De siste årene har det vært en rekke demonstrasjoner mot den manglende rettssikkerheten i Polen.

EU vil gi Polen dagbøter for manglende rettssikkerhet

Europakommisjonen ber EU-domstolen om å bøtelegge Polen for å ha ignorert en dom fra juli som krevde at landet umiddelbart opphevet landets disiplinærsystem for dommere.

Publisert Sist oppdatert

EU-kommisjonen ber om dagsbøter fram til Polen gjør noe for å bedre vilkårene for landets høyesterett, og opphever nye lover som ifølge EU undergraver domstolenes uavhengighet, skriver Bloomberg.

Kommisjonen besluttet tirsdag også å sende et formelt varsel til Polen for ikke å ha fulgt en EU-dom om at landets kontroversielle disiplinærsystem for dommere brøt unionens regler, og måtte oppheves.

Disiplinærsystemet for dommere i Polen er ifølge kritikerne utformet for å skremme dommere til ikke å kritisere det regjerende Lov og rettferdighetspartiet, skriver nettstedet.

Ifølge EU-kommisjonen undergraver disiplinærsystemet også domstolenes selvstendighet, og sikrer ikke dommerne uavhengighet fra politisk kontroll.

- Aggressive handlinger

Lov og rettferdighetspartiet reagerer på henvendelsen fra Brüssel.

– Kommisjonen holder tilbake penger til Polen i strid med loven, og ber nå om straffetiltak. Dette er aggressive handlinger og et ulovlig angrep, skriver Polens visejustisminister Sebastian Kaleta i en tweet.

EUs justiskommissær Didier Reynders uttaler at det alltid har vært klart at kommisjonen ikke vil nøle med å sette i verk alle nødvendige tiltak for å sikre full anvendelse av EU-loven.

- Det er avgjørende at Polen fullt ut overholder domstolens kjennelser, påpekte Reynders.

Holder tilbake midler

I august kunne det se ut til at Polen ville følge EU-domstolens krav da partileder og visestatsminister Jaroslaw Kaczynski uttalte at landet ville gjøre endringer i disiplinærsystemet for dommere slik at det ble i tråd med EUs reglement.

EU -bøtene starter som et engangsbeløp, etterfulgt av dagsbøter inntil Polens lov justeres. Bøtebeløpet vil i så fall avgjøres av domstolen.

EU har allerede tilbakeholdt nærmere 24 milliarder kroner Polen skulle få i en varslet krisepakke i forbindelse med koronapandemien.

Powered by Labrador CMS