Illustrasjonsfoto av nederlandsk politi. Foto: iStock/Poulssen
Illustrasjonsfoto av nederlandsk politi. Foto: iStock/Poulssen

Advokat skutt og drept i Amsterdam

Var forsvarer for et nøkkelvitne i en høyprofilert sak mot 16 gjengmedlemmer tiltalt for flere drap.

Publisert Sist oppdatert

Den nederlandske forsvarsadvokaten Derk Wiersum ble tidligere denne uken skutt og drept foran sitt eget hjem i Amsterdam, melder nyhetsbyrået Reuters.

Wiersum var forsvarer for et nøkkelvitne i en høyprofilert drapssak, hvor totalt 16 menn er tiltalt for fem narkotikarelaterte drap og et drapsforsøk i Nederland mellom 2015 og 2017.

- Alarmerende nyheter

Den siste tiden har Amsterdam hatt en økning i narkotikarelatert kriminalitet, og drapet på advokaten er fordømt som en trussel mot landets rettssystem.

Den nederlandske hovedstaden, som er kjent for sin liberale holdning overfor marihuana, sliter nå med narkotikautfordringer viser en rapport som kom tidligere i september. Der står det blant annet at «organisert narkotikakriminalitet - «underverdenen» - har en stor innflytelse på byen.»

Det nederlandske statsminister, Mark Rutte, sier drapet på Wiersum, som fant sted på åpen gate midt på dagen, er «veldig urovekkende», skriver The Guardian.

- Dette er alarmerende nyheter, som etterforskes av politiet nå, sier Rutte.

Omtalt som «mafia-krig»

Wiersum forsvarte det tidligere gjengmedlemmet Nabil Bakkali, som i saken vitner for påtalemyndigheten, skriver BBC.

Bakkalis egen bror, som ifølge politiet ikke hadde noe med gjengen eller drapene å gjøre, skal ha blitt skutt og drept for et år siden - bare en uke etter at Bakkali ble identifisert som vitne.

De fem drapene gjengmedlemmene står tiltalt for har i Nederland fått kallenavnet «Mocro maffia wars». De hovedtiltalte i saken, Ridouan Taghi og Said Razzouki, omtales av Europol som blant «de mest etterlyste flyktningene i Europa».

- Hans tap skader oss alle

I en fellesuttalelse fra den nederlandske advokatforeningen, påtalemyndigheten og rettsvesenet står at de er sjokkert over drapet på Derk Wiersum.

«Hans tap skader oss alle. Selv om etterforskningen av denne svært alvorlige hendelsen er i full gang, peker alt på et grovt brudd på vår demokratiske rettsorden. Det er av stor betydning at advokater, offiserer og dommere kan utføre arbeidet sitt i full frihet og sikkerhet. Denne hendelsen er derfor, i tillegg til et personlig drama, også en alvorlig trussel mot vår grunnlovsstat. Politiet og påtalemyndigheten vil gjøre alt de kan for å sikre at den eller de ansvarlige blir tatt.»