Slik ser det ut i foajeen til juridisk fakultet etter nattens hærverk. De blå gjenstandene er del av kunstinstallasjonen som henger ned fra taket.

Hærverk ved juridisk fakultet i Oslo

Tunge møbler, flatskjermer og stoler er kastet ut i atriet. Fakultetet er i dag stengt for studenter. - Veldig trist, sier dekan Ragnhild Hennum.

Publisert Sist oppdatert

Jusstudenter i Oslo møtte stengte dører ved juridisk fakultet ved UiO i morges. Gjennom vinduene kunne man se årsaken: I foajeen innenfor inngangsdørene lå knust inventar strødd.

Studenter møtte denne lappen ved døren inn til juridisk fakultet i morges.

Ifølge politiet i Oslo, skjedde hærverket sent mandag kveld. En mann skal ha kastet sofaer, flatskjermer og stoler ut over rekkverket fra sjette etasje og nedover.

En stol hang i morges fortsatt fast i kunstinstallasjonen som henger ned fra taket. Andre deler av installasjonen lå ødelagt på gulvet.

Alarmen skal ha gått, og gjerningsmannen skal ha blitt pågrepet av politiet, får Advokatbladet opplyst.

- Det er utført et omfattende hærverk på møbler, IT-utstyr og kunst. Det er kun materielle skader, ingen personer er skadet, opplyser fakultetet i en pressemelding.

- Tilfeldig offer for hærverk

- Det er veldig trist at noen skulle gjøre dette, sier Ragnhild Hennum, dekan ved fakultetet, til Advokatbladet.

Ledelsen ble varslet om hærverket tidlig i dag morges.

- Vi vet ikke nøyaktig hva som har skjedd, og det er jo mange personer som går ut og inn av byggene våre. Både studenter og ansatte er her ofte til sent på kveld, så det er ikke umulig å komme seg inn i bygget, og på dagtid kan hvem som helst komme seg inn i bygget, sier Hennum.

Ragnhild Hennum er dekan ved det juridiske fakultetet ved UiO.

Hun bekrefter at gjerningsmannen er tatt hånd om av politiet.

- Vi har ingen grunn til å tro at dette har noe som helst slags tilknytning til vår virksomhet. Det fremstår som at vi er tilfeldig utsatt for hærverk, sier hun.

Omfattende skader oppover i etasjene

Det er gjort store skader i mange områder av bygget.

- Det er skjedd en omfattende rasering og ødeleggelser, både av interiør og av skjermer. I noen av etasjene, i det som er åpne studentarealer og ganger, er det kastet ting rundt og mye er blitt knust.

De ansatte jobber nå med å kartlegge skadene.

- Vi skaffer oss nå detaljert oversikt over skadene, og er i gang med rydding og med å varsle studentene våre. Vi er veldig opptatt av at dette i minst mulig grad skal gå utover dem. I dag var det ikke forsvarlig å slippe noen inn i bygget, men vi håper å at vi kan ha normal drift igjen i morgen, sier Hennum.

Det nye fakultetsbygget ble åpnet i januar 2020, og er på over 20.000 kvadratmeter. Det har ti etasjer, og kan huse 3400 studenter. Bygget har ni hundre lesesal-plasser.

Politiet: Grovt skadeverk

Politiet opplyser at en mann som har status som siktet, ble påtruffet på utsiden av fakultetet sent mandag kveld. Mannen ble pågrepet på stedet.

- Siktede ble tatt med til legevakten for vurdering av helsetilstanden. På bakgrunn av vurderingen der, er han nå ivaretatt av helse, opplyser politiadvokat Helge Hammerslund Skåland.

Politiet har fortsatt ikke full oversikt over skadeomfanget.

- Det fremstår likevel som at det har et stort omfang, og saken er av samme grunn kodet som et grovt skadeverk, sier Skåland.

Ryddejobben er i full gang.
Flatskjermer, tunge sofaer og stoler er kastet ut over rekkverket i atriet.
Powered by Labrador CMS