– Vi har hatt en tiltagende vekst de siste årene, og vi ser et stort potensial fremover, sier fra v. Aslak Runde, Kjetil Schonhowd og Jesper Holte.
– Vi har hatt en tiltagende vekst de siste årene, og vi ser et stort potensial fremover, sier fra v. Aslak Runde, Kjetil Schonhowd og Jesper Holte.

100 år på Lillehammer

Advokatfirmaet Thallaug på Lillehammer fyller hundre år i år, og markerte jubileet med å invitere byens befolkning til gratis seminarer om alt fra IT-kontrakter til hverdagsjuss. Firmaet er stolt over sine dype, lokale røtter, og tror fremtiden tilhører dem.

Publisert

LILLEHAMMER: – Det har gått fremover i hundre år, og vår ambisjon er å vokse videre, sier partner Kjetil Schonhowd.

Advokatbladet møter ham sammen med kollegene Aslak Runde og Jesper Holte en strålende vinterformiddag i februar. Firmaet, som i dag driver mest med forretningsjus og fast eiendom og består av fjorten advokater, holder til i tradisjonsrike Storgata på Lillehammer, etter å ha holdt hus på seks ulike adresser i byen opp gjennom årene.

Thallaug er i dag blant de største advokatfirmaene i det indre østlandsområdet, målt i omsetning.

– Vi ønsker å bli vesentlig større, men ikke så store at vi mister sammenhengen i det vi driver med. Vi tror fremtiden tilhører firmaene som er store nok til å være spesialiserte, men som tar helhetlige hensyn, som møter klienten med stor tillit og kunnskap, og som kan tilby halv pris i forhold til Oslo, sier Schonhowd.

Maihaugen

Firmaet er stolt over sin lokale forankring, og av de mange flinke advokatene som har utgjort firmaets ryggrad opp gjennom årene - for eksempel Johs Thallaug, Gunnar K. Hagen og Sigmunn Thue – alle advokater det går gjetord om.

Johs Thallaug ble kåret til Norges nest beste advokat i 2006 i VG målt i antall saker han vant. Gunnar K. Hagen var fast forsvarer i Høyesterett og nestleder i Gjenopptakelseskommisjonen, og sies å ha vært så dyktig til å formulere seg at han ble dommernes yndling i Høyesterett. Hagen gikk av med pensjon ved årsskiftet. Sigmunn Thue, som var partner i firmaet frem til 1990, er advokaten som var sentral i å få OL til Lillehammer.

Også klientene har lokal forankring: Maihaugen og Hunderfossen familiepark er blant klientene.

– Maihaugen har vært vår klient i hundre år. Det er ikke så mange firmaer som har bistått den samme klienten i så mange år, sier Jesper Holte.

Tannlege og advokat

Størst i byen! Fra v. Lars Otterholt Veen, Hilde Leine, Kjetil Schonhowd, Grethe Dalbu, Anne Hermandsen, Jesper Holte, Hilde Goflebakke, Oddvar Møllerløkken, Inger Marie Haug, Tove R. Alsvik, Aslak Runde, Kirsti Mengshoel og Eivind Bjøralt.
Størst i byen! Fra v. Lars Otterholt Veen, Hilde Leine, Kjetil Schonhowd, Grethe Dalbu, Anne Hermandsen, Jesper Holte, Hilde Goflebakke, Oddvar Møllerløkken, Inger Marie Haug, Tove R. Alsvik, Aslak Runde, Kirsti Mengshoel og Eivind Bjøralt.

Maihaugen er tett forbundet med advokatfirmaet, som ble startet av Christian Uchermann Sandvig. Han var nemlig sønnen til grunnleggeren av Maihaugen, tannlege Anders Sandvig.

– Firmaet ble startet i 1919 i tannlegegården, og hadde samme telefonnummer og sekretær som tannlegekontoret i starten, forteller partner Aslak Runde.

Firmaet har skiftet navn flere ganger i løpet av sin hundreårige historie, og har vært et en- eller tomannsfirma i halve sin levetid, fremgår det av firmaets jubileumsbok Tett på, skrevet av journalist Asbjørn Ringen.

Store på OL-jus

På syttitallet begynte firmaet å vokse, men det var OL på Lillehammer som ble det store vendepunktet. En sentral partner, Sigmunn Thue, var først daglig leder i søkerselskapet til OL, og ble deretter direktør i OL-organisasjonen LOOC (Lillehammer Olympic Organizing Committee).

– Vi hadde så å si all jusen for LOOC, og jobbet med alt fra TV-rettigheter til avtaler med hoteller, oppbygging av arenaer, og skatte- og avgiftsspørsmål. Vi var i forhandlinger både i New York og i Lausanne i Sveits. OL var en skikkelig boost for firmaet, sier Runde.

Flere av firmaets advokater jobbet nærmest på heltid med OL gjennom flere år, forteller han.

– Det var enormt mye arbeid. Og alt ble gjennomført uten en eneste tvist i etterkant, noe vi er stolte av, sier Runde.

Siden OL har firmaet blant annet vært sterkt involvert i utbyggingen av regionen som turist- og hyttedestinasjon.

Vil tjene hyttefolket

Nylig lanserte firmaet et nytt service-tilbud til hyttefolk, der de tilbyr næringsdrivende i Oslo og omegn å ta en stopp innom advokatkontoret på vei til eller fra for å få juridisk bistand.

– Det er svært mange forretningsfolk fra Oslo som har ovale weekender i vårt distrikt. Vi håper å få noen av dem til å legge turen innom oss, sier Jesper Holte.

Advokatkontoret har tre avdelinger; personjus, fast eiendom, og en forretningsjuridisk avdeling. De to sistnevnte er de største.

I januar inviterte firmaet lokalbefolkningen til gratis frokostseminarer om aktuelle temaer, så som kommunejus og familiejus, og tilbød også det de kalte «arve-testen».

– Det var veldig populært. Folk kunne drodle med våre advokater om løst og fast knyttet til arv. Frokostseminarene var vår jubileumsgave til det rettssøkende publikum, sier Aslak Runde.

Høyt og lavt

Advokatene i Thallaug ønsker å spille en rolle i samfunnsutviklingen.

– Vi engasjerer oss i media og ønsker at våre advokater skal delta i frivillig arbeid, og ta verv innen både kultur og politikk. Vår advokat Oddvar Møllerløkken er for eksempel ordførerkandidat for Høyre, sier Jesper Holte.

Selv er han høyt og lavt i byens organisasjonsliv, og har om lag femti styreverv, mens Schonhowd for eksempel er styreleder i Lillehammer Sentrum Drift.

De tre mener at det både er fornuftig og viktig at advokatene engasjerer seg lokalt.

– Jussen gjennomsyrer samfunnet på alle nivåer. Vårt advokatfirma bidrar til å forebygge og løse konflikter, og er oljen i maskineriet, det er vi veldig sikre på.

Lav kvinneandel

På linje med de største advokatkontorene i Oslo, er kvinneandelen lav også i Thallaug. Ingen av de ti partnerne er kvinner. Totalt jobber det tre kvinnelige advokater i firmaet.

– Dette er ikke bra nok, og er noe vi ønsker å endre. De siste par årene har vi jobbet aktivt med å rekruttere kvinner, men det tar tid. Dessverre har vi mistet flinke kvinner til domstolene før de rakk å bli partnere, sier Runde.

Han forteller at innkjøpere i anbudskonkurranser har begynt å spørre om kvinneandel.

– Vi ønsker flere kvinner først og fremst fordi det ville berike det faglige miljøet i firmaet, sier han.