Den 20. juni så det ferske selskapet Stiegler WKS dagens lys, og fusjonen mellom Bergens eldste advokatfirma og Wesenberg, Komnæs & Sætre var et faktum. Her Erlend Bergstrøm, Ingvild Strømsnes Maden og Aksel Kayser.

– Kan ikke vente på at klientene kommer til oss

For advokatfirmaet Stiegler i Bergen var det nødvendig å slå seg sammen med advokatfirmaet Wesenberg, Komnæs & Sætre for å få til en stødig vekst. Nå har de blitt Bergens nest største advokatfirma under navnet Stiegler WKS.

BERGEN: – Utviklingen i Stiegler har stått litt stille de siste årene. Nå når vi har fusjonert med WKS blir arbeidet for å utvikle selskapet og vokse mer målrettet, forteller partner og styreleder i det nyetablerte selskapet, Aksel Kayser.

Advokatfirmaet Stiegler åpnet for første gang dørene i 1889 og er Bergens eldste advokatfirma. Utviklingen i advokatbransjen de siste årene stiller stadig høyrere krav til profesjonalisering, en utvikling de nå tar på alvor ved å slå seg sammen med Wesenberg, Komnæs & Sætre (WKS).

Vil snu tradisjonelle metoder

Partner og styremedlem Erlend Bergstrøm, som kommer fra WKS, forteller at de vil skape et mer robust firma i møte med utfordringene og utviklingen de ser komme i advokatbransjen.

–  Vi ønsker å øke kapasiteten og legge forholdene bedre til rette for å utvikle spisskompetanse innenfor de fagområdene vi allerede er dyktige på, sier han.

Kayser supplerer og forteller at de nå prøver å tenke annerledes i måten de arbeider på.

– Begge firmaene har nok jobbet ganske tradisjonelt, hvor man har sittet en og en og jobbet med sin egen portefølje. Nå prøver vi å legge mer vekt på samarbeid, større faggrupper og bedre saksflyt.

En vanskelig bransje for små bedrifter

Sammen med Bergstrøm og Kayser møter vi også daglig leder Ingvild Strømsnes Maden. Hun mener det er flere grunner til at små advokatbedrifter ofte kommer til kort.

– En utfordring for mange mindre selskaper er juristenes hovedoppgave om å jobbe med klientene. Mange blir oppslukt av det, og det var tilfelle med Stiegler. Da er det veldig vanskelig å løfte seg når partnerne, i tillegg til å utføre sine kjerneoppgaver, også skal jobbe strategisk.

Hun mener det er mange fordeler ved at Stiegler og WKS nå har slått seg sammen.

–  Det ser vi eksempelvis på de strenge kravene fra myndighetene om blant annet GDPR og hvitvasking, som er krav det kan være vanskelig for et lite firma å ta tak i og oppfylle.

– Ved å være mer robuste kan advokatene bruke mer av sin tid til å gjøre den jobben de er ment til å gjøre, skyter Bergstrøm inn.

Se video i vinduet under og lær mer om hvordan det er å være advokat i Bergen!

https://www.youtube.com/watch?v=nPp4quocl60

Økt konkurranse i Bergen

Begge firmaene har i en årrekke arbeidet med fast eiendom, næringsliv, arbeidsrett og tjenester overfor kommuner. Dette er også kjerneområdene de ønsker å bygge videre på.

– Vi ser at det er et marked for advokattjenester rettet mot små og mellomstore firmaer som ikke har mulighet til å betale den prisen de store advokatfirmaene tar. Det gjør at vi kan levere en rekke like gode tjenester, men til en langt hyggeligere pris.

Bergstrøm er enig, men påpeker at den økte konkurransen er merkbar, selv om den for dem nødvendigvis ikke kommer fra de største firmaene.

– Vi merker at det er større konkurranse og at det er flere advokater. Vi merker også at advokattjenester stadig oftere legges ut på anbud. Der ser man jo at konkurransen er stor, og at den ikke nødvendigvis er geografisk begrenset lenger, sier han.

– Det er hvert fall åpenbart at vi ikke kan sitte stille og vente på at klientene kommer til oss. Vi må ut å være synlige, og vise hvilke tjenester vi kan levere. Vi må gjøre oss attraktive for klienten, fortsetter Strømsnes Maden.

Et marked i bevegelse

Maden peker blant annet på pris og teknologi som avgjørende faktorer for utviklingen videre.

– Mange klienter blir mer krevende og vil gjerne forhandle frem andre avtaler enn rene timebaserte priser. Samtidig er det også en økende trend med robotisering, som ennå ikke har slått ut i full blomst, sier hun.

Bergstrøm peker på at det tradisjonelle markedet i byen tidligere har vært veldig avhengig av sterke nettverk.

– I tillegg er det jo en slags etablert myte at bergensere er veldig patriotiske. Det bunner nok i et ønske om at en gjerne vil ha sine juridiske rådgivere og advokater der man selv har geografisk tilhørighet. Spesielt kolleger i Oslo mener ofte at bergensere er farget av patriotisme.

– Vanskelig å finne flinke folk

I likhet med flere av advokatfirmaene i Oslo, har også Stiegler WKS en tydelig overvekt av menn på topp. Blant ti partnere er det kun én kvinne. Bergstrøm og Strømsnes Maden forteller at de har en snever gruppe å rekruttere fra.

– Selv om man er et godt etablert firma med tradisjon og godt rennommé er det ikke gitt at jusstudenter, og spesielt de fra Oslo, kjenner til advokatbransjen i Bergen. Det har vært en utfordring å få gode søkere og å finne flinke folk, sier Bergstrøm.

– I tillegg tror jeg at relasjonen mellom arbeidsgiver og klient har endret seg en del. For noen år siden ble de fleste glad bare de fikk tilbud om en fullmektigstilling i det hele tatt. I dag stiller de nyutdannede høyere krav til hva arbeidsgiver kan tilby, mens det tidligere kanskje handlet mer om hva de selv kunne tilby arbeidsgiveren.

Vil bevare tradisjonene

Til tross for at Stiegler WKS nå har et ønske om å tenke nytt og omstrukturere måten de jobber på, vil de også ivareta tradisjonene fra det som til sammen blir over 150 år med advokathistorie.

– Det er sentralt for oss å ta vare på bevisstheten rundt personlig kontakt. Samtidig vil vi også satse på samme type klienter som vi tidligere har hatt, selv om vi skal utvikle oss. Målet er ikke å ta igjen «high end»-markedet i Oslo, målet er å bygge på det vi har, sier Strømsnes Maden.

– Vi er opptatt av å bevare og dra nytte av den kvaliteten som er blitt bygget opp tidligere, og som har gjort begge firmaene kjent i markedet her i Bergen, sier Bergstrøm.

Styreleder Aksel Kayser, styremedlem Erlend Bergstrøm og daglig leder Ingvild Strømsnes Maden.
Powered by Labrador CMS