Politiet avlyttet advokat John Christian Elden under etterforskningen i Lime-saken.

Kan ikke avlytte advokatsamtaler

Publisert

Politiet må slette lydopptak mellom advokat og klient, uten å lytte til dem, har Høyesterett avgjort.

I etterforskningen av Lime-saken har politiet avlyttet en rekke samtaler, deriblant samtaler mellom advokater og klienter. Advokat John Christian Elden ba Nedre Romerike tingrett på vegne av sin klient om å slette samtalene, men vant ikke frem. Saken ble anket til lagmannsretten, som forkastet anken. Elden anket så saken til Høyesterett, som behandlet saken i avdeling med fem dommere.

«Det er gjennomført kommunikasjonskontroll mot ham, og det er på det rene at det innhentede materialet blant annet inneholder samtaler med advokat som er omfattet av vitneforbudet i straffeprosesslovens § 119. Forsvareren har på denne bakgrunn prinsipalt gjort gjeldende at det innhentede materialet i sin helhet skal oversendes tingretten til gjennomgang før det som ikke er taushetsbelagt, kan utleveres til politiet. Subsidiært er det gjort gjeldende at alle samtaler med advokat skal oversendes tingretten til slik gjennomgang», heter det i punkt 1 i Høyesteretts kjennelse.

Førstevoterende, høyesterettsdommer Kristin Normann skriver dette i kjennelsen:

«Dette innebærer at påtalemyndigheten i de tilfellene jeg drøfter, må slette samtalene med mindre det etableres en ordning som på dette punktet er i samsvar med EMK artikkel 8. Forsvareren har subsidiært anført at samtalene i slike tilfeller må sendes tingretten for gjennomgang uten at politiet på forhånd har gjennomgått disse. En slik praksis vil sikre at eventuelle samtaler som omfattes av straffeprosessloven § 119, tas ut av materialet og slettes. Eventuelle samtaler som ikke er vernet, returneres påtalemyndigheten. En slik ordning vil etter mitt syn tilfredsstille kravene i EMK artikkel 8. Om det her kan etableres andre ordninger som også vil tilfredsstille kravene i artikkel 8, tar jeg ikke stilling til».

Videre skriver Normann:

«Jeg kan langt på vei slutte meg til den lovtolkning som lagmannsretten her gir uttrykk for. Men som jeg tidligere har fremholdt, tilfredsstiller det ikke kravene i EMK at politiet på egen hånd gjennomhører samtaler med advokater for å ta stilling til om de omfattes av straffeprosesslovens §119. Med mindre det på dette punktet – generelt eller konkret – etableres en ordning som tilfredsstiller kravene i artikkel 8, må politiet – som sagt – slette disse samtalene uten gjennomhøring.»

«Det er bra at Høyesterett fastslår at politiet ikke har lov til å snoke i telefonsamtaler med advokater. Det er oppsiktsvekkende at politiet har trodd at de har kunnet gjøre det fritt fram til nå», sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Kjennelsen var enstemmig.

 

Politiet avlyttet advokat John Christian Elden under etterforskningen i Lime-saken.
Powered by Labrador CMS