Er dette advokatenes nye arbeidsplass på reise, spør Buskerud krets. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Må advokater jobbe på do?

Må advokater på reise låse seg inn på toalettet for å jobbe for å unngå spredning av taushetsbelagt informasjon?

Spørsmålet stilles av Buskerud krets av Advokatforeningen i kretsens høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementets forslag om å halvere timene advokater får betalt på reise.

Den 25.mai la departementet ut «Forslag til endring i forskrift om salær fra det offentlige til advokater mv.» på åpen høring.

Det offentlige kan spare mellom 50 og 65 millioner kroner årlig ved å halvere antall timer advokater får betalt på reise, heter det i høringsnotatet. Ifølge notatet utbetales det årlig om lag 130 millioner kroner i fraværsgodtgjørelser.

Digitaliseringen og økt tilgjengelighet bør føre til innsparinger, mener departementet:

«Samfunnet har gjennom de siste tiårene opplevd en stor utvikling hva gjelder digitalisering og bruk av elektroniske arbeidsplattformer uavhengig av hvor en geografisk befinner seg. Slik regelen for fraværsgodtgjørelse er utformet i dag, forutsettes det at en ikke har anledning til inntektsgivende arbeid under reise. Det er derfor etter departementets vurdering grunn til å tydeliggjøre skillet mellom salærets størrelse der salæret er en kompensasjon for utført arbeid og der det utbetales som fraværsgodtgjørelse», heter det i høringsnotatet.

At det ikke alltid er mulig å jobbe under reise, eller at man i noen tilfeller har begrensede muligheter til å redusere reisefraværet, er ikke grunnlag for å gjøre unntak for halveringen av reisekostnadene, skriver departementet.

«Tatt i betraktning de muligheter en i dag har til å jobbe uavhengig av kontorstedet, fremstår det tvert imot lite rimelig at det offentlige skal dekke time for time under reise», heter det.

Buskerud krets er «særlig undrende til at departementet ikke drøfter hensynet til den straffesanksjonerte taushetsplikten», påpeker kretsen i sin høringsuttalelse.

«Taushetsplikt og fortrolighet er i dag til direkte hinder for at advokaten som sitter på toget kan hente frem saksmappen og lese dokumenter med videre, uten å utsette skjermingsverdig informasjon for klar og reell risiko for spredning til uvedkommende. Tilsvarende vil gjelde ved bruk av bærbart datautstyr, hvor det er en nærliggende og reell risiko for at sensitiv informasjon vil være synlig på skjermen for medpassasjerer- forutsatt at advokaten ikke tar beslag i befordringsmiddelets «enerom» under reisens varighet, altså toalettet», skriver kretsen.

Dårlig utbygget bredbånd på offentlige kommunikasjonsmidler og hvordan det skal arbeides mens man for eksempel kjører bil, er andre forhold kretsen trekker fram.

Departementet ønsker også å spare penger på å kutte i godtgjørelsen til sakkyndige til 4/5-deler av salærsatsen. Dagens salærsats er på 995 kroner pr. time.

«De siste årene har domstolene utbetalt om lag 200 mill. kr årlig i godtgjøring til sakkyndige. Forslaget om å redusere salærsatsen med 1/5 til sakkyndige anslås å kunne føre til en innsparing på mellom 5 og 10 mill. kroner», heter det.

Høringsfristen er 6.juli.

Les hele høringsnotatet her

Powered by Labrador CMS