjorder og idyllisk naturprakt.)

- Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?
- Familiestedet i Grinde i Tysvær kommune. Eiendommen har vært i familien i fem generasjoner, og min hustru og jeg har nå solgt huset vårt i Haugesund og flytter inn dit på permanent basis.

- Hva får deg til å havne i feriemodus?
-Båt og øl.

- Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?
- Jesus, og jeg skulle servert Genever og rødvin. Det hadde blitt et interessant bordsete. Jeg har så mange temaer jeg skulle tatt opp med ham.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS