God stemning da Trine Skei Grande møtte Advokatforeningens leder Jens Johan Hjort under Årstalen 2017. Nå ønsker hun et nytt møte med advokatbransjen. Foto: Monica Kvaale

- Nesten ingen kvinner blir partnere. Det vil regjeringen gjøre noe med

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande ber om et møte for å diskutere partnerproblematikken i advokatbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande opplyser i et intervju med Dagbladet at hun vil se på utfordringen med at så få kvinner blir partnere i advokatfirmaene.

- Jeg kommer til å be om et møte med advokatbransjen for å sørge for at likestillingen bedres der. Det er flest kvinner som studerer jus, men nesten ingen kvinner som blir partner i firmaene. Det skal regjeringen gjøre noe med, sier Grande til avisen.

Vil utfordre bransjen

Som Advokatbladet omtalte i oktober, har andelen kvinnelige partnere i de største firmaene nærmest stått stille de siste årene.

- Jeg ønsker å møte advokatbransjen for å få en orientering om hvordan man vurderer situasjonen i egen virksomhet. Jeg ønsker å få eksempler på hvordan det arbeides for å bedre likestillingen, og vil også utfordre bransjen til å se på hvordan man kan få det til, sier Grande til Advokatbladet

- Hvordan skal Regjeringen kunne gjøre noe med dette?

- Regjeringen arbeider langs flere linjer for å bidra til en bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet. Samtidig finnes det ikke én felles løsning på dette, og å se på arbeidslivet som en enhet vil ikke være formålstjenlig. Denne gjennomgangen må vi ta sektorvis og det er derfor jeg ønsker å ha et eget møte med advokatbransjen, sier ministeren.

- Nesten flaut

Managing partner Finn Bjørnstad. Foto: Henrik Skjevestad

I landets største advokatfirma, Wikborg Rein, er det pr. dags dato kun tre kvinnelige partnere.

– Vi har 23 nasjonaliteter her hos oss, noe vi anser som et stort pluss. At vi da henger etter med mangfold mellom kjønnene på partnernivå, er vi nesten litt flaue over, uttalte managing partner Finn Bjørnstad til Advokatbladet i oktober i fjor.

Også i de andre store firmaene, deriblant BAHR, er de kvinnelige partnerne i klart mindretall. Anne Dahl Frisak ble fra nyttår BAHRs fjerde kvinnelige partner, og sa i den forbindelse til Advokatbladet at det ikke var noen åtte til fire-jobb å være partner, men at jobben er utrolig fleksibel.

Anne Dahl Frisak ble fra nyttår ny partner i BAHR. Nå vil Trine Skei Grande få advokatbransjen til å få frem flere kvinnelige partnere. Foto: Henrik Skjevestad

- I min tid i BAHR har jeg aldri opplevd at jeg har hatt færre muligheter enn mennene. Partnerne i firmaet har hele tiden støttet meg i min karrierevei, og oppfordret til å satse, uttalte hun nylig til Advokatbladet.

Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen er positiv til Grandes initiativ:

Powered by Labrador CMS