– Vi bør heie frem primadonnaene på arbeidsplassen

Per Henrik Stenstrøm mener primadonnaene er høyst nødvendige for en god arbeidsplass.

Partnermodellene i advokatbransjen legger opp til at man ikke trenger takle primadonnaene, hevder Per Henrik Stenstrøm. Men han tror likevel det vil være en fordel å utnytte kompetansen deres bedre – og utfordre dem oftere.

Per Henrik Stenstrøm er tidligere programdirektør i P4 og har hatt en rekke fremtredende lederstillinger i media. Etter at han sa opp jobben for halvannet år siden har han gjort karriere av å forelese om primadonnaer og vanskelige kolleger for næringslivet.

– Foredraget er basert på tretti år i mediebransjen – med alle de vanskelige folka som finnes der, påpeker Stenstrøm med et smil.

Nærmere hundre foredrag for en rekke store virksomheter er det blitt, deriblant advokatfirmaer. Stenstrøm mener advokatbransjen er full av primadonnaer, ansatte som alltid har følt et kall mot å bli advokat, og som oppfattes som vanskelige av omgivelsene.

– Mange advokater går inn med en helt annen tilnærming til jobben enn vanlige arbeidstakere. De tenker at jobben er livet – og er villige til å ofre alt for å bli en god advokat. Og partnerstrukturene gir arbeidsplasser som gjør at primadonnaer finner seg til rette. Hvis du er god er det ingen som stiller spørsmål ved deg eller innsatsen din – da får du være i fred.

Stenstrøm påpeker at mange mener partnermodellen står i veien for god ledelse, men at de beste advokatene – deriblant primadonnaene, ofte trives godt med modellen.

– Advokatbransjen er basert på at det meste av tiden man arbeider skal gå med til fakturerbar tid – og da kan faktisk ledelse stå i veien for dette, sier Stenstrøm.

 

Stiller store krav

En primadonna kjennetegnes ifølge Stenstrøm som en som er hardtarbeidende, sjelden blir ordentlig fornøyd – og gjerne skjeller ut kolleger om han eller hun mener det er grunn til det.

– Primadonnaene stiller så store krav til seg selv og sine omgivelser at de oppfattes som vanskelige og sure. Men i stedet for å irritere seg bør man heller tenke «så heldig jeg er som er som arbeider med en som legger lista litt høyere enn oss andre. Ja, det er ubehagelig og vondt å høre, men her er det en som tør sette skapet på plass».

Foredragsholderen mener primadonnaene på arbeidsplassen er en stor ressurs – som bør utnyttes i enda større grad.

– Om man har med en primadonna å gjøre, bør man først og fremst erkjenne at man selv ikke er sånn. Jobben betyr ikke alt for meg – og at det er helt greit. Primadonnaen er ikke slik. Han skjønner ikke at andre må hente i barnehagen eller synes det er hyggelig å steke vafler på jobb på fredager. Han vil kun arbeide med det faglige. Det er selvfølgelig vanskelig å bli glad i sånt. Men en god arbeidsplass er helt avhengig av slike også. Jeg tror man må prøve å bli glad i dem – og å heie på dem!

– Skal man bare la dem holde på med sitt – gi dem ros, og hylle dem da?

– Nei, faktisk er de ikke så opptatt av ros og tilbakemeldinger, slik man kanskje skulle tro. Du kan nesten gjøre vondt verre av å skryte av en primadonna om han selv synes prestasjonen bare sto til terningkast tre. Men det går absolutt an å utfordre primadonnaen. Forklar ham det om du opplever han sint, aggressiv og ute etter deg. For det kjenner de seg gjerne ikke igjen i!

 

Ønsker diskusjon

Stenstrøm påpeker at mange primadonnaer ikke selv ser at de oppfattes som nettopp det.

– Selv om de har kastet vannglass rundt seg og skjelt ut en kollega, opplever de det selv bare som en vanlig dag på jobben. Man kan selvfølgelig ikke forsvare at folk er fæle med kollegene sine, men å dyrke dem som er annerledes, og å være glad i forskjellene, kan faktisk være en styrke for arbeidsplassen.

Primadonnaene er veldig interesserte i å bli snakket med og diskutert med om det faglige, hevder Stenstrøm.

– Mange lar være å nærme seg dem fordi de er redde og føler det ubehagelig. Derfor blir nok ikke primadonnaene utfordret så ofte. Fordi de er så utrolig engasjerte har de jo gjerne en form som virker brutal. Men om du først tar sjansen på å utfordre dem, blir de gjerne glade, åpne, og interesserte – så lenge det går på det faglige.

De fleste sjefene tenker nok at den viktigste jobben de har er å holde seg unna primadonnaene – for på den måten å holde dem motivert til det faglige de er så gode på.

– Bør de tenke sånn?

– Jeg tror nok å utvikle mer lederskap i advokatfirmaene er lurt. Man bør tenke på hvordan man kan dra veksel på alle de sterke fagpersonene, hvordan bli glad i dem som er annerledes – og skape en god kultur med takhøyde, og større aksept for et visst konfliktnivå, fastslår Stenstrøm.